Εκλογές νοθείας και αδιαφάνειας στην Πανελλήνια Ενωση Πλοιάρχων



Σε συνθήκες που οργιάζει η βία και η νοθεία, συνεχίζονται οι διαδικασίες της ψηφοφορίας στο σωματείο της Πανελλήνιας Ενωσης Πλοιάρχων (ΠΕΠΕΝ) για την ανάδειξη νέας διοίκησης, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η «Δημοκρατική Αγωνιστική Ενότητα Πλοιάρχων» (ΔΑΕΠ). Προσθέτοντας ότι  δεν πρόκειται να τις νομιμοποιήσει.

Στην ανακοίνωσή της αναφέρει συγκεκριμένα ότι:

«Οι κάλπες έχουν ανοίξει από την 1η Οκτώβρη και κανείς δε γνωρίζει ποιοι ψηφίζουν, εκτός βέβαια από τους εφοπλιστές και τα φερέφωνά τους στη διοίκηση της Ένωσης. Έχοντας εμπειρία από προηγούμενες αρχαιρεσίες, η ΔΑΕΠ κατέθεσε αίτηση στην Εφορευτική Επιτροπή, ζητώντας:

1. Να της διατεθούν τα μητρώα των μελών και του εκλογικού καταλόγου της ένωσης.

2. Οι υποψήφιοι της ΔΑΕΠ να παρίστανται αυτοπροσώπως στην εκλογική διαδικασία.

3. Να μην καταστραφούν οι φάκελοι των επιστολικών ψήφων.

4. Η εκλογή των αντιπροσώπων της ΠΕΠΕΝ για την ΠNO και το ΕΚΠ να πραγματοποιηθεί με το σύστημα της Απλής Αναλογικής, όπως ορίζει το Καταστατικό.

5. Το περιοδικό της ΠΕΠΕΝ να δημοσιεύσει τις ανακοινώσεις της ΔΑΕΠ.

Όμως, η απάντηση της Εφορευτικής Επιτροπής στις 14 Οκτώβρη 2015, ήταν όχι σε όλα!

Κόντρα σ’ αυτή την πρακτική της αυθαιρεσίας, οι υποψήφιοι της ΔΑΕΠ, επανήλθαμε με τα ίδια αιτήματα στέλνοντας εξώδικη δήλωση, η οποία επιδόθηκε στις 29/10/2015 στoν πρόεδρο της Εφορευτικής Επιτροπής Αρχαιρεσιών και τα μέλη αυτής και τον πρόεδρο πρωτοδικών Πειραιά.

Ταυτόχρονα στις 29 Οκτώβρη 2015 έγινε από τη ΔΑΕΠ μαζική αγωνιστική παρέμβαση – διαμαρτυρία στην Εφορευτική Επιτροπή, ζητήσαμε ξανά όλα τα ανωτέρω και βρήκαμε την αντίδραση από το μπλοκ του Δικαστικού αντιπροσώπου μαζί με τον δικηγόρο της ΠΕΠΕΝ.

– Ο Δικαστικός αντιπρόσωπος μας έκανε τη σύσταση, ότι παρέμβαση  – διαμαρτυρία δεν προβλέπεται στο καταστατικό του σωματείου! Με την έννοια ότι δήθεν μπορεί να προκύψει παρακώλυση της ψηφοφορίας. Δηλαδή το «δεν δικαιούστε να ομιλήτε» με άλλα λόγια.

– Ο δικηγόρος της ΠΕΠΕΝ προτρέχει να απαντήσει πριν το Δικαστικό, ότι οι φάκελοι επιστολικών ψήφων καταστρέφονταν και στις προηγούμενες εκλογές.

– Ο Δικαστικός αντιπρόσωπος παρουσιάζεται «βασιλικότερος του Βασιλέως» και υπερασπίζεται όλη την αντιδημοκρατική διαδικασία, απορρίπτοντας επί τροχάδην όλα τα αιτήματά μας.

– Ο Γραμματέας της Εφορευτικής Επιτροπής δικαιολογεί σαν συνηθισμένη και φυσιολογική πρακτική (!) την σωρηδόν και κατά την ίδια μέρα ταχυδρόμηση ψηφοδελτίων από το ταχυδρομείο Πειραιά. Οι Πλοίαρχοι να κρίνουν κατά πόσο είναι φυσιολογικό κάποιος Πειραιώτης να μην ψηφίζει αυτοπροσώπως, αλλά να ταχυδρομεί το ψηφοδέλτιό του».

Αναφέρει ακόμη η ΔΑΕΠ ότι τόσο το ΔΣ της ΠΕΠΕΝ, όσο και η Εφορευτική Επιτροπή «δεν έχουν βγάλει ακόμα ανακοίνωση όπου να εξηγούν τους λόγους που ακύρωσαν τα πρώτα ψηφοδέλτια και έβγαλαν καινούργια, ένα μήνα μετά την έναρξη των εκλογών» και «δεν υπάρχει ανακοίνωση για αντίστοιχη παράταση του χρόνου λήξης των εκλογών». Υπενθυμίζει ακόμα στην Εφορευτική Επιτροπή, ότι «μετά το πέρας των εκλογών έχει υποχρέωση στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ν’ αναφέρει αναλυτικά αριθμό αυτοπρόσωπων ψήφων και ξεχωριστά αριθμό επιστολικών ψήφων».

Η ΔΑΕΠ επισημαίνει ότι «όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνουν ότι κουμάντο στην κάλπη κάνουν οι εφοπλιστές» σημειώνοντας ότι «δεν είναι τυχαίο ότι για ολόκληρες δεκαετίες, τόσο στο προεδρείο, όσο και στο ΔΣ του σωματείου μας, βρίσκονται αρκετά πρωτοκλασάτα στελέχη ναυτιλιακών εταιρειών (αρχιπλοίαρχοι), που παίρνουν γραμμή απευθείας από την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, λειτουργούν κάτω από τη σημαία των κερδών τους και εκφράζουν με ζήλο τις θέσεις τους, ενώ δε χάνουν την ευκαιρία να τους υπερασπίζονται ανοιχτά κι απροκάλυπτα». 

Υπογραμμίζοντας τέλος ότι «δεν πρόκειται να νομιμοποιήσει εκλογές νοθείας και αδιαφάνειας», η ΔΑΕΠ καλεί τους πλοιάρχους να μαυρίσουν στις εκλογές τους υποψήφιους των εφοπλιστών και με τη ψήφο τους και την παρουσία τους να δώσουν δύναμη στην ΔΑΕΠ.

Τους καλεί επίσης, να συμμετέχουν μαζί με τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία, τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, στις απεργίες και τα συλλαλητήρια στις 2 – 3 Νοέμβρη και στις 12 Νοέμβρη και «μαζί με τον εργαζόμενο λαό, τη νεολαία και τους συνταξιούχους να πολεμήσουμε ενάντια στα βάρβαρα μνημόνια και τους υποστηρικτές τους».

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός