Ένας ακόμη εργάτης σκοτώθηκε σε λατομείο



Ένας 40χρονος που σκοτώθηκε το πρωί της Παρασκευής ενώ εργαζόταν σε λατομείο της Καβάλας, στο Δύσβατο του Δήμου Νέστου, προστέθηκε στη μακρά λίστα των νεκρών εργατών.

Ο άτυχος εργάτης χτυπήθηκε στο κεφάλι από βαρύ αντικείμενο. Ο 40χρονος, που διέμενε στην Ξάνθη, διακομίστηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο της Καβάλας, όπου οι γιατροί διαπίστωσαν το θάνατό του.

Το Σωματείο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Καβάλας εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για το θάνατο του εργαζόμενου, σημειώνοντας πως «σε διάστημα τριών μόλις εβδομάδων θρηνούμε ακόμη έναν νεκρό που προστίθεται στη μεγάλη λίστα των εργατών που άφησαν την τελευταία τους πνοή στο βωμό της επιβίωσης. Για μία ακόμη φορά επιβεβαιώνεται με τραγικό τρόπο, ότι η ζωή των εργαζομένων μέσα στους χώρους δουλειάς κρέμεται από μια κλωστή».

Όπως αναφέρει το σωματείο, «δεν είναι τυχαίο ότι αυξάνεται ο αριθμός των εργατικών ατυχημάτων στα λατομεία, ειδικά το τελευταίο διάστημα», ενώ ξεκαθαρίζει πως «όλοι οι νεκροί και τσακισμένοι συνάδελφοί μας, δεν είναι ούτε από την κακιά στιγμή, ούτε από απροσεξία», καθώς οι εργαζόμενοι στα μαρμαράδικα «είδαν όλα τα προηγούμενα χρόνια να χάνονται μια σειρά από κατεκτημένα δικαιώματα» όπως η συλλογική σύμβαση, το πενθήμερο και τα μέτρα προστασίας.

«Αποτέλεσμα; Να μετράμε δεκάδες νεκρούς και σακατεμένους συναδέλφους. Και όλα αυτά την περίοδο που η κερδοφορία των μαρμαράδων σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, αυξήθηκαν οι επενδύσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, τα κέρδη τους εκτινάχτηκαν», σημειώνει το σωματείο, το οποίο αναδεικνύει ότι η σημερινή αλλά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις «είναι υπεύθυνες για το ελλιπέστατο νομοθετικό πλαίσιο που αφορά τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς» και «έχουν σοβαρές ευθύνες για την αποψίλωση των υπηρεσιών της Επιθεώρησης Μεταλλείων» (είναι αρμόδια για τον έλεγχο των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στα λατομεία).

Το σωματείο απαιτεί την άμεση διαλεύκανση των αιτιών του ατυχήματος από τους αρμόδιους φορείς και τον καταλογισμό των ευθυνών, ενώ παράλληλα προβάλει τις διεκδικήσεις για επαρκή στελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών, δημιουργία παραρτήματος της Επιθεώρησης Μεταλλείων στην περιοχή, εντατικοποίηση των ελέγχων και Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς, 5ημερο, 7ωρο, 35ωρο.

Τελευταία άρθρα

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός