ΔΙΑΣΤΗΜΑ: Το ανίχνευσε εξωκομήτες με στόχο ένα νεαρό αστέρι



Απεικόνιση των κομητών με κατεύθυνση το νεαρό άστρο όπου και τελικά θα εξατμιστούν κατά την πτώση τους

Απεικόνιση των κομητών με κατεύθυνση το νεαρό άστρο όπου και τελικά θα εξατμιστούν κατά την πτώση τους

Καιρικές συνθήκες του κοντινού άστρου «HD 172555»: Βροχή κομητών. Η ανακάλυψη έγινε από το διαστημικό τηλεσκόπιο «Hubble» της NASA. Το αστέρι βρίσκεται σε απόσταση 95 ετών φωτός μακριά από τη Γη και έχει ηλικία μόλις 23 εκατομμύρια έτη. Είναι το τρίτο παρόμοιο ηλιακό σύστημα, που έχουν ανακαλύψει οι αστρονόμοι, όπου είναι καταδικασμένοι αυτοί οι ιδιότροποι κομήτες.

Οι εξωκομήτες -κομήτες εκτός του ηλιακού μας συστήματος- δεν παρατηρήθηκαν άμεσα γύρω από το αστέρι, ανιχνεύτηκαν από το αέριο που εξατμίστηκε από αυτούς. Το «Hubble» ανίχνευσε πυρίτιο και αέριο άνθρακα στην αστροφεγγιά. Το αέριο αυτό κινείται με ταχύτητα περίπου 580.000 χιλιόμετρα την ώρα και θεωρείται ότι είναι το ίχνος που άφησαν οι μετεωρίτες κατά την πτώση τους στο άστρο.

«Το «Hubble» δείχνει ότι τα ίχνη αυτά κινούνται σαν κομήτες, αλλά μέχρι να καθορίσουμε τη σύνθεσή τους, δεν μπορούμε να το επιβεβαιώσουμε», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Carol Grady. Η ομάδα που έκανε την ανακάλυψη ελπίζει να χρησιμοποιήσει και πάλι το Επιστημονικό Ινστιτούτο Διαστημικού Τηλεσκοπίου για να ψάξει για οξυγόνο και υδρογόνο, στοιχεία τα οποία θα επιβεβαιώσουν την ταυτότητα των σε αποσύνθεση αντικειμένων ως κομήτες.

Παρόμοιες «βουτιές» συμβαίνουν και στον Ήλιο μας και οι επιστήμονες υποθέτουν ότι η κορύφωση του φαινομένου υπήρξε στην έφηβη ζωή του Ήλιου μας. Είναι ένας σημαντικός μηχανισμός, καθώς οι κομήτες αυτοί μεταφέρουν στοιχεία που βοηθούν στο σχηματισμό ζωής, όπως νερό και άνθρακας.

Η παρουσία των συγκεκριμένων κομητών παρέχει έμμεσες αποδείξεις και για έναν πλανήτη στο μέγεθος του Δία που δεν έχει ακόμα άμεσα εντοπιστεί, όμως φαίνεται να είναι ο υπεύθυνος για την ανακατεύθυνση των κομητών προς το άστρο.

 

Ειδησεογραφική Πηγή : 
NASA

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός