Γραμματεία Αστικών Συγκοινωνιών του ΠΑΜΕ

Μεγάλη συναυλία ενάντια στην εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο (VIDEO – ΦΩΤΟ)Από τη συναυλία

Από τη συναυλία


 


«Κάτω οι πόλεμοι των ιμπεριαλιστών, ζήτω η φιλία και η αλληλεγγύη των λαών» ήταν το μήνυμα της μεγάλης συναυλίας που διοργάνωσε το ΠΑΜΕ και έγινε στο Άλσος της Νέας Σμύρνης το βράδυ της Παρασκευής 13 Ιούλη, με τη συμμετοχή μουσικών από τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο και το Πολιτιστικό Κέντρο «Ναζίμ Χικμέτ» της Κωνσταντινούπολης.

Στη συναυλία παρευρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ.

Οι εργαζόμενοι, οι νέοι, οι άνεργοι και οι αυτοαπασχολούμενοι, που γέμισαν το θέατρο του Άλσους, έσμιξαν τις φωνές τους με τους Έλληνες και Τούρκους καλλιτέχνες, ενάντια στην εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Τραγούδησαν για την τελική νίκη των λαών. Τα πανό που στολίζουν το χώρο στέλνουν το μήνυμα: «Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή. Η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί» και «Έξω το ΝΑΤΟ, να φύγουνε οι βάσεις, καμιά συμμετοχή στις επεμβάσεις».

Μάλιστα, στο τέλος της συναυλίας, Ελληνες και Τούρκοι ανέβηκαν στη σκηνή και τραγούδησαν μαζί «Σώπα όπου να ‘ναι θα σημανουν οι καμπάνες…»

Στην έναρξη ο Βασίλης Σταμούλης, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ, απηύθυνε χαιρετισμό (δείτε εδώ video). Ευχαρίστησε θερμά τους καλλιτέχνες και των δύο χωρών που έδωσαν το «παρών». Τόνισε ότι ο Γ. Ρίτσος και ο Ν. Χικμέτ «με το έργο τους και τη δράση τους εξύμνησαν την εργατική τάξη, πάλεψαν για το δίκιο της και την απελευθέρωση από τα δεσμά του κεφαλαίου».

Μεταξύ άλλων ακόμα σημείωσε ακόμα ότι «σήμερα που στη γειτονιά μας και στην ευρύτερη περιοχή οξύνονται οι αντιθέσεις των ιμπεριαλιστών, οι ανταγωνισμοί των επιχειρηματικών ομίλων για τα κέρδη από την Ενέργεια, για τους δρόμους μεταφοράς εμπορευμάτων, για τον έλεγχο των αγορών, που βαθαίνει η εκμετάλλευση των εργαζομένων, η ποίηση τους γίνεται περισσότερο επίκαιρη. Οι εξελίξεις απαιτούν το δυνάμωμα της πάλης ενάντια στην εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας, για την τελική νίκη των λαών. Η σημερινή μας συναυλία στέλνει μήνυμα καταδίκης των πολεμικών σχεδιασμών των ιμπεριαλιστών, μήνυμα διεθνιστικής αλληλεγγύης και φιλίας των λαών» (διαβάστε παρακάτω ολόκληρο το χαιρετισμό).

Η συναυλία

Οι αγωνιστές μουσικοί παρουσίασαν ένα συγκινητικό και συνάμα μαχητικό μουσικό αφιέρωμα στους μεγάλους ποιητές της εργατικής τάξης της Τουρκίας και της Ελλάδας, Γιάννη Ρίτσο και Ναζίμ Χικμέτ.

Συμμετείχαν οι μουσικοί: Καμαγιάννη Σοφία – πιάνο, Σιούρας Γεράσιμος – κιθάρα, Λαζάρου Τεο – ηλεκτρικό μπάσο, Μεταλληνός Παναγιώτης – τύμπανα, Κατριτζιδάκης Νίκος – φλάουτο, Κουφαλάκος Δημήτρης – φαγκότο και φυσαρμόνικα, Τσαφαράς Δημήτρης – κλαρινέτο, Μαρκατάτου Ελίνα – μαντολίνο, Μαρκατάτου Μαρία – μαντολίνο, Μπαξεβάνης Γιάννης – μπουζούκι, Κατσαβός Αναστάσης – μπαγλαμάς.

Σολίστ: Μάνος Αβαράκης – φυσαρμόνικα.

Τραγούδισαν: Κανέλλος Δημήτρης, Κασκαφέτου Ροδάνθη, Σταυρόπουλος Κώστας, Φτούλη Έρση.

 

 

Ο χαιρετισμός του Βασίλη Σταμούλη στη συναυλία

Ο Βασίλης Σταμούλης απευθύνει χαιρετισμό στη συναυλία του ΠΑΜΕ
Στη συναυλία χαιρετισμό εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ απηύθυνε ο Βασίλης Σταμούλης, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ, ο οποίος ανέφερε τα εξής:

«Εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά τους καλλιτέχνες του Πολιτιστικού Κέντρου «Ναζίμ Χικμέτ» της Κωνσταντινούπολης που βρίσκονται σήμερα μαζί μας και από κοινού με τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο θα μας παρουσιάσουν το αφιέρωμα στους δύο μεγάλους ποιητές της Ελλάδας και της Τουρκίας, τον Γιάννη Ρίτσο και τον Ναζίμ Χικμέτ, που με το έργο τους και τη δράση τους εξύμνησαν την εργατική τάξη, πάλεψαν για το δίκιο της και την απελευθέρωση από τα δεσμά του κεφαλαίου.

Σήμερα που στη γειτονιά μας και στην ευρύτερη περιοχή οξύνονται οι αντιθέσεις των ιμπεριαλιστών, οι ανταγωνισμοί των επιχειρηματικών ομίλων για τα κέρδη από την Ενέργεια, τους δρόμους μεταφοράς εμπορευμάτων, για τον έλεγχο των αγορών, που βαθαίνει η εκμετάλλευση των εργαζομένων η ποίησή τους γίνεται περισσότερο επίκαιρη.

Οι εξελίξεις απαιτούν το δυνάμωμα της πάλης ενάντια στην εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας, για την τελική νίκη των λαών.

Η σημερινή μας συναυλία στέλνει μήνυμα καταδίκης των πολεμικών σχεδιασμών των ιμπεριαλιστών, μήνυμα διεθνιστικής αλληλεγγύης και φιλίας των λαών.

Καταδίκης των αποφάσεων της χθεσινής Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ για αύξηση των εξοπλισμών και της στρατιωτικής ικανότητας της δολοφονικής μηχανής, για ένταξη νέων χωρών στην ιμπεριαλιστική συμμαχία και διεύρυνση της δράσης της στην ευρύτερη περιοχή, για προετοιμασία νέων επεμβάσεων, με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να υπερθεματίζει, να διεκδικεί τον τίτλο του πιο πιστού υπηρέτη της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας, να εμπλέκει όλο και βαθύτερα τη χώρα στους αιματοβαμμένους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών για λογαριασμό – αναβάθμιση και των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων.

Στέλνουμε μήνυμα καταδίκης των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ ενάντια στους κατατρεγμένους και ξεριζωμένους, τα θύματά τους που προκαλούν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και η άγρια εκμετάλλευση. Των αποφάσεών τους ενάντια στους πρόσφυγες και μετανάστες με την υπογραφή και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για δημιουργία κέντρων κράτησης εντός ή εκτός ΕΕ, για επαναπροωθήσεις προσφύγων στην Ελλάδα, για νέους εγκλωβισμούς, για απελάσεις και συνολικά ένταση της καταστολής που συμφώνησαν όλοι κοσμοπολίτες και εθνικιστές, δήθεν προοδευτικοί και ξενοφοβικοί αντάμα, προς όφελος των ευρωπαϊκών μονοπωλίων. Εξελίξεις που οξύνουν το πρόβλημα και θρέφουν φασιστικές δυνάμεις.

Ο φασισμός και ο πόλεμος είναι γέννημα – θρέμμα του ίδιου του εκμεταλλευτικού συστήματος.

«Τη μέρα που αυτοί

που στέλνονται να σκοτώσουν και να σκοτωθούν,

Θα ματαγυρίσουν πίσω πάλι

μ’ ένα σταυρό από πάφιλο κρεμασμένο

πάνω απ’ τους ματωμένους επιδέσμους

μεσ’ τη μεγάλη και δίκαιη Ρώμη

θα υψωθούν οι μετοχές και τα ομόλογα»

έγραφε ο Ναζίμ Χικμέτ κατά τη διάρκεια της ιταλικής επίθεσης στην Αβησσυνία.

Για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων είναι η γεωστρατηγική αναβάθμιση και η δίκαιη ανάπτυξη που προπαγανδίζει και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, παρουσιάζοντας ως «εθνικό» στόχο τα συμφέροντα των εκμεταλλευτών.

Κοροϊδεύοντας και καλλιεργώντας παλιές και νέες αυταπάτες ότι με γνώμονα την ανάπτυξη για τα κέρδη τους, που αποτελεί και το βασικό εμπόδιο, μπορεί τάχα να ανασάνει και ο εργαζόμενος και ο συνταξιούχος, ότι στηρίζοντας τη δολοφονική μηχανή του ΝΑΤΟ, ταΐζοντας τους λύκους από τη φοροληστεία και το πετσόκομμα δικαιωμάτων, δίνοντας γη και ύδωρ στους μακελάρηδες των λαών, στηρίζει τη σταθερότητα και την ασφάλεια των εργαζομένων της περιοχής.

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι

Οι εξελίξεις οδηγούν και σε κλιμάκωση της καταστολής ενάντια στο εργατικό – λαϊκό κίνημα. Από την εργοδοτική τρομοκρατία, τις απολύσεις, το χτύπημα της συνδικαλιστικής οργάνωσης και δράσης, του απεργιακού δικαιώματος και των Συλλογικών Συμβάσεων, μέτωπα πάλης που το προηγούμενο διάστημα εκφράστηκε η αλληλεγγύη μεταξύ συνδικαλιστικών οργανώσεων της Ελλάδας και της Τουρκίας. Το ταξικό εργατικό κίνημα έχει μεγάλη πείρα και στις δύο χώρες.

«Ω, τι ώμορφα σαν σμίγουνε, σαν αγαπιούνται οι ανθρώποι!

Φεγγοβολάνε οι ουρανοί, μοσκοβολάνε οι τόποι

κι όπως περνάν λεβέντηδες, γεροί και αδερφωμένοι

λέω και θα καταχτήσουνε τη γη, την οικουμένη»

αναφέρει ο Γιάννης Ρίτσος στον «Επιτάφιο» το ματωμένο Μάη του 1936.

Η πολιτιστική δημιουργία, η πρωτοπόρα τέχνη αποτελεί όπλο για τους εργαζόμενους, για τον αγώνα, την ταξική πάλη. Υπάρχει συνεχής αλληλοτροφοδότηση ανάμεσά τους. Ο Γιάννης Ρίτσος και ο Ναζίμ Χικμέτ εμπνεύστηκαν από την εργατιά, τους ανθρώπους του μόχθου, το δίκιο τους. Έδεσαν την Τέχνη τους με την ταξική πάλη, με τη φιλία, τη διεθνιστική αλληλεγγύη των λαών, για να εκλείψει η ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα. Έδεσαν τη ζωή τους με τα ιδανικά της τάξης μας και το στόχο της κατάργησης της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Αυτό ήταν και το πιο ωραίο τους ποίημα, το πιο αισιόδοξο, μαχητικό, αναντικατάστατο τραγούδι του Γιάννη Ρίτσου και του Ναζίμ Χικμέτ.

Δυναμώνουμε την πάλη ενάντια στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, στη μετατροπή της χώρας μας σε ΝΑΤΟικό στρατόπεδο, στη συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, στους πολέμους.

Την πάλη μας οι εργαζόμενοι να σηκώσουν τη δική τους σημαία και όχι των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, των επιχειρηματικών ομίλων, των εκμεταλλευτών τους.

Κάτω οι πόλεμοι των ιμπεριαλιστών. Ζήτω η φιλία και η αλληλεγγύη των λαών».

Τελευταία άρθρα

Εργαζόμενοι σε Κίνηση

DAS_Efim

Χρήσιμα

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός

Πολυμέσα

Στατιστικά

  • 413250Συνολικές αναγνώσεις:
  • 181Αναγνώσεις σήμερα:
  • 219397Συνολικοί επισκέπτες:
  • 151Επισκέπτες σήμερα:
  • 2Επισκέπτες τώρα:

Web Radio του ΠΑΜΕΑκουστε live το Web Radio του ΠΑΜΕ