1η ΜΑΗ 2022 ΟΛΟΙ στο ΣΥΝΤΑΓΜΑ στις 10.30 ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ – ΒΑΔΙΖΟΥΜΕ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥΣ.



Συνάδελφοι, συναδέλφισσες, Τα μηνύματα της Πρωτομαγιάς παραμένουν όχι μόνο επίκαιρα αλλά πλέον τα αιτήματα ταυτίζονται όλο και περισσότερο με το σήμερα. Η επίθεση της εργοδοσίας του ΟΣΥ, της κυβέρνησης στις κατακτήσεις, στα δικαιώματα μας, στην ίδια τη ζωή μας, στέλνει δεκαετίες πίσω τα επίπεδα διαβίωσης των οικογενειών μας.

136 χρόνια έχουν περάσει από τον απεργιακό αγώνα των εργατών του Σικάγο για «8 ώρες εργασία – 8 ώρες ανάπαυση – 8 ώρες ελεύθερο χρόνο», και σήμερα πάλι παλεύουμε για τον εργάσιμο χρόνο, για τις συνθήκες δουλειάς, για την απεμπλοκή της χώρας μας από το πόλεμο που σκοτώνονται αδέλφια μας εργαζόμενοι.

Από την πλατεία Χέιμαρκετ του Σικάγο το 1886 ως τους δρόμους της Θεσσαλονίκης το 1936 κι από εκεί στον τοίχο της Καισαριανής το 1944 η πρωτομαγιά είναι ταυτισμένη και στον τόπο μας με τις θυσίες και τον ηρωισμό των εργατών. Συνολικά πάνω από 65.000 χιλιάδες αγωνιστές έπεσαν για τη ζωή τα τελευταία 100 χρόνια στον τόπο μας.

Το κόκκινο νήμα που συνδέει το τότε και το σήμερα είναι το νήμα του ανειρήνευτου αγώνα και της ταξικής πάλης ανάμεσα στην εργατική τάξη και το κεφάλαιο, τον καταπιεσμένο και τον εκμεταλλευτή.

Σήμερα που ο ταξικός αντίπαλος δείχνει δυνατός και επιτίθεται με σφοδρότητα σε κατακτήσεις και δικαιώματα, σήμερα φανερώνεται και η αδυναμία του ταυτόχρονα. Όταν προσπαθεί να βάλει στο γύψο τις αντιδράσεις των εργαζομένων, να καταστείλει αγώνες και να σύρει στα δικαστήρια σωματεία, να χτυπήσει το οργανωμένο τμήμα των εργαζομένων, τα σωματεία τους. Εκδηλώνει τον φόβο του για αυτό που έρχεται και παίρνει τα μέτρα του για να το μεταθέσει χρονικά. Γιατί το γνωρίζουν καλά συνάδελφοι ότι οι “σεισμοί του μέλλοντος” είναι αναπόφευκτοι. Οι λαμπρές σελίδες που γράφτηκαν τα τελευταία 136 χρόνια από την εργατική τάξη είναι μόνο ο πρόλογος.
Όλοι εκείνοι που καμάρωναν και πανηγύριζαν για τις καλύτερες μέρες που θα έρθουν από τις ανατροπές του σοσιαλισμού, όλοι εκείνοι που μέσα από τις γραμμές των εργαζομένων μιλούσαν για ματαιότητα των αγώνων, όλοι εκείνοι που υποστήριζαν ότι η απεργία έχει φάει τα ψωμιά της. Είναι αυτοί που ακόμα και σήμερα υποστηρίζουν ότι οι θυσίες των εργαζομένων είναι απαραίτητες για να σώζουμε τα αφεντικά και τα κέρδη τους και μάταιες για μας και τα παιδιά μας.
Σήμερα πάλι ζητάνε να βάλουμε πλάτη ξανά για να διασφαλιστούν τα δικά τους κέρδη, να αυγατίζουν τα εκατομμύρια ευρώ πάνω στις δικές μας πλάτες, μέσα από τις δικές μας θυσίες. Πριν ήταν κρίση, μετά η ανάπτυξη, τώρα είναι ο πόλεμος.
Αυτά λένε σήμερα τα κόμματα ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτά λένε και οι συνδικαλιστές τους, που υπονομεύουν τα ταξικών μας συμφέροντα . Είναι αυτοί που μας θέλουν γονατισμένους να τους υπηρετούμε.

Όλους αυτούς τους ξεμπροστιάζει η ίδια η πραγματικότητα!

Μια πραγματικότητα που αποκαλύπτει τη σαπίλα του ίδιου του συστήματος που υπηρετούν. Οι μονοπωλιακοί όμιλοι των ΗΠΑ, της ΕΕ αλλά και της Ρωσίας και της Κίνας πατάνε κυριολεκτικά επί πτωμάτων για τα υπερασπιστούν και να αυξήσουν ακόμη περισσότερο τα κέρδη τους. Πόλεμοι
ξεσπούν σε κάθε γωνιά του κόσμου, αλλάζουν σύνορα, παιδιά κομματιάζονται, οικογένειες παίρνουν το δρόμο της προσφυγιάς. Και σε αυτούς τους πολέμους μας εμπλέκουν ακόμη περισσότεροι οι κυβερνήσεις διαχρονικά.
Αυτή είναι η μια πλευρά του νομίσματος. Η άλλη είναι οι ίδιες οι επιπτώσεις του πολέμου αλλά και της επίθεσης της εργοδοσίας στους εργαζομένους. Σπίτια μένουν χωρίς ρεύμα και θέρμανση, στο σούπερ μάρκετ ψωνίζουμε μόνο τα απαραίτητα, πλέον εμείς που μεταφέρουμε χιλιάδες εργαζόμενους καθημερινά, δεν μπορούμε να γεμίσουμε βενζίνη τα αμάξια μας.
Δεν φτάνει που συνεχώς εντατικοποιείται η δουλειά μας, που κάνουμε δεύτερες δουλειές, που δουλεύουμε ρεπό για να τα βγάλουμε πέρα, με συνέπειες στην υγεία μας. Θέλουν ξανά να πληρώσουμε τα σπασμένα.
Χωρίς ΣΣΕ, χωρίς συνθήκες υγιεινής, ασφάλειας. Οι νέοι συνάδελφοι βιώνουν αυτή την κατάσταση ακόμα πιο δύσκολα λόγω του διαφορετικού μισθολογίου, αυτό θέλει η εργοδοσία, να διασπάσει και να μας ξεζουμίζει.
Και όλα αυτά το 2022 που οι δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας είναι ασύλληπτες χάρη στη δουλειά όλων μας, δεν μπορούμε να έχουμε τα απαραίτητα, να ζούμε με αξιοπρέπεια.

Πρέπει τώρα να πεισμώσουμε, να οργανώσουμε τη δική μας πάλη κόντρα σε όλα τα εμπόδια που θέτουν. Μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα εμείς και τα παιδιά μας.
Δεν συμβιβαζόμαστε με τα ψίχουλα που μοιράζει η κυβέρνηση.
Η ελπίδα δεν βρίσκεται σε σωτήρες, βρίσκεται στην πάλη, στην οργάνωση και στους αγώνες της εργατικής τάξης που τραβάει μπροστά την Ιστορία. Γιατί η ιστορία της ανθρωπότητας, παρ’ όλες τις ανηφόρες, τα ζικ – ζακ, μας δείχνει ότι η κοινωνία να κινείται προς τα εμπρός με την καθοριστική δημιουργική δράση των μαζών. Σ αυτή την πλευρά της ιστορίας στεκόμαστε, τη σωστή!!!

Στεκόμαστε στους ώμους των γιγάντων του παγκόσμιου εργατικού κινήματος και κοιτάζουμε πιο μακριά, πιο ψηλά!!!
ΤΗΝ 1Η ΜΑΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ!!!

Συνάδελφοι-ισσες η πάλη των τάξεων δεν καταργείται με νόμους και διαγγέλματα, δεν καταργείται με την καταστολή. Το ταξικό εργατικό κίνημα στον τόπο μας την πρωτομαγιά του 2020 κουρέλιασε τα μέτρα απαγόρευσης κι έστειλε το μήνυμα σε όλο τον κόσμο ότι οι εργάτες έχουν φωνή κάτω από τις μάσκες. Η πάλη των τάξεων θα υπάρχει όσο υπάρχει εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και θα οξύνεται όσο αυτή θα εντείνεται.
Η πρωτομαγιά είναι ημέρα που τιμάμε όσους έπεσαν μέσα στη φωτιά της ταξικής σύγκρουσης, είναι ημέρα που επικαιροποιούμε και ενημερώνουμε την αγωνιστική μας στάση με τα σημερινά μας αιτήματα, είναι μέρα επιθεώρησης του εργατικού κινήματος!!
Και ο καλύτερος τρόπος να αποδώσουμε τιμή σε όλους τους πρωτοπόρους εργάτες που αγωνίστηκαν, που πέθαναν για τη ζωή, τη ζωή των επόμενων γενεών είναι ο αγώνας για να έρθουν καλύτερες μέρες για όλους, για τα παιδιά μας.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 1Η ΜΑΗ ΣΤΙΣ 10.30 !!!
Είναι μέρα γιορτής και δράσης, μνήμης και διεκδίκησης!!!

▪ ΥΠΟΓΡΑΦΗΣ ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις εδώ και τώρα
▪ Επαναφοράς κατακτήσεων όπως τις τριετίες, την αρχή ευνοϊκότερης σύμβασης, την κυριακάτικη αργία, την πληρωμή υπερωριών, του 13ου και 14ου μισθού
▪ Μείωσης του εργάσιμου χρόνου, με 7ωρο – 5νθήμερο – 35ωρο.
▪ Κατάργησης του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.
▪ Κατάργησης του ΕΝΦΙΑ και γενναίας μείωσης των δημοτικών τελών για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά.
▪ Μείωσης της τιμής του ρεύματος και του φυσικού αερίου κατά 50% και κατάργησης των φόρων στα καύσιμα και συνολικά στην ενέργεια.
▪ Μέτρων προστασίας, της υγείας και της ασφάλειας.
▪ Κρατικής χρηματοδότησης για τη στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας, επίταξη του ιδιωτικού τομέα της υγείας
ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ, ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ!!!

Τελευταία άρθρα

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός