Αλληλεγγύη συνδικάτων στους εργαζόμενους της «ΣΟΦΤΕΞ»



Την εργοδοσία της επιχείρησης «ΣΟΦΤΕΞ» για την απόφασή της να κλείσει το εργοστάσιο στο Βοτανικό, πετώντας στο δρόμο εκατοντάδες εργαζόμενους και την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των εργαζομένων εκφράζουν Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Συνδικάτα.

Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου καλεί τους εργαζόμενους να συνεχίσουν να υπερασπίζονται το δικαίωμα στην εργασία, τονίζοντας ότι τα ταξικά συνδικάτα θα βρίσκονται δίπλα τους. Όπως υπογραμμίζει «το κίνημα έχει αποκτήσει πλούσια εμπειρία και από την καινούρια κυβέρνηση (καινούρια και όμως τόσο παλιά…) μιας και στον ένα χρόνο διακυβέρνησης έχει δείξει με ποιου το μέρος είναι. Με αυτήν την κυβέρνηση χτυπήθηκαν από τα ΜΑΤ οι εργαζόμενοι στον «ΖΟΥΡΑ», στην «Ανακύκλωση», στην κινητοποίηση ενάντια στο νέο Ασφαλιστικό. Αυτή είναι η κυβέρνηση που έφερε το τρίτο μνημόνιο, που έφερε την «ταφόπλακα» του Ασφαλιστικού. Είναι με τα αφεντικά της, τους μονοπωλιακούς ομίλους, είναι με την «BOLTON», την πολυεθνική που έχει τη «SOFTEX»».

Το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου στην ανακοίνωσή του σημειώνει: «Η άρνηση της επιχείρησης να επισκευάσει τη μονάδα που κάηκε τον περασμένο Ιούλη αποδεικνύεται ότι δεν ήταν τυχαία, αποσκοπούσε στο κλείσιμο του εργοστασίου, πατώντας πάνω στην αντεργατική πολιτική και της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που αφήνει τη μεγαλοεργοδοσία να δρα ασύδοτα σε βάρος των εργαζομένων για να αυξάνει τα υπερκέρδη της. Καταγγέλλουμε την απόφαση αυτή της επιχείρησης «SOFTEX», αλλά και τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης που αδιαφορεί για το πρόβλημα και απαιτούμε να παρθούν μέτρα για την επαναλειτουργία του εργοστασίου και τη συνέχιση της δουλειάς των εργαζομένων της». 

Η Γενική Συνέλευση των Αντιπροσώπων των Σωματείων του Εργατικού Κέντρου Ν. Λάρισας, καταγγέλλει την εργοδοσία της επιχείρησης «SOFTEX» που αποφάσισε να βάλει λουκέτο στο εργοστάσιο στο Βοτανικό, απολύοντας εκατοντάδες εργαζόμενους. Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωση: «Αποδεικνύεται ότι η συγκεκριμένη πολυεθνική, όπως και γενικότερα οι καπιταλιστές, το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι τα κέρδη τους, ενώ αδιαφορούν για τις ζωές των εργατών και των οικογενειών τους». Καταγγέλλει, επίσης, την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, γιατί και αυτή «όπως και οι προηγούμενες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στηρίζουν την ανταγωνιστικότητα και τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων. Αποδεικνύεται και με την περίπτωση της «SOFTEX», όπως και με πάμπολλες άλλες περιπτώσεις, ότι τα εργοστάσια τα κλείνουν τα αφεντικά και όχι οι αγώνες των εργατών».

Η Ομοσπονδία Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας – Ιματισμού – Δέρματος Ελλάδας τονίζει, ανάμεσα σε άλλα, ότι «οι εργάτες δεν έχουμε άλλο δρόμο από τον αγώνα μας με ταξική κατεύθυνση και προσανατολισμό, την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος και το χτίσιμο της Λαϊκής Συμμαχίας, να βάλουμε μπροστά για το δικό μας δρόμο ανάπτυξης που θα εξασφαλίζει δουλειά με δικαιώματα σε όλους τους εργαζόμενους».

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Γάλατα – Τρόφιμα – Ποτά αναφέρει: «Είναι ξεκάθαρος ο ρόλος της πολυεθνικής, το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να αυγατίσουν περισσότερο τα κέρδη τους. Αδιαφορούν για τις ζωές των εργαζομένων και των οικογενειών τους. Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, γιατί και αυτή όπως και οι προηγούμενες του ΠΑΣΟΚ – ΝΔ στηρίζουν την ανταγωνιστικότητα και τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων. Αποδεικνύεται, με τον πιο σαφή τρόπο, ότι τα εργοστάσια τα κλείνουν τα κέρδη των βιομηχάνων, των καπιταλιστών και όχι οι αγώνες των εργαζομένων».

Το Κλαδικό Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Νομού Αττικής σημειώνει: «Για άλλη μια φορά γίνεται καθαρό ότι αυτοί που καρπώνονται τον πλούτο που παράγουν οι εργάτες, που έχουν στα χέρια τους τα εργοστάσια, αποφασίζουν ανάλογα με τη μεγαλύτερη κερδοφορία το πώς θα οξύνουν την επιθετικότητα απέναντι σε ολόκληρη την εργατική τάξη. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα όλων των εργαζομένων της «ΣΟΦΤΕΞ» για την ικανοποίηση των δικαιωμάτων τους. Είναι υποχρέωση όλοι μαζί οι εργαζόμενοι να συσπειρωθούμε στα ταξικά σωματεία και να βάλουμε πλώρη με οργανωμένους ταξικούς αγώνες για την ανατροπή αυτής της σαπίλας και να γίνουμε οι ίδιοι ιδιοκτήτες του πλούτου που παράγουμε».

Η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο σημειώνει: «Η εξέλιξη αυτή αποδεικνύει με τον πιο ωμό τρόπο ότι οι κεφαλαιοκράτες χρησιμοποιούν τα μέσα παραγωγής που έχουν στα χέρια τους, επενδύουν ή αποεπενδύουν, ανοίγουν ή κλείνουν επιχειρήσεις με μοναδικό κριτήριο τα κέρδη τους και δεν δίνουν δεκάρα για τη ζωή των εργαζομένων και για το δικαίωμά τους στη δουλειά, ούτε δίνουν δεκάρα για την ικανοποίηση των αναγκών των εργαζομένων, για τη χρησιμότητα του προϊόντος που παράγεται. Είναι φανερό ότι καμία καπιταλιστική ανάπτυξη δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες του λαού, ότι τα συμφέροντα των καπιταλιστών και των εργαζομένων είναι αντιδιαμετρικά αντίθετα. Ξέρουμε πολύ καλά, και οι εξελίξεις το επιβεβαιώνουν, ότι η μόνη οριστική διέξοδος για τους εργαζόμενους, αλλά και για την ικανοποίηση των αναγκών του λαού, είναι να γίνουμε εμείς κυρίαρχοι στον πλούτο που παράγουμε».    

Το Σωματείο Εργαζομένων ΕΒΓΑ αναφέρει: «Καταλαβαίνουμε ακριβώς τι περνάνε αφού και εμείς ζήσαμε παρόμοια κατάσταση το 2009 (…) έτσι λειτουργούν τα μονοπώλια, από τη μία λιώνουν τους εργάτες στη δουλειά και από την άλλη τους στέλνουν στον Καιάδα της ανεργίας αυτούς και τις οικογένειές τους». Καταγγέλλει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που «δεν διαφέρει από τις προηγούμενες, καθώς στηρίζει τους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους με συνεχείς αντεργατικούς νόμους και ζεστό χρήμα μέσω επιδοτήσεων και φοροαπαλλαγών».

Η Διοίκηση του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής εκφράζει την αλληλεγγύη στους συναδέλφους του εργοστασίου της «SOFTEX», σημειώνοντας ότι «για ακόμα μια φορά αποδεικνύεται ότι μπροστά στην κερδοφορία τους τα παράσιτα της κοινωνίας, οι βιομήχανοι, δεν διστάζουν να παίξουν με τις ζωές και τις αξιοπρέπειες των εργαζομένων, αλλά και των οικογενειών τους. Και μπορεί ψεύτικα και υποκριτικά η συγκυβέρνηση να τους χτυπά την πλάτη, αλλά ας μην ξεχνάμε τους όρκους πίστης που έδινε και δίνει στους εκπροσώπους του μεγάλου κεφαλαίου προκειμένου να εξασφαλίσει την κερδοφορία τους».

Τελευταία άρθρα

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός