Σοβαρές καταγγελίες σε βάρος ΜΚΟ



Πρόσφυγες στην ΕιδομένηΥγειονομικοί φορείς της Λέσβου καταγγέλλουν την παρουσία Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) που διαμορφώνουν μια επικίνδυνη κατάσταση στην υγειονομική κάλυψη των προσφύγων και των μεταναστών. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, ορισμένες από αυτές τις οργανώσεις λειτουργούν ανεξέλεγκτα, κυρίως στη βόρεια Λέσβο, από το Μόλυβο και την Εφταλού μέχρι τη Συκαμνιά, απαγορεύοντας ακόμα και την πρόσβαση στις ακτές σε πιστοποιημένους φορείς ή λειτουργώντας αυτοσχέδια ιατρεία που δεν παρέχουν καμία ουσιαστική υπηρεσία. Σημειώνεται ότι το νησί είναι ανοχύρωτο υγειονομικά αφού το προσωπικό είναι μειωμένο κατά 30%, με απλήρωτες υπερωρίες, ενώ και το ΕΚΑΒ έχει φτάσει στα όριά του. Να επισημανθεί ότι η παρουσία των υγειονομικών οργανώσεων στο νησί θα μπορούσε να είναι αποτελεσματική αν υπήρχε συντονισμός και έλεγχος της δράσης τους.

 

«Εχουμε δεχθεί καταγγελίες ότι δραστηριοποιούνται στον υγειονομικό τομέα οργανώσεις που τα μέλη τους δεν είναι καν γιατροί και δεν υπάρχει κανένας έλεγχος. Ακόμα και συνάδελφοι γιατροί στο νοσοκομείο καταγγέλλουν για παρεμβάσεις μέσα στο νοσοκομείο, συνοδών προσφύγων που δηλώνουν γιατροί και παρεμβαίνουν στο έργο μας», δηλώνει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου, Παναγιώτης Προβέντζας, και προσθέτει: «Ο Ιατρικός Σύλλογος είναι ο μόνος υπεύθυνος για την πιστοποίηση όλων των γιατρών και των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στον υγειονομικό τομέα». «Εφτασαν στο σημείο να παρουσιάσουν ένα σχεδιάγραμμα στον διοικητή του νοσοκομείου στο οποίο χώριζαν με τσιφλίκια τις παραλίες και τις περιοχές ευθύνης τους».

Πριν από λίγες μέρες ολοκληρώθηκε η πρώτη αποστολή από την Ενωση Γιατρών Αχαΐας στη Λέσβο, προσφέροντας τις υπηρεσίες τους στο ΠΕΔΥ, στο Κέντρο Καταγραφής και Πιστοποίησης μεταναστών και προσφύγων στη Μόρια και όπου αλλού υπήρχε ανάγκη. Σε ανακοίνωσή τους μάλιστα αναφέρθηκαν στις δυσκολίες που αντιμετώπισαν αλλά και «στις πολλές από τις παχυλά χρηματοδοτούμενες ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται, χωρίς να δίνουν λογαριασμό ποιες ανάγκες καλύπτουν και πού πάνε τα χρήματα των χορηγιών και των επιδοτήσεων που λαμβάνουν».

Μιλώντας δε σε ραδιοφωνικό σταθμό, ο πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αχαΐας, Τάσος Γιακουμής, τόνισε ότι «το νησί έπρεπε από την αρχή να αντιμετωπιστεί σαν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα υγειονομικής θωράκισής του, λόγω Προσφυγικού. Αυτήν την κατάσταση ήρθαν να καλύψουν και οι ΜΚΟ που κάποιες από αυτές καλύπτουν πραγματικές ανάγκες, αλλά δημιουργούνται και αυτά τα φαινόμενα».

Αυξάνονται ξανά οι ροές προσφύγων

Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες φτάνουν και πάλι από χτες το πρωί στη Λέσβο, καθώς οι καιρικές συνθήκες έχουν βελτιωθεί. Από τα μεσάνυχτα δεκάδες πλαστικές λέμβοι, με 60 – 70 άτομα η καθεμιά, έφταναν στις ανατολικές ακτές του νησιού. Νωρίς το πρωί, στο λιμάνι της Μυτιλήνης ρυμουλκήθηκε αλιευτικό σκάφος με περισσότερους από 250 επιβαίνοντες. Σε άλλο πρωινό περιστατικό στη Λέσβο, πλωτό περιπολικό του Λιμενικού εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή Μυστεγνών ταχύπλοο σκάφος να αποβιβάζει 14 πρόσφυγες. Ο χειριστής του ανέπτυξε ταχύτητα, πραγματοποιώντας επικίνδυνους ελιγμούς, προκειμένου να διαφύγει. Ακολούθησε καταδίωξη, ακινητοποίηση του σκάφους και σύλληψη τριών διακινητών. Σύμφωνα με το Λιμενικό, από τις 7 το πρωί της Δευτέρας και μέσα σε ένα 24ωρο, σε Λέσβο και Χίο έφτασαν, σε επτά περιστατικά, 258 άτομα από τα τουρκικά παράλια.

Την Κυριακή δεν αναφέρθηκε άφιξη προσφύγων για πρώτη φορά μετά από μήνες. Στελέχη του Λιμενικού απέδωσαν τη μηδενική ροή στον κακό καιρό, χωρίς, όμως, να αποκλείουν και το ενδεχόμενο σε αυτό να έχει παίξει ρόλο και ο εγκλωβισμός χιλιάδων αλλοδαπών στα σύνορα με την ΠΓΔΜ. Στο μεταξύ, και νέες σοροί, πιθανότατα προσφύγων, ανασύρθηκαν προχτές από λιμενικούς σε κατάσταση προχωρημένης σήψης. Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν στην παραλία Πάτος, ανατολικά του Πλωμαρίου στη Λέσβο, η σορός άνδρα ηλικίας περίπου 40 χρόνων, στην παραλία Αγίου Παντελεήμονα Λέσβου η σορός άνδρα περίπου 20 – 25 χρόνων και στη Σάμο στην τοποθεσία Κόκκινος Βράχος Πυθαγορείου η σορός ανήλικου αγοριού.

Τελευταία άρθρα

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός