ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ Οι πρόσφυγες στη μέγγενη των ανταγωνισμών



Οι πρόσφυγες βρέθηκαν την περασμένη Τετάρτη αντιμέτωποι με τα βάναυσα μέτρα της ουγγρικής κυβέρνησης (εδώ ενάντια σε αντλίες νερού)Η εθνικιστική κυβέρνηση της Ουγγαρίας αντιμετωπίζει βάναυσα τους ξεσπιτωμένους από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις

Η απανθρωπιά με την οποία αντιμετωπίζει η εθνικιστική ουγγρική κυβέρνηση τους χιλιάδες πρόσφυγες από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν, γυναίκες και παιδιά – όλα θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων – που έχουν εγκλωβιστεί στο φράχτη στα σύνορα με τη Σερβία, είναι άλλο ένα δείγμα της βαρβαρότητας που βίωσαν και βιώνουν. Από τη χρήση αντλιών νερού, τα γκλομπς και τα δακρυγόνα (επιστρατεύτηκαν ακόμα και οχήματα με πολυβόλα) τραυματίστηκαν περίπου τριάντα άνθρωποι, ενώ έγιναν και πολλές συλλήψεις. Η συμπεριφορά αυτή προκάλεσε την αντίδραση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, που δήλωσε σοκαρισμένος όταν είδε ποια ήταν η μεταχείριση των προσφύγων και σημείωσε ότι «αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό» και συμπλήρωσε: «Ολες οι χώρες έχουν τα εσωτερικά τους προβλήματα, αλλά οι άνθρωποι αυτοί φεύγουν για να σωθούν από πολέμους και διωγμούς, επομένως πρέπει να επιδείξουμε ευσπλαχνική ηγεσία». Βεβαίως, οι «πυροσβεστικές» αυτές δηλώσεις γίνονται στο πλαίσιο της γνωστής υποκρισίας των εκπροσώπων των ιμπεριαλιστών, που αφού πρώτα ξεσπιτώνουν με τις επεμβάσεις τους στη Μέση Ανατολή και την Αφρική εκατομμύρια ανθρώπους, έπειτα εμφανίζονται «ευσπλαχνικοί».

 

Καθώς η εθνικιστική κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπαν σκληραίνει τη στάση της με χτίσιμο φράκτη και προς τη Ρουμανία και την Κροατία, χιλιάδες πρόσφυγες επιλέγουν να κατευθυνθούν προς την Κροατία, για να περάσουν από τη Σλοβενία και την Αυστρία προς τη Γερμανία. Ηδη, επίσης, λεωφορεία πραγματοποιούν δρομολόγια μεταφέροντας πρόσφυγες από το Βελιγράδι στην κροατική πρωτεύουσα Ζάγκρεμπ. Κάποιοι, επίσης, κατευθύνονται με τα πόδια προς την Κροατία, διακινδυνεύοντας να πέσουν σε κάποιο ξεχασμένο ναρκοπέδιο. Μεγάλος αριθμός προσφύγων, επίσης, συσσωρεύεται και στην Κωνσταντινούπολη με κατεύθυνση την Αδριανούπολη (Εντιρνέ) της Τουρκίας στον Εβρο, είτε για να περάσουν στην Ελλάδα αποφεύγοντας τα επικίνδυνα θαλάσσια περάσματα, είτε στη Βουλγαρία και από εκεί να συνεχίσουν το ταξίδι προς την Κεντρική Ευρώπη.

Πάντως, ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Ζοράν Μιλάνοβιτς, δήλωσε χτες: «Είμαστε έτοιμοι να τους υποδεχτούμε τους πρόσφυγες ή να τους προωθήσουμε εκεί που θέλουν να πάνε, προφανώς στη Γερμανία ή τις Σκανδιναβικές Χώρες. Θα μπορέσουν να περάσουν από την Κροατία και θα τους βοηθήσουμε, προετοιμαζόμαστε γι’ αυτήν την πιθανότητα».

Οι κροατικές αρχές δηλώνουν ότι θα τους καταγράφουν και θα τους μεταφέρουν σε κέντρο υποδοχής κοντά στο Ζάγκρεμπ. Επίσης, χτες άνοιξε ο σιδηροδρομικός σταθμός στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας, στο δρομολόγιο προς το Μόναχο και κάποιες χιλιάδες περάσαν στη Γερμανία. Ωστόσο, αργότερα ανεστάλησαν και πάλι τα δρομολόγια, ενώ η γερμανική πλευρά ανοιγοκλείνει ουσιαστικά τη ροή.

Προκλητική η ουγγρική κυβέρνηση

Ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών, Πέτερ Σιγιάρτο, χαρακτήρισε «σοκαριστικές και περίεργες» τις αντιδράσεις από το εξωτερικό για το ότι «ουσιαστικά υπερασπίζεται τα σύνορα της ΕΕ». Ο Σιγιάρτο, μιλώντας χτες σε κοινή συνέντευξη Τύπου στη Βουδαπέστη με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, Δ. Αβραμόπουλο, που επισκέφτηκε τη χώρα, υποστήριξε πως «όσοι συμπαρατάσσονται με ανθρώπους που ρίχνουν πέτρες στην αστυνομία, ενθαρρύνουν τη βία». Η «πολιτική της ΕΕ στο προσφυγικό απέτυχε» είπε ο Ούγγρος ΥΠΕΞ, αναφέροντας πως «εμείς έχουμε προτείνει εναλλακτικές λύσεις». Ο Δ . Αβραμόπουλος ανέφερε πως «η βία και τα τείχη δε σταματούν τους πρόσφυγες» και κάλεσε τη Βουδαπέστη να συνεργαστεί με την ΕΕ στην αναζήτηση κοινής λύσης.

Ψηφοφορία στην Ευρωβουλή και νέα συνάντηση υπουργών Εσωτερικών

Τη στήριξη του Ευρωκοινοβουλίου είχε η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μετεγκατάσταση 120.000 αιτούντων άσυλο από την Ιταλία, την Ελλάδα και την Ουγγαρία σε άλλα κράτη – μέλη της ΕΕ, στην ψηφοφορία που έγινε χτες, με 370 ψήφους υπέρ, 134 κατά και 52 αποχές. Ουσιαστικά, όμως, προβλέπεται να προταθεί στη συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών, την ερχόμενη Τρίτη 23/9, να υπάρχει ελαστικότητα στην αρχική πρόταση για υποχρεωτική συμμετοχή των χωρών, καθώς χώρες της ΕΕ ειδικά της ανατολικής αντιδρούν έντονα.

Επίσης, ανακοινώθηκε ότι την ερχόμενη Τετάρτη 24/9 θα πραγματοποιηθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για το προσφυγικό ζήτημα.

Σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής, 120.000 πρόσφυγες θα πρέπει να μεταφερθούν από την Ιταλία (15.600), την Ελλάδα (50.400) και την Ουγγαρία (54.000). Ο αριθμός αυτός θα έρθει να προστεθεί στους 40.000 αιτούντες άσυλο, η μετεγκατάσταση των οποίων εγκρίθηκε από το ΕΚ στις 9 Σεπτέμβρη και επικυρώθηκε από το Συμβούλιο των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στις 14 Σεπτέμβρη. Βεβαίως, αν σκεφτεί κανείς το τεράστιο πρόβλημα των ξεσπιτωμένων προσφύγων από τη Συρία που ξεπερνάνε τα 4 εκατομμύρια, πρόκειται στην κυριολεξία για σταγόνα στον ωκεανό.

Το προτεινόμενο υποχρεωτικό σχέδιο κατανομής προσφύγων στα κράτη – μέλη, βάσει της ικανότητας απορρόφησής τους, χρησιμοποιεί συγκεκριμένους συντελεστές στάθμισης, όπως το μέγεθος του πληθυσμού (40%), το ύψος του ΑΕΠ (40%), το μέσο αριθμό αιτήσεων για άσυλο (10%) και το ποσοστό ανεργίας (10%). Τα κράτη – μέλη που θα συμμετάσχουν, θα λάβουν 6.000 ευρώ για κάθε πρόσφυγα που θα υποδεχτούν. Οι χώρες από τις οποίες θα μεταφερθούν οι πρόσφυγες, θα λάβουν 500 ευρώ για κάθε άτομο για τη μεταφορά τους. Η πρόταση της Επιτροπής προβλέπει ότι εάν ένα κράτος – μέλος αδυνατεί προσωρινά να συμμετάσχει στο σύστημα μετεγκατάστασης προσφύγων, για βάσιμους και αντικειμενικούς λόγους, όπως π .χ. μια φυσική καταστροφή, θα πρέπει να συνεισφέρει οικονομικά στον προϋπολογισμό της ΕΕ (δηλαδή και σαν πρόστιμο) με ένα ποσό έως και 0,002% του ΑΕΠ της.

Επίσης, ο πρόεδρος του ΕΚ, Μάρτιν Σουλτς, ανακοίνωσε ότι θα στείλει επιστολή στον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου και τρέχων πρόεδρο του Συμβουλίου, Ξαβιέ Μπετέλ, ζητώντας την αποδέσμευση ευρωπαϊκών κονδυλίων για την παροχή άμεσης βοήθειας στις χώρες που υποδέχονται το μεγαλύτερο μέρος των Σύρων προσφύγων, δηλαδή το Λίβανο, την Τουρκία και την Ιορδανία.

Τελευταία άρθρα

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός