«ΚΟΚΚΙΝΙΣΑΝ» ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΠΟΛΕΙΣ: Με 24ωρη απεργία την Παρασκευή οι διανομείς κλιμακώνουν τον αγώνα (VIDEO – ΦΩΤΟ)



Σε 24ωρη απεργία προχωρούν οι εργαζόμενοι διανομείς την Παρασκευή 24 Σεπτέμβρη, όπως αποφάσισαν σε γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Τετάρτης έξω από τα γραφεία της «e-food» στο Νέο Ηράκλειο, κλιμακώνοντας την αγωνιστική απάντησή τους στον εκβιασμό της εργοδοσίας. Σημειώνεται ότι ανάλογες απεργιακές αποφάσεις πάρθηκαν μετά από γενικές συνελεύσεις, για την ίδια μέρα (Παρασκευή 24 Σεπτέμβρη), και σε άλλες πόλεις.

To ηχηρό αγωνιστικό μήνυμα απλώθηκε σήμερα σε πολλές πόλεις με συγκεντρώσεις, μοτοπορείες και κινητοποιήσεις, με τα μηχανάκια και τα αδιάβροχα των εργαζομένων της «e-food» και των άλλων εργαζομένων διανομέων να «κοκκινίζουν» τη χώρα, διαμηνύοντας ότι οι εργοδοτικός εκβιασμός δεν θα περάσει. Παράλληλα και με τη σημερινή κινητοποίηση έκαναν γνωστά τα δίκαια αιτήματά τους, σε έναν αγώνα που δεν είναι μόνος δικός τους, αλλά όλων των εργαζομένων. Πολλά σωματεία και φορείς εξέφρασαν και εκφράζουν την αλληλεγγύη στον δίκαιο αγώνα και τα αιτήματά τους.

Παράλληλα το ΠΑΜΕ, καλεί «σε αλληλεγγύη στους εργαζόμενους της «e-food»», ξεκαθαρίζοντας ότι «o νόμος έκτρωμα θα μείνει στα χαρτιά».

«Κοκκίνισε» η Αθήνα
Οι εργαζόμενοι διανομείς έφτασαν στο Νέο Ηράκλειο στα γραφεία της «e-food» με μοτοπορεία που ξεκίνησε από το κέντρο της Αθήνας, στο πλαίσιο της σημερινής κινητοποίησής τους. Η απόφαση για κλιμάκωση του αγώνα με απεργία ελήφθη, καθώς στη συνάντηση που είχε η αντιπροσωπεία των εργαζομένων, αντί της εργοδοσίας, εμφανίστηκαν κάποιοι υπάλληλοι ως εκπρόσωποί της, περιοριζόμενοι να αναφέρουν ότι θα ακούσουν και θα μεταφέρουν τα όσα η αντιπροσωπεία τους πει.

Αμέσως μετά την απόφαση για απεργία που ελήφθη έξω από τα γραφεία της εταιρείας, οι εργαζόμενοι με μοτοπορεία κατευθύνθηκαν στο Πεδίον του Άρεως ολοκληρώνοντας έτσι την κινητοποίησή τους.

Νωρίτερα, αστυνομικές δυνάμεις έκλεισαν τον δρόμο στην Ηρακλείου, κοντά στα γραφεία της «e-food» εμποδίζοντας τη μοτοπορεία των διανομέων στην Αθήνα. Οι εργαζόμενοι απαίτησαν να ανοίξει ο δρόμος και καταγγέλλουν ότι η Αστυνομία έπαιζε το ρόλο του εκπροσώπου της εργοδοσίας.

Παρά την αρχική στάση της εταιρείας που αρνιόταν να συναντηθεί με τους εργαζόμενους και το ρεζιλίκι να έχει βάλει την Αστυνομία ως διαπραγματευτή, τελικά δέχθηκε να συναντηθεί με αντιπροσωπεία των δύο Σωματείων, του Συνδικάτου Επισιτισμού – Τουρισμού και του Σωματείου Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου.

Στο πλαίσιο της σημερινής κινητοποίησης στην Αθήνα (δείτε εδώ στιγμιότυπα), πραγματοποίησαν αρχικά συγκέντρωση στο Πεδίον του Άρεως, ενώ στη συνέχεια με μοτοπορεία κατευθύνθηκαν στο υπουργείο Εργασίας και στη συνέχεια στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο Νέο Ηράκλειο.

Στο πλευρό τους, βρέθηκαν το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) και το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Ταχυδρομείων – Ταχυμεταφορών Αττικής (ΣΕΤΤΑ).

Εξάλλου, τη στήριξή του στον αγώνα των διανομέων εκφράζει το ΚΚΕ, το οποίο επανακαταθέτει στη Βουλή την πρόταση νόμου για τη διασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων.

«Κοκκίνισε» η Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις

Οι εργαζόμενοι διανομείς της «e-food» και οι υπόλοιποι ντελιβεράδες απάντησαν με μοτοπορείες στον πρόσφατο εκβιασμό της εργοδοσίας για τη μετατροπή των σχέσεων εργασίας τους σε freelancers, χωρίς ασφάλιση από την εταιρεία. Εκτός από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, μεγάλες κινητοποιήσεις έγιναν σε αρκετές πόλεις.

Στη Θεσσαλονίκη, ο χώρος της πλατείας γύρω από το Άγαλμα Βενιζέλου «κοκκίνισε» από τους εργαζόμενους της «e-food» που συγκεντρώθηκαν με τις στολές εργασίας τους και τα μηχανάκια τους, στο πλαίσιο της 4ωρης στάσης εργασίας. Συντεταγμένα με μοτοπορεία έφτασαν οι προσυγκεντρώσεις των διανομέων που ξεκίνησαν από την Ανατολική και τη Δυτική Θεσσαλονίκη και στο πέρασμά τους ξεσήκωσαν τις γειτονιές του πολεοδομικού συγκροτήματος.

Στο πλευρό τους βρέθηκαν εργαζόμενοι άλλων κλάδων και εκπρόσωποι Φοιτητικών Συλλόγων του ΑΠΘ. Διαβάστηκε το ψήφισμα συμπαράστασης που εξέδωσαν δεκάδες εργατικά σωματεία της περιοχής. Από το βήμα της συγκέντρωσης ο Νίκος Τζανετής, ο απολυμένος πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Μεταλλείων και Λατομείων Βόρειας Ελλάδας, μετέφερε την αλληλεγγύη των μεταλλωρύχων και κάλεσε σε κλιμάκωση της πάλης ενάντια στο αντεργατικό έκτρωμα Χατζηδάκη. Όπως είπε, «τα εκβιαστικά διλήμματα της «e-foοd» τα έχουμε ζήσει κι εμείς. Πρέπει να απαντηθούν δυναμικά όπως κάνετε μέχρι στιγμής». Και κάλεσε σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο των εργατικών σωματείων την επόμενη Πέμπτη 30/9.

Στη συγκέντρωση διαβάστηκε το ψήφισμα της συνέλευσης των εργαζομένων της «e-food», ενώ μίλησε ο Αντώνης Καναβάρης, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής των Εργαζομένων της «e-food» στη Θεσσαλονίκη και μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου Επισιτισμού – Τουρισμού (ΣΕΤΕΠΕ). Όπως είπε, «σήμερα, ο ενοχλητικός ήχος από τις εφαρμογές μας στα κινητά μας σίγασε. Το ντελίβερι πάγωσε. Έτσι αγωνίζονται οι διανομείς της «e-food»! Σήμερα επιβεβαιώνεται στην πράξη ότι χωρίς εμάς ρόδα δεν γυρνά. Χωρίς εμάς ντελίβερι δεν υπάρχει». Οι εργαζόμενοι της «e-food» εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στους αγωνιζόμενους συναδέλφους τους διανομείς της «Yemeksepeti», την αντίστοιχη «e-food» της Τουρκίας, θυγατρική και αυτή της «Delivery Hero».

Ακολούθησε μοτοπορεία στους δρόμους της Θεσσαλονίκης η οποία κατέληξε στα γραφεία της εταιρείας. Εκεί μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής επέδωσαν το ψήφισμα με τις διεκδικήσεις τους σε εκπροσώπους της εργοδοσίας και ανακοίνωσαν κλιμάκωση με επόμενο σταθμό την 24ωρη απεργία την Παρασκευή 24 Σεπτέμβρη.

Σε άλλες πόλεις
Σε Λάρισα, Βόλο, Πάτρα, Χανιά και Ηράκλειο με μηχανάκια και ποδήλατα βγήκαν στους δρόμους, μοιράζοντας τις ανακοινώσεις με τα αιτήματά τους και διατράνωσαν την αποφασιστικότητά τους να μην περάσουν οι εκβιασμοί της εταιρείας που αξιοποιεί το αντεργατικό νομικό οπλοστάσιο των κυβερνήσεων.

Στο Βόλο, δεκάδες εργαζόμενοι της «e-food», συμμετείχαν στη στάση εργασίας, ενώ πραγματοποίησαν και μοτοπορεία, ξεσηκώνοντας την πόλη με τα μηχανάκια και τα ποδήλατά τους.

Στη Λάρισα, οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν Γενική Συνέλευση, στην οποία αποφάσισαν την κλιμάκωση του αγώνα, με 24ωρη απεργία την Παρασκευή 24 Σεπτέμβρη. Σε σημερινή του συνεδρίαση η Διοίκηση του Συνδικάτου Επισιτισμού – Τουρισμού Ν. Λάρισας αποφάσισε 24ωρη απεργία για την Παρασκευή 24/09, κλιμακώνοντας με αυτό τον τρόπο τον αγώνα. Ενώ, σε έκτακτη συνεδρίαση της σήμερα η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ν. Λάρισας αποφάσισε την κήρυξη 24ωρης απεργίας για την Παρασκευή 24/09/2021, για τους εργαζόμενους της «e-food».

Στην Πάτρα, δυναμική, μαζική, κινητοποίηση-απάντηση στα σχέδια της εργοδοσίας και της Κυβέρνησης, έδωσαν οι εργαζόμενοι της εταιρίας «e-food». Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Συνδικάτο Διανομέων -Ντελίβεράδων Νομού Αχαΐας, συμμετείχαν σχεδόν καθολικά στην 4ωρη στάση εργασίας και έδωσαν μαζικότατο «παρών» στη συγκέντρωση έξω από το Εργατικό Κέντρο. Στη συνέχεια προχώρησαν σε μοτό-πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με συνθήματα, κορναρίσματα και καπνογόνα, πετώντας τρικάκια όπου τονίζονταν ότι «Δυνατός εργάτης είναι ο οργανωμένος εργάτης», δίνοντας το δικό τους τόνο. Ταυτόχρονα, καλούσαν τους συναδέλφους τους στις επιχειρήσεις διανομής και αλλού, να οργανωθούν στο σωματείο διανομέων του νομού, να του δώσουν δύναμη, ώστε και οι ίδιοι να είναι δυνατοί. (Δείτε εδώ video).

Στο πλευρό των διανομέων, βρέθηκε το Εργατικό Κέντρο της πόλης, με επικεφαλής τον πρόεδρο Δημήτρη Μαρμούτα, καθώς και το μέλος της Διοίκησης του συνδικαλιστικού φορέα και πρόεδρος του Σωματείου Επισιτισμού – Τουρισμού και Ξενοδοχείων Νομού Αχαΐας, Βασίλη Βασιλείου. Επίσης, τα μέλη της διοίκησης του σωματείου, που εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους της «e-food».

Αμέσως μετά τη μοτο – πορεία τους, οι διανομείς της «e-food», προχώρησαν σε σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο, εκφράζοντας την ετοιμότητά τους για τη συνέχεια, δηλώνοντας ταυτόχρονα αποφασισμένοι να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Στα Γιάννενα έπειτα από έκτακτη συνεδρίαση των μελών της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων αποφασίσθηκε 24ωρη απεργία των εργαζομένων στην εταιρεία «e-food» την Παρασκευή 24 Σεπτέμβρη.

Στα Χανιά, η συμμετοχή των εργαζομένων της «e-food» στην στάση εργασίας ήταν σχεδόν καθολική. Δεκάδες διανομείς συγκεντρώθηκαν στην Δημοτική Αγορά Χανίων και σχημάτισαν μοτοπορεία που κατευθύνθηκε στην έδρα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και κατόπιν στην Αντιπεριφέρεια Χανίων. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων κατέθεσαν υπόμνημα με τα αιτήματά τους τόσο στον προϊστάμενο της Επιθεώρησης εργασίας, όσο και στον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων. Στην συγκέντρωση μίλησε ο πρόεδρος του Σωματείου Διανομέων «Ιωσήφ Σαριδάκης» Ν.Χανίων, Γιώργος Εμμανουηλίδης.

Τα Σωματεία απαιτούν: Να ανανεωθούν όλες οι συμβάσεις σε αορίστου, με απευθείας πρόσληψη από την «e-food», με όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Να δοθεί τέλος στο σύστημα αξιολόγησης bonus (batch) και στα ασαφή και αυθαίρετα κριτήρια παραγωγικότητας.

Διεκδικούν: Να οριοθετηθούν ορθολογικά οι χιλιομετρικές αποστάσεις παραλαβής και παράδοσης, ώστε να διασφαλίζονται η υγεία και η ασφάλεια των διανομέων. Να σταματάει η διανομή όταν επικρατούν επικίνδυνες καιρικές συνθήκες, όπως καύσωνας, παγετός κ.λπ., σύμφωνα με την ήδη υπάρχουσα νομοθεσία για εργασίες που διεξάγονται στο ύπαιθρο και σε εξωτερικούς χώρους. Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) που να διασφαλίζει τις συμβάσεις αορίστου χρόνου με πλήρη εργασιακά δικαιώματα (Μέσα Ατομικής Προστασίας, ένσημα Βαρέα – Ανθυγιεινά, εταιρικό κινητό και δίκυκλο). Χώρους με αποδυτήρια, τουαλέτα και γενική χρήση για κάθε ανάγκη των εργαζόμενων διανομέων.

Τελευταία άρθρα

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός