Βύθιση κινεζικού αλιευτικού σκάφους



Η Ακτοφυλακή της Αργεντινής βύθισε, το βράδυ της Τρίτης, κινεζική μηχανότρατα επειδή, όπως δήλωσε, ψάρευε παράνομα στα χωρικά ύδατα της χώρας. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, το κινεζικό ψαράδικο «Λου Γιαν Γιου 010» εντοπίστηκε από περίπολο της Ακτοφυλακής έξω από τα παράλια του Πουέρτο Μάντριν στην περιφέρεια Τσουμπούτ. Αφού η μηχανότρατα αγνόησε επανειλημμένα τις προειδοποιήσεις, η Ακτοφυλακή έκανε χρήση πυρός προς το σκάφος, μέχρις ότου αυτό άρχισε να βυθίζεται. Τέσσερα μέλη του πληρώματος περισυνελέγησαν από την Ακτοφυλακή και οι υπόλοιποι 28 από άλλο κινεζικό πλοίο που ακολουθούσε τη μηχανότρατα.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Αργεντινής ανακοίνωσε πως «η Δικαιοσύνη διερευνά το επεισόδιο», ενώ Κινέζοι διπλωμάτες που υπηρετούν στην πρεσβεία της Κίνας στην πρωτεύουσα της Αργεντινής, Μπουένος Αϊρες, απέφυγαν να προβούν άμεσα σε δηλώσεις. Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία επιβεβαίωσε την παραβίαση των χωρικών υδάτων της Αργεντινής από την κινεζική μηχανότρατα, εκφράζοντας στη συνέχεια «σοβαρή ανησυχία» καλώντας τις αργεντίνικες αρχές να διενεργήσουν «πλήρη έρευνα και να ενημερώσουν δεόντως και λεπτομερώς» τις αρμόδιες αρχές της Κίνας ώστε να ληφθούν μέτρα που θα εμποδίσουν την επανάληψη παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον.

Η Κίνα έχει το μεγαλύτερο αλιευτικό στόλο μεγάλων αποστάσεων στον κόσμο, με περισσότερα από 2.000 πλοία. Ανάλογο περιστατικό βύθισης ξένου αλιευτικού σκάφους που ψάρευε παράνομα στα χωρικά ύδατα της Αργεντινής είχε σημειωθεί πριν από 15 χρόνια.

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός