ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ Εργαζόμενη στα «πεντάμηνα» τραυματίστηκε σοβαρά πέφτοντας από απορριμματοφόρο



Φωτό αρχείουΣοβαρό εργατικό ατύχημα σημειώθηκε σήμερα Παρασκευή 4 Δεκέμβρη στο Δήμο Χαλκίδας. Μια 30χρονη εργαζόμενη σε πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι, όταν έπεσε από απορριμματοφόρο που βρισκόταν σε κίνηση, στη διάρκεια αποκομιδής απορριμμάτων στην Κοινότητα Δροσιάς, της Δημοτικής Ενότητας Ανθιδόνας του Δήμου Χαλκίδας. Γλίστρησε από τη λεγόμενη πατήστρα, το σημείο όπου στέκεται το κάθε μέλος του πληρώματος στο πίσω μέρος του απορριμματοφόρου, με αποτέλεσμα να πέσει στο έδαφος και να χτυπήσει στο κεφάλι. Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Χαλκίδας όπου διασωληνώθηκε, ενώ κρίθηκε αναγκαία η διακομιδή της στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών, όπου και νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Να σημειωθεί ότι αλλεπάλληλα ατυχήματα έχουν σημειωθεί σε βάρος εργαζομένων στα πεντάμηνα, οι οποίοι, κατά παράβαση των όσων προβλέπονται, υποχρεώνονται εκβιαστικά από μια σειρά δήμους να απασχολούνται στην αποκομιδή των απορριμμάτων, επιβαίνοντας σε απορριμματοφόρα, εργασία που απαιτεί εξειδικευμένο προσωπικό και κατάλληλο εξοπλισμό.

Οι ταξικές δυνάμεις στους ΟΤΑ έχουν κατ’ επανάληψη καταγγείλει ανάλογα περιστατικά, ενώ το υπουργείο Εργασίας κάθε φορά αναλώνεται σε ανακοινώσεις-ευχολόγια και σε εκ των υστέρων απειλές για επιβολές κυρώσεων σε βάρος των δήμων που παρανομούν, που και αυτές μένουν στα χαρτιά.

Να σημειωθεί ότι σε άλλο ατύχημα, που έγινε επίσης την Παρασκευή, ένας μόνιμος υπάλληλος στην υπηρεσία αποκομιδής απορριμμάτων του Δήμου Χαλκίδας τραυματίστηκε ευτυχώς ελαφρά στο χέρι, όταν κατά την επιστροφή του απορριμματοφόρου από το ΧΥΤΑ προς τη Χαλκίδα, το όχημα ανετράπη.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Χαλκίδας σε ανακοίνωσή της, αφού σημειώνει ότι η εργαζόμενη ήταν «ανεκπαίδευτη για μια τέτοια δουλειά», αναφέρει:

«Η δημοτική αρχή έχει ευθύνη καθώς παρά τις πολλαπλές παρεμβάσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης», τόσο στο Δημοτικό Συμβούλιο, όσο και σε όλες τις δομές του δήμου, για προσλήψεις προσωπικού άρτια εκπαιδευμένου και εξοπλισμένου, με μόνιμη και σταθερή εργασία και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, δεν έχει πάρει μέτρα σε αυτή την κατεύθυνση. Αντίθετα, αποδεικνύεται και με το σημερινό συμβάν ότι εκθέτει σε κίνδυνο τους εργαζόμενους των υπηρεσιών της.

Όσο για τις δηλώσεις της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας, κ. Αντωνοπούλου, για το συμβάν, έχουμε να παρατηρήσουμε ότι με οδηγίες να μην απασχολείται το προσωπικό κοινωφελούς εργασίας σε βαριές δουλειές, δεν αντιμετωπίζονται τα προβλήματα των εργαζομένων και των δήμων. Ούτε αντιμετωπίζονται με το ρίξιμο της ευθύνης για την ασφάλεια των εργαζομένων στους ίδιους, με παροτρύνσεις για αναφορές προς την Επιθεώρηση Εργασίας.

Είναι ευθύνη της κυβέρνησης και της δημοτικής αρχής να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, διαθέτοντας τους αναγκαίους πόρους για την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού, για την εξασφάλιση των όρων υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων, καθώς και για την εξασφάλιση άριστης κατάστασης του εξοπλισμού που χρησιμοποιούν στην εργασία τους ώστε η χρήση του να μην εγκυμονεί κινδύνους για τη σωματική τους ακεραιότητα».

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός