Να απαγορεύσει τη συνδικαλιστική δράση επιχειρεί η εργοδοσία της «Unify»



Τη διοίκηση της επιχείρησης «Unify» (πρώην «Siemens Enterprise Communication») για τη δίωξη συνδικαλιστικής δράσης πρωτοπόρων εργαζομένων που είναι μέλη του επιχειρησιακού σωματείου και του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής καταγγέλλει το ΣΕΤΗΠ. Η επιχείρηση την Τρίτη 27 Οκτώβρη απέλυσε εργαζόμενο με το επιχείρημα «της χαμηλής παραγωγικότητας».

Σε ανακοίνωσή του το ΣΕΤΗΠ σημειώνει:

«Η συγκεκριμένη απόλυση είναι μέρος συνολικότερου σχεδίου αντικατάστασης παλιών εργαζομένων με νέους με χαμηλότερα δικαιώματα και μισθολόγια. Εξάλλου η συγκεκριμένη τακτική είναι προσφιλής, όχι μόνο στη «Unify», αλλά στη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων του κλάδου. Η συγκεκριμένη απόλυση ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της αγανάκτησης για τους εργαζόμενους στη συγκεκριμένη επιχείρηση. Εκφράστηκαν διαθέσεις για άμεση αγωνιστική απάντηση από τους εργαζόμενους που αναθάρρησαν από την κινητοποίηση του συνδικάτου μας την Πέμπτη 29/10 και τους δεκάδες συναδέλφους από όλο τον κλάδο που εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους για να μην υλοποιηθούν οι σχεδιασμοί της εργοδοσίας και να μην περάσουν οι απολύσεις, μάζεψαν δεκάδες υπογραφές και πραγματοποίησαν έκτακτη συνέλευση απαιτώντας από το ΔΣ να προκηρύξει 3ωρη στάση εργασίας τη Δευτέρα 2 Νοέμβρη 2015.

Η πλειοψηφία του ΔΣ του επιχειρησιακού σωματείου αρνήθηκε να «αναγνωρίσει» τη συνέλευση και δεν πήρε ποτέ την απόφαση ως όφειλε. Μάλιστα, ο πρόεδρος του σωματείου μετά τη συνέλευση τρομοκρατούσε τους εργαζόμενους που συμμετείχαν με τα «περί νομιμότητας» της Γενικής Συνέλευσης. Με την ίδια ακριβώς επιχειρηματολογία και η διοίκηση της επιχείρησης έστειλε κατάπτυστο έγγραφο προς το σωματείο, παρεμβαίνοντας άμεσα στη λειτουργία και δράση του, θέλοντας να περιορίσει τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων. Δεν έφτανε, όμως, αυτό. Κάλεσε και τρεις από τους εργαζόμενους που συσπειρώνονται στην «ταξική ενότητα Unify» και τους ζήτησε να υπογράψουν χαρτί «επίπληξης» που το περιεχόμενο απειλούσε με «κυρώσεις» σε περίπτωση που συνεχίσουν τη συνδικαλιστική τους δράση.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι εργαζόμενοι στη «Unify»,

Οι συντονισμένες κινήσεις της διοίκησης της επιχείρησης και της εργοδοτικής πλειοψηφίας του ΔΣ του επιχειρησιακού σωματείου αποκαλύπτει τι ακριβώς φοβούνται: Την αταλάντευτη συντονισμένη δράση των εργαζομένων και στην επιχείρηση και στο σύνολο του κλάδου, για την υπεράσπιση και τη διεύρυνση των δικαιωμάτων μας. Αυτή η δράση μπορεί να φέρει αποτελέσματα, μπορεί να υπερασπιστεί και τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Σας καλούμε να μην υποκύψετε στις τρομοκρατικές τακτικές της επιχείρησης. Εμείς έχουμε τη δύναμη και μπορούμε να επιβάλουμε το δίκιο μας. Καλούμε τους εργαζόμενους και τα σωματεία του κλάδου να καταδικάσουν την απόπειρα απαγόρευσης της συνδικαλιστικής δράσης και να δείξουν την αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους της «Unify». Τέλος καλούμε τη διοίκηση της επιχείρησης να πάρει πίσω την απόλυση και τις σύγχρονες «δηλώσεις μετανοίας» που απαίτησε να υπογράψουν οι συνάδελφοί μας. Να ξέρετε ότι θα μας βρείτε απέναντί σας.  Η τρομοκρατία δεν θα περάσει». 

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός