ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΣΤΗΝ Λ/Φ ΓΡΑΜΜΗ 915



ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ1 logo

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

2 ΜΑΗ 2018

Το περιστατικό με τη λιποθυμία συναδέλφου οδηγού την ώρα που εργαζόταν στο 915 δείχνει-ευτυχώς όχι με τραγικό τρόπο-την έλλειψη μέριμνας από πλευράς κράτους για την υγεία και την ασφάλεια εργαζομένων και επιβατών.

Αυτό δεν αποτελεί πρωτοτυπία της δουλειάς μας, είναι καθημερινό φαινόμενο σε κάθε χώρο δουλειάς, όπου μπροστά στην ανάγκη αύξησης της παραγωγικότητας και των κερδών, θυσιάζεται η υγεία και η ασφάλεια της εργατικής τάξης.

Ειδικότερα στη δουλειά μας η οποία είναι εκ φύσεως από τις πιο ανθυγιεινές, είναι εμφανής η επιδείνωση όλων των παραγόντων που οδηγούν στη γρήγορη φθορά της υγείας μας:

Εντατικοποίηση της δουλειάς, δηλαδή δρομολόγια σβούρα, εργασθέντα ρεπό, μεταφερόμενα ρεπό, αύξηση της πίεσης προς το προσωπικό με έμφαση στους οδηγούς και από την διοίκηση στις διάφορες βαθμίδες της αλλά και από τον κόσμο που ξεσπάει πάνω μας άδικα την δίκαιη αγανάκτηση του.

Παράλληλα το έργο των γιατρών εργασίας υπονομεύεται από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου που στο νέο νόμο για τις μεταφορές καταργεί τη δυνατότητα της ιατρικής υπηρεσίας της ΟΣΥ να προτείνει θέσεις εργασίας σε συναδέλφους που για λόγους υγείας κατεβαίνουν από το τιμόνι.

 Μάλιστα ο υπουργός με προκλητικό ύφος υπονοεί δοσοληψίες και ρουσφέτια, φέρνοντας τούμπα τη πραγματικότητα που είναι το στύψιμο των εργαζομένων όλα τα προηγούμενα χρόνια, γεγονός που τους ενοχλεί μιας και οι «λεμονόκουπες» όπως μας θεωρούν, τους είναι κόστος.

Με αυτή την εξέλιξη ανοίγει ο δρόμος που οδηγεί σε απολύσεις εργαζομένων με προβλήματα υγείας.

Αυτές οι εξελίξεις συνδέονται με τη συνεχή  αναμόρφωση του Ασφαλιστικού, την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης  (είμαστε ήδη στα 62), και τη ολοένα πιο δύσκολη πρόσβαση στο εμπορευματοποιημένο σύστημα υγείας, καταλαβαίνει κανείς πως οδηγούν σε καταστάσεις όπου οι εργαζόμενοι θα προσπαθούν να κρύψουν ακόμη και τα πιο σοβαρά προβλήματα υγείας προκειμένου να μη πεταχτούν στο καιάδα της ανεργίας.

Κυβέρνηση, υπουργείο και διοίκηση της εταιρίας έχουν τη πλήρη ευθύνη για τροχαία περιστατικά που συνδέονται με την υγεία του οδηγού.

Εμείς από τη πλευρά μας οφείλουμε να αγωνιστούμε για να έχουμε στη διάθεση μας σύγχρονες υπηρεσίες υγείας, ιατρική υπηρεσία που να καλύπτει τις ανάγκες όλου του προσωπικού, με πιο συχνές εξετάσεις, μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, μείωση του ημερήσιου ωραρίου.

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός