ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ: Κλιμάκωση του αγώνα με 48ωρη απεργία για να μην φτάσει το αντιασφαλιστικό έκτρωμα στη Βουλή



«Το μόνο αίτημα που απαντάει στους συνεχείς ελιγμούς της συγκυβέρνησης είναι ένα. Αυτό που ακούστηκε δυνατά σε όλη την Ελλάδα στη Γενική Απεργία της 4ης Φλεβάρη, αυτό που σφράγισε το συγκλονιστικό διήμερο συλλαλητήριο των μικρομεσαίων αγροτών και του λαού της Αθήνας στο Σύνταγμα στις 12 και 13 Φλεβάρη: Πάρτε πίσω το νόμο – λαιμητόμο. Να μη φτάσει στη Βουλή το αντιασφαλιστικό έκτρωμα». Αυτό υπογραμμίζουν, ανάμεσα σε άλλα, σε ανακοίνωση τους οι Επιτροπές Αγώνα στις Aσφαλιστικές Eταιρείες, καλώντας τους εργαζόμενους να κλιμακώσουν τον αγώνα τους με νέα 48ωρη γενική απεργία όταν η κυβέρνηση φέρει το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό στη Bουλή.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

«Ο κύβος για το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης ερρίφθη. Οι “θεσμοί” επέστρεψαν για τις τελευταίες λεπτομέρειες, την ίδια ώρα που τα κυβερνητικά στελέχη διαβεβαιώνουν ότι η όποια συμφωνία θα εφαρμοστεί στο ακέραιο, με ό,τι σημαίνει αυτό για ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα.

Το γνωστό γαϊτανάκι δηλώσεων περί “όσο γίνεται πιο δίκαιης προσαρμογής του ασφαλιστικού” δε μπορεί πια να πείσει κανέναν (…) Τη λογική “τίποτα δεν αλλάζει – τουλάχιστον να προσαρμοστούμε και να σώσουμε το -πρώην- Eπικουρικό μας Ταμείο και οι άλλοι ας κόψουν το λαιμό τους” που εξέφρασε η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας του κλάδου στη πρόσφατη Γενική Συνέλευση του κλαδικού σωματείου ΣΥΑΕ την έχεις δοκιμάσει. Ξέρεις πως είναι κάλπικη. Ξέρεις πως τη κατάργηση της Κοινωνικής Ασφάλισης θα την πληρώσουμε όλοι οι εργαζόμενοι.

Άλλωστε, γνωρίζεις καλύτερα από τον καθένα τι σημαίνουν “ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια” στην ασφάλιση: Την αύξηση των εισφορών, αν οι ασφαλισμένοι “κοστίζουν” υπερβολικά. Το ταβάνι και τα ψιλά γράμματα σε κάθε παροχή. Το παζάρι και το κυνήγι στις αποζημιώσεις. Τη μη κάλυψη -εκτός αν πληρώσεις επιπλέον- προστατευόμενων μελών. Την ακύρωση και νέα ασφάλιση με χειρότερους όρους αν δε μπορέσεις να πληρώσεις εγκαίρως (βλέπε ανεργία). Πάνω απ’ όλα τη συνεχή αβεβαιότητα αν θα συνεχίσει να υπάρχει ο φορέας στον οποίο ασφαλίζεσαι και στον οποίο έχεις καταβάλει δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Εμπειρία έχουμε, τα έχουμε ζήσει κυριολεκτικά δεκάδες φορές.

Όπως γνωρίζεις, επίσης, αν έχεις να περιμένεις κάτι από μια αυξημένη κερδοφορία των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών: 3,5 χρόνια χωρίς κλαδική ΣΣΕ, χιλιάδες απολύσεις και λιγότερες θέσεις εργασίας, εταιρείες που κλείσανε, εταιρείες που κινδυνεύουν να κλείσουν την ώρα που μιλάμε, εντατικοποίηση, ωράρια λάστιχο με δουλειά και τα Σάββατα, μισθοί φιλοδώρημα στους νέους συναδέλφους. Αυτά είναι όσα έχεις “κερδίσει” από τη κερδοφορία του κλάδου.

Ως εδώ λοιπόν! Η Κοινωνική Ασφάλιση δε μας χαρίστηκε. Ούτε τη βούλιαξαν οι εργαζόμενοι, αλλά όσοι εδώ και δεκαετίες χρηματοδοτούν με τ’ αποθεματικά τραπεζίτες, βιομήχανους, εφοπλιστές και μεγαλεμπόρους. Η Κοινωνική Ασφάλιση είναι δικαίωμα θεμελιωμένο σε αίμα εργαζομένων. Για να έχουμε ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη, να μην πεθαίνουμε “σαν το σκυλί στο αμπέλι”, να έχουμε προστασία οι ίδιοι και οι οικογένειές μας στην ασθένεια, στην αναπηρία, στην ανεργία, στα γηρατειά, στη μητρότητα, στην ανατροφή των παιδιών μας.

Οι εργαζόμενοι στις ασφαλιστικές εταιρείες είναι κομμάτι της εργατικής τάξης, έχουν τα ίδια συμφέροντα και θα πάρουν θέση πλάι σε όλο το λαό, ενάντια στη διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης και στο χάρισμά της στ’ αρπαχτικά των ιδιωτικών ασφαλιστικών κολοσσών!

Διεκδικούμε αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση με αναβαθμισμένες παροχές, ενάντια στο νόμο – λαιμητόμο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ».

Τελευταία άρθρα

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός