ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ – ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ: Χειρότερα μέτρα φέρνει το παζάρι στο Ασφαλιστικό



Το έδαφος για να γίνει ακόμα χειρότερη η απαράδεκτη πρόταση της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό στρώνουν τα παζάρια με το κουαρτέτο.

Ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος, μετά τη συνάντηση που είχε το Σάββατο με τους εκπρόσωπους των θεσμών, έκανε λόγο για σκληρή διαπραγμάτευση, προσθέτοντας όμως ότι οι διαφορές δεν είναι αγεφύρωτες.

Στο τραπέζι της συνάντησης τέθηκε η «εθνική σύνταξη» και τα ποσοστά αναπλήρωσης, όπου ήδη η κυβέρνηση εμφανίζεται να αποδέχεται αλλαγές προς το δυσμενέστερο.

Ο Γ. Κατρούγκαλος χαρακτήρισε αδιαπραγμάτευτο το ύψος της «εθνικής σύνταξης» στα 384 ευρώ, ενώ υποστήριξε ότι σε αυτήν τη φάση δεν τέθηκε θέμα σύνδεσής της με εισοδηματικά κριτήρια. Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι γίνεται συζήτηση για τα έτη που θα πρέπει να έχει συμπληρώσει κάποιος για να παίρνει την «εθνική σύνταξη». Σύμφωνα με πληροφορίες οι θεσμοί προτείνουν η «εθνική σύνταξη» να δίνεται στα 20 έτη ασφάλισης και όχι στα 15. Το υπουργείο Εργασίας δεν αποκλείει να δίνεται πλήρης εθνική σύνταξη σε όσους συμπληρώνουν 20 έτη και χαμηλότερη σε όσους συμπληρώνουν 15 έτη.

Για τα ποσοστά αναπλήρωσης ο Γ. Κατρούγκαλος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αυξηθούν τα ποσοστά αναπλήρωσης για όσους έχουν κλείσει πάνω από 25 χρόνια ασφάλισης, μειώνοντας αντιστοίχως τα ποσοστά αναπλήρωσης για λιγότερα έτη ασφάλισης.

Για τις επικουρικές, ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στα «δύο άκρα» με το ΔΝΤ και για αυτό το λόγο το θέμα θα συζητηθεί στο τέλος. Πάντως, όλα τα σενάρια που επεξεργάζεται η κυβέρνηση προβλέπουν μεγάλο μαχαίρι στις επικουρικές, ενώ πρόσφατα ο Γ. Κατρούγκαλος τοποθέτησε την «κόκκινη» γραμμή για να μη γίνουν περικοπές τα 1.300 ευρώ συνολικές συντάξιμες αποδοχές το μήνα.

Για τους αγρότες και τους ελεύθερους επαγγελματίες οι θεσμοί ζήτησαν επιπλέον στοιχεία.

Από τα λεγόμενα του υπουργού προκύπτει ότι σε σχέση με τη μνημονιακή δέσμευση για περικοπές 1,8 δισ. ευρώ το κουαρτέτο δέχεται ότι έχουν καλυφθεί περίπου 900 εκατ. ευρώ και αναζητούνται ακόμη άλλα 900 εκατ. ευρώ.

Στη συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών για το Ασφαλιστικό παρεβρέθηκε και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλ. Τσακαλώτος, ο οποίος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι Ασφαλιστικό και Φορολογικό δεν θα λειτουργήσουν ως συγκοινωνούντα δοχεία.

Για το δημοσιονομικό κενό υποστήριξε ότι αυτό θα καλυφθεί είτε από τη φορολογία εισοδήματος είτε από άλλα μέτρα, χωρίς ωστόσο να δώσει λεπτομέρειες.

Η προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση του Ευκλ. Τσακαλώτου με το κουαρτέτο για το Φορολογικό, μετατέθηκε για αύριο. Το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να καταθέσει αντιπρόταση για την πρόταση των θεσμών να μειωθεί το αφορολόγητο.

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός