Είμαστε νικητές! – Συνεχίζουμε για την υπογραφή Σύμβασης Εργασίας (VIDEO – ΦΩΤΟ)



Μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού και υπό συνεχή χειροκροτήματα και συνθήματα όπως «Χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά» οι εργαζόμενοι στην COSCO, στο πλαίσιο μαζικής Γενικής Συνέλευσης αποφάσισαν ότι μετά τη νίκη του πολυήμερου αγώνα για να επιστρέφουν σώοι στο σπίτι τους να συνεχίσουν τη μάχη για την υπογραφή ικανοποιητικής ΣΣΕ.

Με πολύμορφη δράση ο αγώνας τους συνεχίζεται με πρώτο και κύριο, όπως αποφάσισαν, την αποστολή εξωδίκου στην εργοδοσία και στην κυβέρνηση τη Δευτέρα, με το αίτημα της έναρξης των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή της ΣΣΕ.

Μιλώντας στη γενική Συνέλευση ο Μάρκος Μπεκρής πρόεδρος της ΕΝΕΔΕΠ επεσήμανε ότι «τα αιτήματα που περιέχονται στο κείμενο της ΣΣΕ τα διαφυλάττουμε ως κόρη οφθαλμού. Δεν κάνουμε πίσω σε ότι αφορά το δικαίωμά μας για δουλειά με δικαιώματα, για να γυρίζουμε πίσω όρθιοι και υγιείς στις οικογένειες μας».

Έκανε επίσης καθαρό ότι αν η εργοδοσία τολμήσει να μην τηρήσει της εφαρμογή των αιτημάτων που έχει αποδεχτεί (αύξηση των εργατικών ομάδων σε 5, κατάργηση κόντρα βαρδιών και σύσταση Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας) τότε αυτό σημαίνει αυτόματα κράτει για όλο το λιμάνι. Πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να μην πάμε σε σύγκρουση».

Ο Μ. Μπεκρής ανέφερε στους εργαζόμενους ότι πρέπει να «καταλάβουμε όλοι τι έχουμε καταφέρει. Είναι η πρώτη φόρα είτε στην Κίνα, είτε σε παγκόσμιο επίπεδο που η COSCO, αυτό το πολυεθνικό μεγαθήριο αναγκάστηκε “να τα μαζέψει” και να ικανοποιήσει αιτήματα εργαζομένων».

Τόνισε πως «είστε όλοι παλικάρια» και «συνάδελφοι που φοβήθηκαν να συμμετέχουν στον αγώνα να τους αγκαλιάσουμε και όλοι μαζί να συνεχίσουμε τη μάχη». «Μπαίνουμε στη δουλειά με το κεφάλι ψηλά» σημείωσε υπογραμμίζοντας πως «η τρομοκρατία θα σπάσει. Θα τη σπάμε κάθε μέρα. Ζήτω οι λιμενεργάτες. Ζήτω η αλληλεγγύη».

Στη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων χαιρέτησε ο Αλί Ρίζα από το Συνδικάτο Μεταφορών Nakliyat-İş Τουρκίας, μέλος της ΠΣΟ. Εξέφρασε τα συλλυπητήρια του Συνδικάτου για το θάνατο του συναδέλφου τους και τόνισε ότι «με τη δική σας δύναμη καταφέρατε να αναδείξετε ότι οι εργάτες με τον αγώνα τους μπορούν να κερδίσουν». «Σας ευχαριστούμε γιατί μας δώσατε τη δυνατότητα να νιώσουμε υπερήφανοι σαν εργάτες» σημείωσε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην κινητοποίηση που έγινε από το Συνδικάτο στην Κωνσταντινούπολη και αναφέρθηκε στην εργοδοσία εκπρόσωπος της οποίας τους ρώτησε γιατί συμπαραστέκονται σε Έλληνες εργαζόμενους. «Του απαντήσαμε ότι δεν έχει σημασία αν είσαι Τούρκος ή Έλληνας εργάτης. Σημασία έχει ότι καταφέρατε να νικήσετε την COSCO, που εμφανιζόταν ότι ήταν ανίκητη. Δώσατε ελπίδα ότι οι εργάτες θα φτιάξουν έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Ακόμη χαιρέτησε ο Eugene Christo Foroux μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Μασσαλίας το οποίο εκπροσωπεί 30 χιλιάδες εργαζόμενους. Ανέφερε ότι ο αγώνας που έδωσαν οι εργάτες στην COSCO ήταν αγώνας όλων των εργαζομένων στη Μασσαλία, σε όλη τη Γαλλία και σε όλο τον κόσμο συνολικά, ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα. Αναφέρθηκε στην απεργία που είναι τώρα σε εξέλιξη στη Μασσαλία, στον κλάδο ενέργειας, και διαρκεί 3 βδομάδες. Και εκεί η εργοδοσία αρνείται να διασφαλίσει την ασφάλεια των εργαζομένων και θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των εργαζομένων. «Ο αγώνας της COSCO μας έδωσε δύναμη» τόνισε, προσθέτοντας «Κανένας άλλος νεκρός για τα συμφέροντα τηςCOSCO και οποιαδήποτε άλλης εταιρείας».

Τα συνδικάτα εξωτερικού άφησαν λουλούδια στην μνήμη του αδικοχαμένου εργάτη.

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός