Πλήθος κόσμου στην έκθεση «Ανθρωποι, Χρώμα και Σίδερο 9»



Πλήθος κόσμου παραβρέθηκε στα εγκαίνια της έκθεσης εικαστικών τεχνών και φωτογραφίας «Άνθρωποι, Χρώμα και Σίδερο 9», το βράδυ της Παρασκευής 27 Μάη, με 280 συμμετοχές στο Εργοστάσιο Καχραμάνογλου, στο Κερατσίνι, Κωνσταντινουπόλεως 51.

Η έκθεση ξεκίνησε σήμερα με τα εγκαίνια και θα διαρκέσει μέχρι τις 5 Ιούνη, ενώ οι ώρες λειτουργίας θα είναι καθημερινά από τις 12 το μεσημέρι ως τις 9 το βράδυ.

Η έκθεση εικαστικών τεχνών και φωτογραφίας έχει πλέον καθιερωθεί ως ένα σημαντικό πολιτιστικό και όχι μόνο γεγονός, που συγκεντρώνει κάθε χρόνο τα έργα εκατοντάδων καλλιτεχνών. Φέτος συμμετέχουν με έργα τους πάνω από 270 δημιουργοί. Παράλληλα, στο δεκαήμερο έχουν προγραμματιστεί παράλληλες εκδηλώσεις με συναυλίες, θέατρο, ειδικά εικαστικά εργαστήρια για παιδιά, ξεναγήσεις. Επίσης, στο χώρο προγραμματίζονται συζητήσεις για τη μετανάστευση, τον πόλεμο, την αλληλεγγύη, την ανεργία, την τέχνη και τον πολιτισμό.

Η έκθεση που κρατά 10 χρόνια, πρώτα στο Κερατσίνι, μετά για αρκετά χρόνια στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος και τώρα πάλι στο Κερατσίνι, δεν έχει «χορηγούς» κι «επιμελητές». Η έκθεση αυτή είναι μια συλλογική προσπάθεια. Η Κίνηση Καλλιτεχνών «Πέρα(σ)μα», συμμετέχει σε όλα τα βήματα, από το στήσιμο δηλαδή της έκθεσης, μέχρι τις βάρδιες, τη φροντίδα του χώρου, τις ξεναγήσεις.

Χαιρετισμοί στα εγκαίνια

 

 
 
 

 
1 / 6
 
 
 
 
 

Χαιρετισμό στα εγκαίνια απηύθυνε ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής τονίζοντας ότι «οι πρακτικοί λόγοι μας έφεραν εδώ εξαιτίας κάποιων δουλειών που γίνονται στη Ζώνη, αλλά θέλουμε να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις, να ανοίξουμε τη συζήτηση ώστε να μπορεί αυτό το εγκαταλελειμένο εργοστάσιο να διατίθεται και να αξιοποιείται για πολιτιστικές δραστηριότητες. Η δική μας τέχνη είναι όπλο του λαού και των αγώνων του και εκφράζει τους στόχους και τις ανάγκες του». Τέλος, τόνισε ότι πάντα οι εκθέσεις και οι εκδηλώσεις που τις συνόδευαν έπιαναν κι ένα κομμάτι της επικαιρότητας. Ετσι και φέτος είναι αφιερωμένη στο προσφυγικό και μεταναστευτικό πρόβλημα.

Χαιρετισμό η Μαριάνα Τσαγκάρη, μέλος της κίνησης εικαστικών «Πέρα(σ)μα» τονίζοντας ότι «Με αυτή την έκθεση θέλουμε να ανοίξουμε τον προβληματισμό και να αναδείξουμε τη διάθεση και την προοπτική. Είναι πολύ σημαντικό ότι η φετινή έκθεση έχει μεγαλύτερη συμμετοχή από εικαστικούς από κάθε άλλη φορά και στήθηκε με πολύ κόπο από τους καλλιτέχνες, αλλά και τα σωματεία. Όλοι εδώ είμαστε εθελοντές υπογράμμισε, τονίζοντας ότι «Συνεχίζουμε μαζί με τα σωματεία και μέσα από όλες αυτές τις δράσεις, εκτιμάμε ότι ως καλλιτέχνες έχουμε πάρει θέση».

Στην έκθεση παραβρέθηκαν ο Νίκος Σοφιανός μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Μιχάλης Σελέκος Δήμαρχος Χαϊδαρίου και ο Χρήστος Βρεττάκος δήμαρχος Κερατσινίου – Δραπετσώνας.  

Έκθεση με την υποστήριξη σωματείων και φορέων 

 

 
 
 

 
1 / 5
 
 
 
 
 

Τα σωματεία, οι Λαϊκές Επιτροπές του Πειραιά και η Κίνηση Εικαστικών «Πέρα(σ)μα», όλες τις προηγούμενες μέρες  έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό για να ετοιμάσουν τον χώρο, και σήμερα υποδέχονταν τους εκατοντάδες επισκέπτες για να τους ξεναγήσουν στην έκθεση και να παρουσιάσουν τα έργα.  

Μαζί με την αμέριστη βοήθεια του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, του Σωματείου Ναυπηγοξυλουργών, των Λαϊκές Επιτροπές των Δήμων: Πειραιά, Κορυδαλλού, Νίκαιας – Ι. Ρέντη, Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Περάματος, Σαλαμίνας, που είναι συνδιοργανωτές της έκθεσης, ένα τέτοιο γεγονός είναι δυνατό όχι μόνο να πραγματοποιείται επί 10 χρόνια, αλλά και συνεχώς να εμπλουτίζεται με περισσότερες συμμετοχές.

Η έκθεση πραγματοποιείται και με την υποστήριξη των: Συνδικάτου Φάρμακου – Καλλυντικών και Συναφών Επαγγελμάτων Αττικής, Πειραιά και νήσων, Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων, Κλαδικού Σωματείου Χαρτεργατών, Συνδικάτου Γάλακτος – Τροφίμων & Ποτών, Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργών – Ιματισμού – Δέρματος, Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Νομού Αττικής, Σωματείου Εργαζομένων στην Ενέργεια Νομών Αττικής, Βοιωτίας, Εύβοιας, Κορινθίας

Λεωφορεία για το χώροΑπό Ομόνοια: Β18, στάση Νερό, Από Μετρό «Αιγάλεω»: 820, 848, στάση Σχολείο, Από Πειραιά: 843 (Σταθμός ΗΣΑΠ), στάση Ταμπούρια, 824, 825, 826, 871, στάση Χαλκηδόνα

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

 

 
 
 

 
1 / 5
 
 
 
 
 

Μετά τους χαιρετισμούς, ακολούθησε συναυλία με το Πειραϊκό Φωνητικό Σύνολο Libro Coro. 

Το πρόγραμμα των επόμενων ημερών είναι το εξής: 

  • Σάββατο 28/5, 20.00: «Ενα τραγούδι αφιερωμένο στους μετανάστες και τους πρόσφυγες» με τους Afaza, Φρανκ και Τοτέμ (guest Drugitiz).
  • Κυριακή 29/5, 10.30 – 13.00: Εργαστήρια για παιδιά, 19.00: Συζήτηση «Γιατί κλείνουν τα εργοστάσια», 20.30: «Περί τιμής ή αλλιώς, Η ΔΙΚΗ ΤΩΝ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΩΝ», από τη Θεατρική Ομάδα του Στεκιού Εργαζομένων & Νεολαίας Πατησίων Κυψέλης.
  • Τετάρτη 1/6, 19.30: Συζήτηση για το μεταναστευτικό και το προσφυγικό ζήτημα ως αποτέλεσμα της κρίσης και του πολέμου, 20.30: «Τραγούδια της ξενιτιάς», από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Αγγελος Σικελιανός» Αγ. Κωνσταντίνου Ηλιούπολης, συγκρότημα «Altera Vita».
  • Παρασκευή 3/6, 21.00: Προβολή της ταινίας «Ludlow, οι Ελληνες στους Πολέμους του Ανθρακα» του Λεωνίδα Βαρδαρού.
  • Σάββατο 4/6, 19.00: Συζήτηση «Τέχνη και εργατικό κίνημα», 20.30: «Ο Δράκος» του Εβγκένι Σβαρτς, από τη Θεατρική Σκηνή «Εκτός Σχεδίου».
  • Κυριακή 5/6, 10.30 – 13.00: Εργαστήρια για παιδιά21.00: Γιορτή στην πλατεία Κύπρου με τον Βαγγέλη Κορακάκη.

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός