ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Ενδείξεις επιβράδυνσης της καπιταλιστικής οικονομίας



Ανθρωποι που περιμένουν στο Εσσεν της Γερμανίας για διανομή σε «τράπεζα τροφίμων»

           Ανθρωποι που περιμένουν στο Εσσεν της Γερμανίας για διανομή σε «τράπεζα τροφίμων»

Ευρύτερες οι επιπτώσεις στα λαϊκά στρώματα με αύξηση της υπερχρέωσης

Χτεσινά στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας δείχνουν πως η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε το γ’ τρίμηνο του 2018, για πρώτη φορά από το 2015. Μετά από μια αύξηση κατά 0,5% το προηγούμενο τρίμηνο, το ΑΕΠ της Γερμανίας μειώθηκε κατά 0,2%. Το ίδιο τρίμηνο της περασμένης χρονιάς, η οικονομία είχε αναπτυχθεί κατά 1,1% από τον Ιούλη έως τον Σεπτέμβρη. «Η μικρή υποχώρηση στο ΑΕΠ ήταν κυρίως αποτέλεσμα των εξελίξεων στο εξωτερικό εμπόριο: Οι προκαταρκτικοί υπολογισμοί δείχνουν ότι υπήρχαν λιγότερες εξαγωγές, αλλά περισσότερες εισαγωγές στο γ’ τρίμηνο απ’ ό,τι στο β’», ανέφερε η στατιστική υπηρεσία.

Επίσης, η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, μιλώντας προχτές σε οικονομική ημερίδα που διοργάνωνε η εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung», εξέφρασε την ανησυχία της για το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που έχει χάσει η Γερμανία και η Ευρώπη, λέγοντας πως «δεν είμαστε πια ό,τι ήμασταν πριν από 100 χρόνια, δηλαδή οι οδηγοί της τεχνολογίας. Αντίθετα, προφταίνουμε σήμερα τις τεχνολογίες». Σημείωσε ότι η ψηφιοποίηση, η καινοτομία, η τεχνητή νοημοσύνη και συνολικά οι νέες τεχνολογίες αποτελούν ένα σωστό «πεδίο μάχης».

Ιδιαίτερα στάθηκε στο γεγονός ότι η Γερμανία δεν παράγει μπαταρίες για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ότι ενώ κατασκευάζει τα μηχανήματα που παράγουν ολοκληρωμένα κυκλώματα (τσιπς), τα εργοστάσια ολοκληρωμένων κυκλωμάτων είναι βασικά εκτός Ευρώπης, ότι δεν είναι στην πρώτη γραμμή του κβαντικού υπολογιστή. «Αλλά – πρόσθεσε – είμαστε αφυπνισμένοι στην τεχνητή νοημοσύνη».

Τόνισε ότι οι ψηφιακές καινοτομίες προέρχονται επί του παρόντος κυρίως από την Ασία και τις ΗΠΑ, αλλά η βιομηχανική βάση και αντοχή της Ευρώπης «μας δίνει μια πολύ καλή θέση εκκίνησης». Ωστόσο, υπογράμμισε, «αυτές τις προκλήσεις απέναντι σε χώρες όπως η Κίνα και οι ΗΠΑ δεν θα τις κερδίσει μια χώρα μόνη της, πρέπει όλοι μαζί στην Ευρώπη».

Αυξάνουν τα χρεωμένα νοικοκυριά

Το γεγονός ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη ή επιβράδυνση ουσιαστικά επιδεινώνει τη ζωή των λαϊκών στρωμάτων έρχονται να επιβεβαιώσουν στοιχεία που δείχνουν ότι για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, από το 2014, αυξάνεται ο αριθμός των υπερχρεωμένων ατόμων στη Γερμανία, δηλαδή όσων δεν μπορούν να πληρώσουν εμπρόθεσμα λογαριασμούς, ενοίκια κ.λπ. Σύμφωνα με τα φετινά στοιχεία του «άτλαντα χρεών» του ιδρύματος «Creditreform», 6,93 εκατ. ενήλικες (10,04%) Γερμανοί δεν ήταν σε θέση να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους εντός προθεσμίας μέχρι την 1η Οκτώβρη. Επιπλέον, περίπου 4,13 εκατ. άνθρωποι στη χώρα βρίσκονται σε ένα διαρκές «σπιράλ» χρεών, οι οποίοι σε σχέση με το 2006 έχουν αυξηθεί κατά 22% (δηλαδή επιπλέον 735.000 άνθρωποι).

Τα μεγαλύτερα ποσοστά χρεωμένων ατόμων παρατηρούνται στις νέες, παραγωγικές ηλικίες και συγκεκριμένα το 18,57% των ατόμων 30 – 39 ετών και το 13,13% των ατόμων 40 – 49 ετών, και μάλιστα σε μια περίοδο που οι «απασχολούμενοι» στη Γερμανία ανήλθαν για πρώτη φορά μετά την «επανένωση» της χώρας σε λίγο πάνω από 45 εκατ. κατά το γ’ τετράμηνο του 2018. Ωστόσο, η παράλληλη εκτίναξη των ελαστικών μορφών απασχόλησης, των εργαζομένων με «μπλοκάκι» και των χαμηλόμισθων έχει ως αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν στα βασικά και πάγια έξοδα του μήνα. Επίσης, ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα, «πολλά νοικοκυριά δαπανούν πάνω από το 50% του εισοδήματός τους στο ενοίκιο», αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση.

Ταυτόχρονα, η έκθεση εντοπίζει μια «τάση για φτώχεια και υπερχρέωση των ηλικιωμένων ατόμων», καθώς τα αποτελέσματα των (αντι)συνταξιοδοτικών μεταρρυθμίσεων των τελευταίων 20 χρόνων αρχίζουν τώρα να γίνονται εμφανή. Σημειώνεται σημαντική αύξηση στα χρεωμένα άτομα άνω των 50 ετών. Ενδεικτικά, στην ηλικιακή ομάδα άνω των 70 ετών οι άνθρωποι με χρέη έχουν υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με το 2013, αν και παραμένουν στο επίπεδο του 2%, αλλά «το πρόβλημα της υπερχρέωσης μάλλον θα οξυνθεί, παρά θα βελτιωθεί στο μέλλον», προβλέπει ο Μίχαελ Μπρετς, επικεφαλής οικονομικών ερευνών στην «Creditreform».

Σύμφωνα με τους ειδικούς που συνέταξαν την έκθεση, «υπάρχουν διάφορες αιτίες, από την αύξηση των χαμηλόμισθων μέχρι τις αλλαγές στον εργασιακό βίο». Η βασική αιτία, όμως, είναι «οι συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις των τελευταίων 20 ετών, που μείωσαν το επίπεδο της κρατικής σύνταξης». Ετσι, σήμερα «το επίπεδο παροχών της συνταξιοδοτικής ασφάλισης προφανώς δεν επαρκεί για πολλούς συνταξιούχους» και «για να διατηρηθεί το βασικό βιοτικό επίπεδο, απαιτείται πρόσθετο εισόδημα».

Ετσι, όπως δείχνει και πρόσφατη μελέτη του Ινστιτούτου Ερευνας Απασχόλησης (IAB), «η απασχόληση μετά τη μετάβαση στη σύνταξη γήρατος»: Πάνω από 1 στους 4 συνταξιούχους εργάζονται (τουλάχιστον) κατά τα τρία πρώτα χρόνια μετά τη συνταξιοδότηση για επιπλέον εισόδημα.

Τελευταία άρθρα

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός