Στο έλεος της πανδημίας λόγω των πρωτοκόλλων – λάστιχο της εργοδοσίας – Συνεχίζονται οι ουρές για τα τεστ



Απόκρυψη κρουσμάτων, καλέσματα σε εργαζόμενους να πάνε για δουλειά ακόμα και με ύποπτα συμπτώματα, ανυπαρξία των πιο στοιχειωδών μέτρων προστασίας και εντατικοποίηση που εκθέτει χιλιάδες εργαζόμενους στον κορονοϊό είναι μερικά από όσα συνθέτουν τα «πρωτόκολλα της εργοδοσίας», τα οποία μετατρέπουν τους χώρους δουλειάς σε εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού, με ευθύνη της κυβέρνησης.

Οχυρωμένοι πίσω από την «ασυλία» που τους παρέχει η κυβέρνηση, αφού τα αναγκαία μέτρα στους μεγάλους χώρους δουλειάς παραμένουν εκτός συζήτησης, οι επιχειρηματικοί όμιλοι συνεχίζουν να συμβάλλουν στην έξαρση της πανδημίας.

Από την πλευρά τους, τα εργατικά σωματεία συνεχίζουν να δίνουν μάχη, διεκδικώντας μαζικά δωρεάν τεστ, απολυμάνσεις κ.ά. για να προστατευτεί η ζωή των εργαζομένων και των οικογενειών τους.

Στον αέρα οι εργαζόμενοι που βρίσκονται θετικοί
Την ίδια ώρα, στον «αέρα» βρίσκονται χιλιάδες εργαζόμενοι που έχουν εμβολιαστεί, ωστόσο βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό μετά από τη διενέργεια rapid test. Εργαζόμενοι σπεύδουν να κάνουν τεστ, πληρώνοντας ακόμα και από την τσέπη τους στα ιδιωτικά κέντρα καθώς τα κέντρα ελέγχου του ΕΟΔΥ είναι ανεπαρκή, με αποτέλεσμα να σχηματίζονται ουρές και να απαιτείται πολύωρη αναμονή.

Σύμφωνα με τις νεότερες οδηγίες του ΕΟΔΥ, όσοι βρίσκονται θετικοί σε rapid test θα πρέπει να παραμένουν σε καραντίνα πέντε ημερών, ενώ για τους εμβολιασμένους δεν απαιτείται μοριακό τεστ έτσι ώστε να μπορούν να δικαιολογήσουν την απουσία από την εργασία τους.

Σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες, ένα rapid test το οποίο θα είναι θετικό και θα αναρτηθεί στο σύστημα Εργάνη από τους φαρμακοποιούς ή τα διαγωνιστικά κέντρα θα ήταν αρκετό έτσι ώστε να εξασφαλίσουν την απαραίτητη άδεια για την καραντίνα.

Το πρόβλημα, όμως, είναι πως το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ επιβεβαιωμένα δεν αναγνωρίζει το rapid test και δέχεται μόνο το μοριακό (PCR), γεγονός που αφήνει έκθετους τους εργαζόμενους που έχουν νοσήσει και είναι εμβολιασμένοι.

Οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι, θα πρέπει να υποβάλλονται σε μοριακό τεστ – το οποίο πληρώνουν από την τσέπη τους τουλάχιστον 60 ευρώ- και εφόσον είναι θετικό, το καταθέτουν για να λάβουν τις πέντε ημέρες πληρωμένης άδειας, κάτι που δεν μπορούν στην παρούσα φάση, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, να κάνουν οι εμβολιασμένοι εργαζόμενοι.

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός