ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ: Απεργία καταδίκης των αμερικανικών σχέδιων



Με γενική απεργία στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη απάντησαν χτες οι Παλαιστίνιοι εργαζόμενοι στην πίεση που ασκούν οι ΗΠΑ παίρνοντας απροκάλυπτα το πλευρό των ισραηλινών κατοχικών αρχών, όπως έδειξαν η επίσκεψη του Αμερικανού αντιπροέδρου Μάικ Πενς και η πρόσφατη προκλητική απόφαση αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.

Αφορμή για την απεργία, που ερήμωσε σχεδόν όλες τις μεγάλες πόλεις στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη λόγω της μαζικής συμμετοχής των εργαζομένων σε επιχειρήσεις, υπηρεσίες και καταστήματα, ήταν η επίσκεψη Πενς. Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος ολοκλήρωσε χτες την επίσκεψή του, συναντώντας την ισραηλινή ηγεσία μετά από προσκύνημα στο λεγόμενο «Τείχος των Δακρύων» στην Ιερουσαλήμ, και επέμεινε ότι οι ΗΠΑ θα δημοσιοποιήσουν το σχέδιό τους για το Παλαιστινιακό όταν επιστρέψουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης οι Παλαιστίνιοι. Πρόσθεσε πως καμία χώρα «δεν πιστεύει σοβαρά» ότι μπορεί να αντικαταστήσει τις ΗΠΑ στο ρόλο της «ειρηνευτικής διαπραγμάτευσης» μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Τόνισε πως ο ίδιος και ο Τραμπ πιστεύουν ότι η απόφαση για μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ «θα βελτιώσει τις προοπτικές για την επίτευξη ειρήνης», παρά την οργή που έχει προκαλέσει στην Παλαιστινιακή Αρχή και τον μουσουλμανικό κόσμο.

Παράλληλα, αξιωματούχοι στο Λευκό Οίκο υποστήριξαν ότι οι αρμόδιοι Αμερικανοί αξιωματούχοι «συνεχίζουν να εργάζονται πάνω σε ένα ειρηνευτικό σχέδιο που θα βοηθήσει στη δημιουργία σχέσεων του Ισραήλ με τις γειτονικές χώρες».

Το ίδιο 24ωρο, η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων κατήγγειλε τις ισραηλινές Αρχές πως εμπόδισαν την (παλαιστινιακής καταγωγής) ανταποκρίτρια του φινλανδικού δημόσιου τηλεοπτικού σταθμού να καλύψει τη συνάντηση του Πενς με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου, απαιτώντας από τη διαπιστευμένη δημοσιογράφο να γδυθεί για να της κάνουν σωματικό έλεγχο, με πρόσχημα «λόγους ασφαλείας». Η δημοσιογράφος αρνήθηκε και της απαγορεύτηκε να καλύψει τη συνάντηση.

Κηδεία καρκινοπαθούς κρατούμενου

Η βαρβαρότητα των ισραηλινών κατοχικών αρχών εκφράζεται ιδιαίτερα έντονα στην περίπτωση των χιλιάδων Παλαιστινίων πολιτικών κρατουμένων, που φυλακίζονται σε κακές συνθήκες, πολλές φορές δίχως καν δίκη, στερούμενοι βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και πρόσβαση σε ικανοποιητικές υπηρεσίες Υγείας. Μία τέτοια περίπτωση ήταν και αυτή του 57χρονου Παλαιστίνιου, μέλους της «Χαμάς», Χουσεΐν Αταλάχ, που πέθανε προχτές μέσα στις ισραηλινές φυλακές μετά από βασανιστική μάχη με τον καρκίνο, δίχως την απαραίτητη ιατρική περίθαλψη και φαρμακευτική αγωγή.

Ο 57χρονος είχε καταδικαστεί σε 35ετή ποινή κάθειρξης και είχε εκτίσει 23 χρόνια της καταδίκης του. Χτες, πολλές εκατοντάδες Παλαιστίνιοι παρακολούθησαν την κηδεία του στη Ναμπλούς της βόρειας Δυτικής Οχθης, φωνάζοντας συνθήματα κατά των κατοχικών αρχών.

Φουντώνει η καμπάνια αλληλεγγύης στην Α. Ταμίμι

Ανάμεσα στους πολιτικούς κρατούμενους βρίσκεται και η 16χρονη Αχέντ Ταμίμι, με αφορμή τη φυλάκιση της οποίας εξελίσσεται καμπάνια αλληλεγγύης από την ταξική Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία, από αγωνιστικά συνδικάτα σε όλο τον κόσμο και στη χώρα μας, απαιτώντας την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων, τερματισμό της ισραηλινής κατοχής, ελεύθερη και κυρίαρχη Παλαιστίνη.

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός