ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΦΕΤΩΝ: Αρνητική απάντηση για την έκδοση των τεσσάρων φοιτητών



Αρνητικό στην έκδοση και των άλλων δύο φοιτητών στις ιταλικές αρχές είναι το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών που συνεδρίασε χτες, για την υπόθεση.

Οι Εφέτες αρνούνται την εκτέλεση του ευρωπαϊκού εντάλματος της εισαγγελίας Μιλάνου, δρομολογώντας ουσιαστικά τις διαδικασίες, ώστε οι φοιτητές να δικαστούν στην Ελλάδα για όσα τους καταλογίζουν οι ιταλικές αρχές. Υπενθυμίζεται ότι νωρίς χτες το πρωί, απέρριψε το αίτημα των ιταλικών αρχών και για τους δύο πρώτους φοιτητές, ενώ τη Δευτέρα θα κριθεί η έκδοση του πέμπτου. Εξω από το Εφετείο συνεχίζονταν και χτες κινητοποιήσεις συμπαράστασης από φοιτητές, σπουδαστές, νέους ανθρώπους που απαιτούσαν να μην εφαρμοστεί το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης.

 Οι πέντε φοιτητές διώκονται από τις ιταλικές Αρχές με αφορμή τη συμμετοχή τους στη διαδήλωση της Πρωτομαγιάς του 2015 στο Μιλάνο (No Expo). Το αίτημα της έκδοσής τους αφορά κατηγορίες που τους αποδίδονται για αδικήματα, τα οποία τιμωρούνται στην Ιταλία με ποινές από 8 έως 15 χρόνια, ενώ επιτρέπει και απροσδιόριστο χρόνο προφυλάκισης… Στην Ελλάδα είναι πλημμελήματα. Το εν λόγω ένταλμα – και στη συγκεκριμένη περίπτωση – εντάσσεται και υπηρετεί ένα γιγάντιο πλέγμα μηχανισμών καταστολής που δημιουργεί η ΕΕ, με διάφορα βολικά προσχήματα, όπως η «πάταξη της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος», για να περιορίσει ασφυκτικά τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες, για το χτύπημα ουσιαστικά του εργατικού – λαϊκού κινήματος. Ενεργοποιείται για πρώτη φορά. Μέχρι τώρα έχει χρησιμοποιηθεί μόνο για βαριά ποινικά αδικήματα, όπως εμπορία ναρκωτικών, σωματεμπορία, ξέπλυμα μαύρου χρήματος κ.λπ.

Να σημειωθεί ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, εφαρμόζοντας το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, προχώρησε στις 12 Νοέμβρη, μέρα πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας, στη σύλληψή τους. Οι ίδιοι έχουν αναφέρει σχετικά με το ένταλμα των ιταλικών αρχών ότι «αποτελεί ξεκάθαρα μια προσπάθεια αναβάθμισης της διεθνοποιημένης καταστολής και μια απόπειρα ποινικοποίησης των κοινωνικών αγώνων και της συνάντησης των κινημάτων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο».

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός