Εργαζόμενοι στην καθαριότητα δημόσιων σχολείων: «Συνεχίζουμε τον αγώνα για τη μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων»



katharistries-dhmosion-sxoleionΣε συνέχιση του αγώνα ώστε να μονιμοποιηθούν όλοι εργαζόμενοι και να μη γίνει καμία απόλυση συμβασιούχου, καλεί η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των εργαζομένων στην καθαριότητα των δημόσιων σχολείων.

Στην ανακοίνωσή τους τονίζουν:

«Στις 15 Ιούνη οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των σχολειών και εργολαβικών συνεργείων με τη συμμετοχή μας στην απεργία και την απεργιακή συγκέντρωση διεκδικήσαμε δυναμικά και αγωνιστικά: μόνιμη δουλειά για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου αρνούμενοι να αποδεχτούμε τον εφιάλτη της ανεργίας και την απλήρωτη εργασία.

Η συντονιστική επιτροπή αγώνα χαιρετίζει τους εργαζόμενους του κλάδου, που στις 15 Ιούνη δήλωσαν απεργία στις υπηρεσίες των δήμων, τους εργαζόμενους που παρότι είναι απλήρωτοι για 5 μήνες συγκέντρωσαν τα χρήματα για να πληρωθούν τα πούλμαν που θα τους μετέφεραν στην Αθήνα. Χαιρετίζει τους εργαζόμενους στα σχολεία της Αθήνας που αψήφησαν την τρομοκρατία του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού και πήραν μέρος στην απεργία.

Οι εργαζόμενοι από Αθήνα, Πειραιά, Λάρισα, Βόλο, Χαλκίδα, Πάτρα και άλλες περιοχές που πήραν μέρος στην απεργιακή συγκέντρωση κατευθύνθηκαν στα υπουργεία Εσωτερικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και στη Βουλή, καταστήσαμε σαφές στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ότι δεν θα παραιτηθούμε από το δικαίωμά μας στη μόνιμη εργασία.

Η απεργία στις 15 Ιούνη, που ήρθε ως αποτέλεσμα της κλιμάκωσης του αγώνα μας και κηρύχτηκε από τους εργαζόμενους του κλάδου μέσα από τις γενικές συνελεύσεις των σωματείων, μπορεί και πρέπει να αποτελέσει εφαλτήριο για τη συνέχιση του αγώνα μας.

Γνωρίζαμε τις δυσκολίες, καθώς ο κλάδος είχε να κατέβει σε απεργιακή κινητοποίηση από το 2007 (με πρωτοβουλία που είχε πάρει και τότε η συντονιστική επιτροπή αγώνα), ενώ η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ) έχει 10 χρόνια να κηρύξει απεργία στον κλάδο.

Αποτέλεσμα της απεργιακής μας κινητοποίησης ήταν η κυβέρνηση τελικά να υπαναχωρήσει και να εντάξει σε σχέδιο νόμου για τους ΟΤΑ (άρθρο 25) ρύθμιση που παρατείνει το καθεστώς των συμβάσεων ανάθεσης έργου για δύο σχολικά έτη και μέχρι το 2017.

Αξιώνουμε την ανανέωση των συμβάσεων για όλους τους εργαζόμενους, αφού με τη συγκεκριμένη ρύθμιση παρατείνεται μεν το καθεστώς των συμβάσεων ανάθεσης έργου, αλλά δεν προβλέπει ότι οι συμβάσεις θα συναφθούν με τους έως σήμερα εργαζόμενους στην καθαριότητα των σχολείων.

Απορρίψαμε τα τρομοκρατικά διλήμματα του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών Κ. Πουλάκη που μας προέτρεψε να μην αγωνιζόμαστε, να μην διεκδικούμε γιατί «μπορεί σε 6 μήνες να μην υπάρχει αυτή η κυβέρνηση για να ακούσει τα προβλήματά μας», να καθίσουμε στην άκρη και να περιμένουμε να τελειώσει η διαπραγμάτευση, λέγοντάς μας ότι «η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει τίποτα αυτή τη στιγμή, γιατί διαπραγματεύεται», δηλώσαμε ότι δεν αποδεχόμαστε την πρόταση για την ανανέωση των συμβάσεων για 4 μήνες.

Για το θέμα της καταβολής των δεδουλευμένων έριξαν την ευθύνη στην έλλειψη συνεργασίας του ΙΝΕΔΙΜ που θέλει να σαμποτάρει την κυβέρνηση, λες και τα προηγούμενα χρόνια που είχαμε άλλες κυβερνήσεις οι εργαζόμενοι δεν μένανε απλήρωτοι επί μήνες.

Απορρίψαμε και τις υποσχέσεις του Γ. Κατρούγκαλου για τη μονιμοποίηση ενός μικρού μέρος των εργαζομένων που θα γίνει κάποια στιγμή στο μέλλον αν το επιτρέψει το νέο μνημόνιο) και θα προκύψει μέσα από όρους, προϋποθέσεις και κριτήρια.

Ξέρουμε πολύ καλά πως κάθε φορά που οι κυβερνήσεις έβαζαν κριτήρια και όρους για τη μονιμοποίηση εργαζομένων, το έκαναν για να διαιωνίζεται αυτό το αίσχος των εργολαβικών συμβάσεων.

Δηλώσαμε για μία ακόμα φορά στην κυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ) ότι μόνη ρεαλιστική λύση είναι η μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολειών χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς κριτήρια αιθουσών με πλήρη και σταθερή εργασία, με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Την ίδια θέση εκφράσαμε και για τους εργαζόμενους στα εργολαβικά συνεργεία και τις πολυεθνικές εταιρείες καθαριότητας. Αξιώνοντας να φύγουν οι εταιρείες καθαρισμού και τα συνέργεια από κάθε δημόσιο κτίριο και υπηρεσία και να προσληφθούν όλοι οι εργαζόμενοι από το κράτος με πλήρη και σταθερή εργασία.

Θα συνεχίσουμε με όλες τις μορφές αγώνα, δεν παραιτούμαστε. Απαιτούμε:

  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων ΤΩΡΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς κριτήρια αιθουσών, με πλήρη και σταθερή εργασία και πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

  • Καμία απόλυση εργαζομένου, κατάργηση της μερικής απασχόλησης.

  • Άμεση πληρωμή όλων των δεδουλευμένων που οφείλουν οι σχολικές επιτροπές.

  • Κανένας μεγαλοεργολάβος καθαρισμού ή συνεργείο μέσα στα σχολεία και σε κάθε δημόσιο κτίριο (νοσοκομεία, πανεπιστήμια κ.α.), να προσληφθούν όλοι οι εργαζόμενοι από το κράτος με πλήρη και σταθερή εργασία.

  • Όχι στην εντατικοποίηση της δουλειάς, μαζικές προσλήψεις καθαριστών/στριών για καθαρά σχολεία.

  • Επαναφορά των Βαρέων Ανθυγιεινών ενσήμων για όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο.

  • Καμία σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα».

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός