Ναυτεργατικά Σωματεία: Καταγγέλλουν τις διακρατικές συμφωνίες για το σύστημα ναυτικής εκπαίδευσης με χώρες εκτός ΕΕ



pemen_klpΤις διακρατικές συμφωνίες της ελληνικής κυβέρνησης με χώρες εκτός ΕΕ για το σύστημα ναυτικής εκπαίδευσης και πιστοποίησης ναυτικών καταγγέλλουν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», η Πανελλήνια Επαγγελματική Ένωση Μαγείρων Εμπορικού Ναυτικού και η Πανελλήνια Ένωση Συνταξιούχων.

«Κύριο χαρακτηριστικό των διακρατικών συμφωνιών, που έχουν επισυνάψει οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις με αυτές τις χώρες, είναι οι ναυτεργάτες να αμείβονται με το μισθό της χώρας που προέρχονται, να μην εφαρμόζονται οι ΣΣΕ και χωρίς κοινωνικοασφαλιστική προστασία», καταγγέλλουν τα ναυτεργατικά σωματεία.

Στην ανακοίνωσή τους σημειώνουν:

«Η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών με την εγκύκλιο Νο 7529/9-9-2015 ενημερώνει τα μέλη της για τις χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης στις οποίες το σύστημα ναυτικής εκπαίδευσης και πιστοποίησης ναυτικών αναγνωρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην εγκύκλιο διευκρινίζει ότι “είναι δυνατή η ναυτολόγηση σε πλοία υπό ελληνική σημαία ναυτικών, κατόχων αποδεικτικών ναυτικής ικανότητος που εκδόθηκαν από κάποια εκ των αναφερόμενων στον πίνακα χωρών”.

Στις 45 χώρες που περιλαμβάνονται στον πίνακα αναφέρουμε ενδεικτικά χώρες όπως: Algeria, Bangladesh, Cape Verde, Egypt, Ghana, Iran, Indonesia, Madagascar, Malaysia, Morocco, Myanmar/Burma, Pakistan, Philippines, Sri Lanka κ.ά.».

Τα Σωματεία επισημαίνουν ότι «οι ΣΣΕ δεν έχουν ανανεωθεί για το 2015, στα ποντοπόρα και μεσογειακά από το 2010, ενώ στα προαπαιτούμενα του 3ου μνημονίου στο Ν.4334/2015 είναι η απελευθέρωση των συνθέσεων των πλοίων στις θαλάσσιες μεταφορές» και καλούν τους ναυτεργάτες, τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τη νεολαία «να καταδικάσουν τις πολιτικές δυνάμεις του κεφαλαίου, της ΕΕ, που μας επιβάλλουν τον εργασιακό μεσαίωνα, να ενισχύσουν τις ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ, με οργάνωση και αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς, να αντεπιτεθούμε για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της εργατικής – λαϊκής οικογένειας».

Τελευταία άρθρα

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός