Στον Μπομπ Ντύλαν το νόμπελ Λογοτεχνίας 2016



 

bob-dylanΣτον Αμερικανό τραγουδοποιό Μπομπ Ντύλαν απονέμεται το νόμπελ Λογοτεχνίας για το έτος 2016. Η μόνιμη γραμματέας της Σουηδικής Ακαδημίας Σάρα Ντάνιους ανακοίνωσε την απονομή σημειώνοντας ότι το νόμπελ απονέμεται στον Μπομπ Ντύλαν γιατί «δημιούργησε νέους ποιητικούς εκφραστικούς τρόπους μέσα στη μεγάλη παράδοση του αμερικανικού τραγουδιού». Είναι η πρώτη φορά που το νόμπελ Λογοτεχνίας απονέμεται σε καλλιτέχνη τραγουδοποιό – στιχουργό, και όχι πεζογράφο, ποιητή ή θεατρικογράφο.
Ο Μπομπ Ντύλαν γεννήθηκε στις 24 Μάη 1941 στην Μινεσότα. Το πραγματικό του όνομα είναι Ρόμπερτ Άλλεν Ζίμερμαν. Το όνομα με το οποίο έγινε γνωστός το υιοθέτησε από τον Ουαλό ποιητή Ντύλαν Τόμας.
Ο Μπομπ Ντύλαν είχε πρώιμα αντλήσει το υλικό της έμπνευσής του από την μουσική του Γούντι Γκάρθι. Από το πρώτο του άλμπουμ που περιείχε κυρίως διασκευές σε παραδοσιακά αμερικάνικα τραγούδια, πέρασε σύντομα σε δικές του συνθέσεις, που τον καθιέρωσαν ως τραγουδοποιό – διαμαρτυρίας. 

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός