ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Καταγγέλλει την αύξηση των εργατικών ατυχημάτων – Απαιτεί λήψη άμεσων μέτρων



Τα εργατικά ατυχήματα που αυξάνονται συνεχώς στα ορυχεία της ΔΕΗ στη Δυτικής Μακεδονίας καταγγέλλει το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ).

Σε υπόμνημά του (ολόκληρο στο συνημμένο) προς τη ΔΕΗ ΑΕ το Σωματείο σημειώνει ότι «τα ατυχήματα αυτά ήρθαν να επιβεβαιώσουν με τον τραγικότερο τρόπο τις επισημάνσεις του ΣΕΕΕΝ για τα αποτελέσματα που θα έχει η παραπέρα απελευθέρωση/ ιδιωτικοποίηση του κλάδου και ο ανταγωνισμός στον κλάδο της ηλεκτρικής ενέργειας για το σύνολο των εργαζομένων στον κλάδο είτε εργάζονται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις είτε στη «δημόσια» ΔΕΗ.

Ο ανταγωνισμός, η διαμάχη για μεγαλύτερα κέρδη είχαν ως αποτέλεσμα τη δραστική μείωση του προσωπικού με συνέπεια την εντατικοποίηση της εργασίας, την ελλιπή συντήρηση του εξοπλισμού, την καταστρατήγηση στοιχειωδών μέτρων ασφαλείας (π.χ. στους εργαζόμενους στις εργολαβίες.). Αποδεικνύεται ότι μπροστά στα κέρδη των μετόχων της ΔΕΗ ΑΕ οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζονται σαν κόστος που πρέπει να μειωθεί και μέσα από τις μειώσεις μισθών αλλά και από τον περιορισμό των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας. Η παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, με όποια μορφή και αν επιλεγεί, θα επιδεινώσει την κατάσταση μιας και η όξυνση του ανταγωνισμού θα απαιτήσει νέο αίμα».

Το Σωματείο Εργαζομένων και Εργατοτεχνιτών στην Ενέργεια απαιτεί:

  • Άμεση τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων προστασίας, υγιεινής και ασφάλειας.
  • 5ήμερο και 8ωρο με τη δημιουργία 5ης φυλακής στις βάρδιες των ορυχείων.
  • Να σταματάνε άμεσα οι εργασίες σε περίπτωση που τα μηχανήματα δεν επανδρώνονται όπως απαιτεί ο μεταλλευτικός κώδικας.
  • Να επανέλθει η ειδικότητα του οδηγού και να στελεχωθούν τα συνεργεία πρώτης γραμμής με οδηγούς. Να τηρηθούν όλα τα μέτρα που θα εξασφαλίζουν την ασφαλή διακίνηση των υλικών.
  • Να ανανεωθεί ο παλιός εξοπλισμός. Να δίνονται όλα τα μέσα προστασίας ανά ειδικότητα (ηλεκτρολογικός εξοπλισμός, μηχανολογικός, φόρμες, άρβυλα, εργαλεία κ.ά.)
  • Δημιουργία Επιθεώρησης Μεταλλείων στην Κοζάνη και ταυτόχρονη ενίσχυση της περιφερειακής διεύθυνσης του ΣΕΠΕ ώστε μέσα από συχνούς ελέγχους να δημιουργηθούν ασφαλείς συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους σε ορυχεία και ΑΗΣ.
  • Άμεση πρόσληψη γιατρών με πλήρες ωράριο σε όλους τους χώρους δουλειάς.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ. Άμεση προκήρυξη προσλήψεων μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα και ταυτόχρονη κατάργηση των εργολαβιών και των ελαστικών σχέσεων εργασίας.
Συνημμενα Αρχεια

 

Τελευταία άρθρα

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός