Διεκδίκησαν τα αναγκαία μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα της ειδικής εκπαίδευσης



Να ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα της ειδικής εκπαίδευσης διεκδίκησαν η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων, με την παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν σήμερα το απόγευμα έξω από τη Βουλή.

«Πάρτε τώρα μέτρα προστασίας από την πανδημία. Να ανοίξουν κανονικά τα ειδικά σχολεία τον Σεπτέμβρη με όρους ασφαλείας και ουσιαστικής εκπαίδευσης. Επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας πρόνοιας, ειδικής αγωγής» αναγραφόταν στο πανό των φορέων που από το κέντρο της Αθήνας ανέδειξαν τις ευθύνες της κυβέρνησης συνολικά για την διαχείριση της πανδημίας και ειδικότερα στην ειδική εκπαίδευση που, όπως για μια ακόμη φορά αναδείχτηκε, είναι αντιμέτωπη με τεράστια προβλήματα και ελλείψεις που έχει συσσωρεύσει η πολιτική των κυβερνήσεων.

Υπερασπιζόμενοι το δικαίωμα και ανάγκη των παιδιών να βρίσκονται στα σχολεία τους με ασφάλεια, με όλο το αναγκαίο προσωπικό, δήλωσαν πως συνεχίζουν να διεκδικούν: Να ανοίξει η Ειδική Αγωγή το Σεπτέμβρη με όλα τα μέτρα προστασίας και όρους ουσιαστικής εκπαίδευσης των παιδιών, με επίταξη του Ιδιωτικού Τομέα Ειδικής Αγωγής για να μπορέσει να εξασφαλιστεί, η μέγιστη αξιοποίηση των υπαρχόντων δομών, των μέσων και του προσωπικού Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα, στα πλαίσια ενός ενιαίου κρατικού σχεδίου. Να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων (ειδικού εκπαιδευτικού, επιστημονικού και βοηθητικού). Διεκδίκησαν παράλληλα μέτρα προστασίας όλου του λαού, των εργαζομένων, των αναπήρων και βαριά πασχόντων που αγωνιούν.

«Η ιδιωτική μεταφορά, η υποχρηματοδότηση, οι ελλείψεις προσωπικού, οι απαράδεκτες πολλαπλές εργασιακές σχέσεις, η έλλειψη επιστημονικών αναλυτικών προγραμμάτων, το τραγικό κτιριακό πρόβλημα σε συνδυασμό με την ανεπάρκεια δημοσίων δομών και την κυριαρχία του ιδιωτικού τομέα συνθέτουν ένα άκρως επικίνδυνο παζλ» τόνισε ο Γιάννης Καμαρινός, πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων αναδεικνύοντας την επιτακτική ανάγκη να ικανοποιηθούν άμεσα τα παραπάνω αιτήματα.

Στο πλευρό των συγκεντρωμένων βρέθηκε, χαιρετίζοντας εκ μέρους του ΚΚΕ την κινητοποίηση, ο βουλευτής Γ. Λαμπρούλης ο οποίος στα προβλήματα που οξύνονται στις ευθύνες διαχρονικά των κυβερνήσεων και τελευταία της ΝΔ απέναντι στο ζήτημα της προστασίας του λαού, αναδεικνύοντας ότι εδώ και ενάμιση χρόνο δεν πάρθηκαν μέτρα θωράκισης του συστήματος υγείας, στα μέσα μεταφοράς, στους χώρους εργασίας, στην εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες.

Τόνισε πως αντί για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων διασφάλισης της υγείας του λαού σε όλα τα επίπεδα, η κυβέρνηση φέρνει άλλο ένα αντιλαϊκό νομοσχέδιο που μετατρέπει τα σχολεία σε αυτόνομες μονάδες και αναφέρθηκε στις πολλαπλές στοχεύσεις των μέτρων που περιλαμβάνει. Αναφέρθηκε στους αγώνες του εργατικού λαϊκού κινήματος και του συνεπούς αναπηρικου κινήματος όλο το προηγούμενο διάστημα τονίζοντας πως πρέπει να συνεχιστούν απέναντι σε αυτή την κατάσταση.

Από το βήμα της συγκέντρωσης καταγγέλθηκε η άρνηση της κυβέρνησης να δώσει άσυλο σε οικογένειες με παιδιά με αναπηρία χαιρετίζοντας τη στάση εκπαιδευτικών και εργαζομένων στα Γιάννενα που αγωνίζονται για να μην απελαθούν τα παιδιά, να μην σταλούν στη φωτιά του πολέμου. Πρόκειται για μαθητές ειδικών σχολείων στα Ιωάννινα, έναν μικρό μαθητή κουρδικής καταγωγής με τετραπληγία από το βόρειο Ιράκ που φοιτά στο 2ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων και ένα μαθητής ο οποίος φοιτά στο Ειδικό Σχολείο ΣΑΠ. αλλά και ένα τρίτο, ασυνόδευτο παιδί, μαθητή της γενικής εκπαίδευσης ο οποίος έχει χάσει την οικογένεια του. Το να μην απελαθούν αποτέλεσε ένα από τα κύρια ζητήματα που αναδείχτηκαν.

Η παρέμβαση έληξε με ανανέωση του ραντεβού για την Τρίτη 20 Ιούλη στις 7 στην κινητοποίηση των σωματείων στο υπουργείο Υγείας.

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός