ΑΓΡΟΤΕΣ: Διαβήματα διαμαρτυρίας χτες σε ΟΓΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ και ΕΛΓΑ



Με παραστάσεις και διαβήματα σε καταστήματα των ΟΓΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ και ΕΛΓΑ συνεχίστηκαν και χτες οι κινητοποιήσεις των μικρομεσαίων αγροτών σε μεγάλες πόλεις. Συγκέντρωση έγινε στη Λάρισα με οργανωτή τις Ενωτικές Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων της Θεσσαλίας. Οι αγρότες συναντήθηκαν με τους προϊστάμενους και των τριών φορέων και τους επισήμαναν τις διεκδικήσεις τους:

 — Να μείνει στα χαρτιά ο ασφαλιστικός νόμος – έκτρωμα. Ασφάλιση όλων των βιβλιαρίων του ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Η Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα, κατάργηση του τέλους 6,95% για την Υγεία.

— Αμεσα να ξεκινήσουν και να ολοκληρωθούν έγκαιρα οι εκτιμήσεις από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές που έχουν γίνει από τα καιρικά φαινόμενα. Να υπάρξει ολική αποζημίωση όλων των πληγέντων αγροτών.

— ΕΛΓΑ κρατικός φορέας με επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα αποζημιώνει για όλα τα φυσικά φαινόμενα και τις νόσους την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%.

— Επιτέλους να δοθούν τα χρωστούμενα σε αγρότες – κτηνοτρόφους. Οι ελληνικές κυβερνήσεις χρωστάνε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από προγράμματα, ενισχύσεις, αποζημιώσεις και την ίδια στιγμή κάνουν κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς, μεταφέρουν τα χρέη των αγροτών στο δημόσιο ταμείο, πληρώνουν τόκους υπερημερίας.

Οπως τονίζουν οι Αγροτικοί Σύλλογοι που συμμετείχαν «ό,τι κατακτήσαμε ήταν αποτέλεσμα των αγώνων μας, κανείς και ποτέ δεν μας χάρισε τίποτε. Ακόμη και αυτό το κουτσουρεμένο αφορολόγητο το κατακτήσαμε μετά από 40 μέρες στα μπλόκα. Αυτός είναι ο δικός μας δρόμος, ώστε να ικανοποιούνται τα αιτήματά μας. Μπορούμε με τους αγώνες και τη συμμετοχή μας να βάλουμε φρένο στην επίθεση που δεχόμαστε και που θα οδηγήσει χιλιάδες από μας στη φτώχεια και το ξεκλήρισμα. Μπορούμε με την οργάνωση στους Αγροτικούς Συλλόγους και την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας να συσπειρώσουμε και άλλους».

Στα Γιάννενα

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί στα γραφεία του ΕΛΓΑ Ιωαννίνων από αντιπροσωπείες διοικήσεων των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Αρτας και Πρέβεζας, του Αμπελουργικού, του Αγροτικού Συλλόγου Ζίτσας με τη συμμετοχή αγροτών και κτηνοτρόφων. Οι εκπρόσωποι των αγροτικών συλλόγων συναντήθηκαν με τη διοίκηση του ΕΛΓΑ όπου και παρέδωσαν το υπόμνημα με τα αιτήματά τους. Αιχμή αποτέλεσε το ζήτημα των σοβαρών ζημιών που έχουν σημειωθεί σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο και τα σοβαρά εμπόδια που βάζει η κυβέρνηση για την εκτίμηση και την αποκατάστασή τους. Αναφέρθηκαν μια σειρά περιοχές στην Ηπειρο όπως Φανάρι, Θεσπρωτικό, Καναλάκι, Ζίτσα, Πετσάλι Κόνιτσα, κ.ά. όπου η παραγωγή έχει χτυπηθεί από ασθένειες και καιρικά φαινόμενα. Επισημάνθηκε το γεγονός ότι αγρότες και κτηνοτρόφοι όχι μόνο συντηρούν τον ΕΛΓΑ, τα λειτουργικά του έξοδα ακόμη και τους μισθούς των εργαζομένων, αλλά «χαρατσώνονται» επιπλέον για να ξεκινήσει η διαδικασία των εκτιμήσεων.

Καταγγέλθηκε ότι και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ – όπως και οι προηγούμενες – όχι μόνο δεν βάζει ούτε ένα ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό στον ΕΛΓΑ αλλά κόβει και από τα οδοιπορικά στους εκτιμητές του ΕΛΓΑ. Η κυβέρνηση επισημάνθηκε ότι με την πολιτική της αρπάζει τα χρήματα των αγροτών, στερεί την έγκαιρη και ολοκληρωμένη εκτίμηση των ζημιών, καθυστερεί την καταγραφή τους με σοβαρό κίνδυνο να χαθούν τα αποδεικτικά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τη ζημιά και τελικά να μην καταβληθούν αποζημιώσεις.

Οι σημερινές κινητοποιήσεις

Οι Αγροτοκτηνοτροφικοί Σύλλογοι Πελοποννήσου (Λακωνίας, Αρκαδίας, Αργολίδας, Κορίνθου), ο Αγροτικός Σύλλογος Μεσσήνης, ο Αγροτικός Σύλλογος Χανδρινού και το Συνδικάτο Οικοδόμων Μεσσηνίας, καλούν σε κινητοποίηση στην Τρίπολη, σήμερα Παρασκευή 29 Ιούλη, στις 10 π.μ., στα γραφεία του ΟΓΑ.

Σήμερα, επίσης, στις 10.30 το πρωί, σε διαμαρτυρία στα γραφεία του ΕΛΓΑ στην Αλεξανδρούπολη και στη συνέχεια στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, καλούν η Συντονιστική Επιτροπή του Μπλόκου των Καστανεών και το ΔΣ της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Εβρου «Η Ενότητα». Η αναχώρηση θα γίνει με αυτοκίνητα στις 9 το πρωί μπροστά από την παλιά γεφυροπλάστιγγα της Ορεστιάδας.

Τη Δευτέρα

Οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αρχανών, Αστερουσίων και Ηρακλείου και οι Επιτροπές Αγώνα Αγροτών ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των μπλόκων, θα πραγματοποιήσουν τη Δευτέρα 1 Αυγούστου, συγκέντρωση στις 9.00 π.μ. στον κόμβο των Πεζών, όπου καλούν τους μικροπαραγωγούς της περιοχής.

Τελευταία άρθρα

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός