Απαιτούν μέτρα προστασίας της υγείας στους χώρους δουλειάς



Να παρθούν άμεσα μέτρα προστασίας για την υγεία των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς απαιτούν εργατικά σωματεία, καθώς αυξάνονται τα κρούσματα στους εργασιακούς χώρους, οι οποίοι με ευθύνη της κυβέρνησης και της εργοδοσίας μετατρέπονται σε εστίες διασποράς.

Δεκάδες κρούσματα σε εργοστάσιο φαρμάκων
Την ύπαρξη δεκάδων κρουσμάτων στη «UNIPHARMA», ύστερα από ανώνυμες καταγγελίες εργαζομένων στο συγκεκριμένο χώρο, καταγγέλλει το Συνδικάτο Φαρμάκου Αττικής.

Το πρωί της Τρίτης αντιπροσωπεία πραγματοποίησε εξόρμηση έξω από την εταιρεία, ωστόσο η εργοδοσία κάλεσε την Αστυνομία για να κάνει ελέγχους στους συνδικαλιστές. Παράλληλα το Συνδικάτο επισημαίνει ότι η εταιρεία αρνήθηκε συνάντηση με αντιπροσωπεία του.

Το Συνδικάτο απαιτεί από την εργοδοσία να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για την ασφαλή εργασία των εργαζομένων, να προχωρήσει σε κλείσιμο των χώρων που εμφανίστηκαν κρούσματα, να καλύψει πλήρως τα μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων που θα χρειαστεί να παραμείνουν στο σπίτι τους, να προχωρήσει σε συχνά και επαναλαμβανόμενα TEST σε όλους τους εργαζόμενους.

Σε άλλα εργοστάσια
«Μετρώντας όλο και περισσότερα κρούσματα Covid-19 στους εργασιακούς χώρους του κλάδου, καταγγέλλουμε τα ελλιπή μέτρα προστασίας και το συγχρωτισμό των εργαζομένων μέσα στους χώρους δουλειάς, που επιβάλλει η εργοδοσία προς όφελος της κερδοφορίας της, δημιουργώντας εκρηκτική και άκρως επικίνδυνη κατάσταση για όλους τους εργαζόμενους», αναφέρει το Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Παραγωγής Επισιτιστικών Προϊόντων Κεντρικής Μακεδονίας, με αφορμή το γεγονός ότι «ακόμη μια 50χρονη εργάτρια, μητέρα δυο παιδιών εργαζομένη στην επιχείρηση ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ έχασε τη μάχη για τη ζωή καθώς νοσηλευόταν τα τελευταία 24ωρα διασωληνωμένη σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και είχε διαγνωστεί θετική στο SARS-CoV-2».

Το Σωματείο «εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια, συναδέλφους και φίλους της νεκρής από κορονοϊό εργάτριας». Παράλληλα, «καλεί τους συναδέλφους σε επαγρύπνηση. Να μη δείξουν καμία ανοχή στην εργασία χωρίς τα απαραίτητα μέτρα υγείας και ασφάλειας, τα οποία η εργοδοσία είναι υποχρεωμένη να τηρεί στους εργασιακούς χώρους. Να ενημερώνουν άμεσα το σωματείο όταν αυτά δεν τηρούνται».

Συνεχίζονται τα κρούσματα σε εργαζόμενους της τοπικής διοίκησης
Με αφορμή κρούσμα σε εργαζόμενο στην καθαριότητα του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης, το Σωματείο σημειώνει ότι «οι απαράδεκτες συνθήκες εργασίας, με την απουσία χώρου και κατάλληλων υποδομών στο αμαξοστάσιο, η απαξίωση των οχημάτων που έχει οδηγήσει στη χρησιμοποίηση τριών οχημάτων σε βάρδιες για να γίνει η αποκομιδή, η έλλειψη προσωπικού και η απαίτηση να βγει η δουλειά με κάθε κόστος, σε συνδυασμό με την πολύ επιβαρυμένη υγεία των συναδέλφων που εργάζονται σε μία ιδιαίτερα ανθυγιεινή εργασία, διαμορφώνουν μία πολύ επικίνδυνη κατάσταση σε περίπτωση διασποράς του Covid-19. Κρούουν το καμπανάκι στη Δημοτική Αρχή να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με ιδιαίτερη προσοχή και συναισθανόμενη την κρισιμότητα της κατάστασης».

«Την άμεση λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας για τους εργαζόμενους του Δήμου Ρήγα Φεραίου Μαγνησίας», απαιτεί η ΔΑΣ ΟΤΑ Μαγνησίας με αφορμή τις απαράδεκτες συνθήκες στον τομέα της Καθαριότητας. Όπως τονίζει η ΔΑΣ, «ο Δήμος Ρήγα Φεραίου, μετά και από τα απανωτά κρούσματα κορονοϊού σε εργαζομένους σε Υπηρεσίες του, έρχεται να προστεθεί στη μακριά σειρά των δήμων της Μαγνησίας όπου οι Δημοτικές Αρχές, σε συνθήκες που η πανδημία θερίζει καθημερινά ζωές, δεν παίρνουν τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας της Υγείας και Ασφάλειας των πάνω από 100 εργαζομένων στις υπηρεσίες του». Κραυγαλέο παράδειγμα, επισημαίνει, «η κατάσταση στην Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Ρήγα Φεραίου όπου, λόγω έλλειψης αμαξοστασίου, οι 67 εργαζόμενοι μαζεύονται στο δρόμο για να ξεκινήσουν την εργασία τους, δίχως τουαλέτες, νερό και σαπούνι».

Στις τράπεζες
Την άμεση λήψη προληπτικών μέτρων ώστε να προστατευθούν όλοι οι εργαζόμενοι στις τράπεζες, αλλά και ο κόσμος που συναλλάσσεται απαιτεί το Σωματείο Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα Ν. Ζακύνθου μετά το κρούσμα κορονοϊού σε εργαζόμενο.

«Διεκδικούμε όλο αυτό το διάστημα τόσο από τους τραπεζίτες όσο και από την κυβέρνηση να αναλάβουν τις ευθύνες τους ώστε να μη γίνουν οι τράπεζες εστίες μετάδοσης του ιού. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η κατάσταση στο δημόσιο σύστημα Υγείας αλλά και η έλλειψη προληπτικών μέτρων στους χώρους δουλειάς αποτελούν πολιτική επιλογή της κυβέρνησης. Φυσικά, ούτε η εργοδοσία δεν θέλει να βάλει το «χέρι στην τσέπη» ώστε να διασφαλίσει τα υγειονομικά πρωτόκολλα που απαιτεί η πανδημία», προσθέτει.

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός