Δύο ναυάγια, δεκατρείς νεκροί πρόσφυγες στο Αιγαίο



metanastes-06                                 παλιοτερη φωτογραφία

Δεκατρείς πρόσφυγες, ανάμεσά τους και τέσσερα παιδιά, ανασύρθηκαν χτες νεκροί από τις τουρκικές Αρχές, έπειτα από ναυάγιο σκάφους, στο οποίο φέρεται να επέβαιναν 48 άτομα, ανοιχτά της Λέσβου. Τα 22 διασώθηκαν από το ελληνικό Λιμενικό, σε εξέλιξη ήταν οι έρευνες για τον εντοπισμό των υπολοίπων. Οι μετανάστες εντοπίστηκαν από ελικόπτερο της Frontex και όταν διασώθηκαν δήλωσαν ότι επέβαιναν σε λέμβο, η οποία ανετράπη έπειτα από σύγκρουση με πλοίο. Για σύγκρουση της λέμβου με φορτηγό πλοίο έκανε λόγο η τουρκική «Χουριέτ», σύμφωνα με την οποία ανασύρθηκαν 13 άνθρωποι νεκροί. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων «Dogan», το φουσκωτό των προσφύγων χτυπήθηκε από φέρι μποτ.

Εξάλλου, ένα κοριτσάκι πέντε χρόνων πνίγηκε το περασμένο Σάββατο μετά την ανατροπή σκάφους ανοικτά της Λέσβου. Εγιναν έρευνες στη θαλάσσια περιοχή από πλωτά του Λιμενικού, ελικόπτερο super puma και σκάφος της Frontex. Αγνοούνταν 13 άνθρωποι.

Τη λέμβο εντόπισαν μέλη στρατιωτικού φυλακίου, τα οποία ειδοποίησαν το Λιμεναρχείο. Λίγο αργότερα έφτασε στο σημείο πλωτό του Λιμενικού, το οποίο εντόπισε το άτυχο κοριτσάκι, αλλά και άλλα 12 άτομα.

Σύμφωνα με μαρτυρίες των μεταναστών, στο σκάφος επέβαιναν 26 άτομα. Στη θαλάσσια περιοχή έπνεαν άνεμοι πέντε μποφόρ και δεν εντοπίστηκε κάποιος από τους 13 αγνοούμενους. Κατά δηλώσεις ναυαγών, όλα ξεκίνησαν όταν τελείωσαν τα καύσιμα και οι επιβαίνοντας προσπάθησαν να βρουν ντεπόζιτο με πετρέλαιο σε κάποιο σημείο στο εσωτερικό του σκάφους. Τότε το σκάφος άρχισε να βάζει νερά και μετά από λίγο αναποδογύρισε, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν στη μικρή καμπίνα δύο γυναίκες και ένα παιδί. Μια γιατρός από τη Συρία ήταν μέσα στη μικρή καμπίνα με τη μητέρα της και το παιδί της που ήταν βρέφος. Εμειναν μέσα εγκλωβισμένες μόλις αναποδογύρισε η βάρκα. Βρέθηκαν όλοι στο νερό χωρίς τηλέφωνα και με όλα τους τα πράγματα να έχουν χαθεί. Δύο από αυτούς προσπάθησαν να κολυμπήσουν για να φέρουν βοήθεια. Τελικά, οι λιμενικοί βρήκαν έναν από αυτούς και στη συνέχεια ήρθε το σκάφος του Λιμενικού να τους σώσει, ενώ είχαν μείνει έξι ώρες μέσα στο νερό. Πλήρωσαν 2.800 δολάρια ο καθένας για τους δώσουν ένα πιο ασφαλές σκάφος και όχι μια φουσκωτή βάρκα. Τους οδήγησαν, όμως, στο θάνατο, με ένα σκάφος που δεν είχε ούτε καύσιμα και βούλιαξε αμέσως. Τα ναυάγια είναι συχνά. Σύμφωνα με έναν απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα την Παρασκευή ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Νουμάν Κουρτουλμούς, 274 μετανάστες και πρόσφυγες έχουν χάσει τη ζωή τους από τις αρχές του έτους στα ανοικτά της Τουρκίας.

Στο μεταξύ, προχτές, ελικόπτερο απογειώθηκε για να παραλάβει μετανάστη που αντιμετώπιζε πρόβλημα υγείας και εντοπίστηκε σε σκάφος με περίπου 200 άτομα, νοτιοδυτικά της Πύλου. Ο ασθενής μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Καλαμάτας και από εκεί θα μεταφερόταν στην Αθήνα. Αγνωστο ήταν πού θα μεταφέρονταν οι 200 μετανάστες που διεσώθησαν στα διεθνή ύδατα. Δεν αποκλειόταν να μεταφερθούν σε κάποιο λιμάνι της Ιταλίας.

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός