Εκδήλωση για το λεύκωμα με έργα του ζωγράφου Βασίλη Βλασίδη



Εκδήλωση με τίτλο «Ο ανυπότακτος του ονείρου» διοργανώνεται την Τετάρτη 20 Σεπτέμβρη για την παρουσίαση της πρώτης έκδοσης του λευκώματος με έργα του ζωγράφου Βασίλη Βλασίδη.

Στην εκδήλωση, που θα γίνει στον κήπο του Μουσείου της Μακρονήσου, οδός Αγ. Ασωμάτων 31 Αθήνα, στις 8 μ.μ. καλούν η ΠΕΑΦΕ και ο Κώστας Λυγιαζής συγγραφέας – εκδότης του λευκώματος.

Συμμετέχουν:

Κώστας Λυγιαζής, συγγραφέας – εκδότης του λευκώματος

Γρηγόρης Αναγνώστου, τελειόφοιτος του Τμήματος Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών

Εμμανουήλ Μαυρομμάτης, ιστορικός Τέχνης, ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ.

Απαγγελία ποιημάτων του Βασίλη Βλασίδη: Ανεζούλα Κατσιμπίρη, αφηγήτρια.

Μουσική πλαισίωση: Νάντια Ευδοκίμοβα και Χάρης Ξυνογαλάς.

Λίγα λόγια για το ζωγράφο Βασίλη Βλασίδη

Ο Βασίλης Βλασίδης γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη την 1η Γενάρη 1907. Σε ηλικία 17 χρονών έρχεται μόνος του στην Αθήνα. Κάνει διάφορες δουλειές ενώ παράλληλα αρχίζει να ζωγραφίζει.

Στην Κατοχή αγωνίζεται μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ όπως όλοι οι Έλληνες πατριώτες ενάντια στους φασίστες εισβολείς κατακτητές. Για την προσφορά του αυτή συλλαμβάνεται τέλος του ’46 και εξορίζεται για δέκα χρόνια σε Ικαρία, Μακρόνησο και Άγιο Ευστράτιο. Κατά τη διάρκεια της εξορίας του, ο Βασίλης Βλασίδης μεγαλουργεί. Εκεί αναδύεται το μεγάλο του ταλέντο στη ζωγραφική.

Το 1958 συμμετέχει στην πρώτη του και τελευταία ομαδική έκθεση ζωγραφικής με θέμα τον πόλεμο, που διοργάνωσε ο Λεωνίδας Χρηστάκης στην αίθουσα εκθέσεων «Κούρος». Μεταξύ των 48 ζωγράφων που συμμετείχαν ήταν και οι: Μίνως Αργυράκης, Εγγονόπουλος Νίκος, Μυταράς Δημήτρης, Τσαρούχης Γιάννης, Φασιανός Αλέκος κ.ά.

Το 1982 στο Τορόντο του Καναδά παρουσιάζει την πρώτη ατομική του έκθεση με έργα που ζωγραφίζει εκεί.

Ο Βασίλης Βλασίδης «έφυγε» στις 15 Φλεβάρη 1997 σε ηλικία ενενήντα χρονών.

Τελευταία άρθρα

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός