ΔΑΣ ΣΤΑΣΥ: ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΥΣΩΝΑ



20-7-2023

ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΥΣΩΝ

Την Πέμπτη 19/07 εκλεγμένοι συνδικαλιστές με τη Δ.Α.Σ. – ΣΤΑ.ΣΥ. πραγματοποιήσαμε παρέμβαση στον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΣΤΑ.ΣΥ. προκειμένου να καταδείξουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εργαζόμενοι και επιβάτες. Προβλήματα διαχρονικά που όμως κάθε καλοκαίρι οξύνονται λόγω των αυξημένων θερμοκρασιών.

Κάναμε σαφές ότι για τα χαλασμένα κλιματιστικά στις καμπίνες των οδηγών και τον χώρο των επιβατών, δεν αποτελεί δικαιολογία η παλαιότητα των συρμών. Είναι ευθύνη των διοικήσεων και όλων των κυβερνήσεων το γεγονός ότι τόσα χρόνια δεν έχουν αγοραστεί καινούργιοι συρμοί. Η πολυδιαφημισμένη “αναβάθμιση” κάποιον τρένων δεν καλύπτει ούτε στο ελάχιστο τις ανάγκες για τακτική, ασφαλή, σύγχρονη μετακίνηση με τα Μ.Μ.Μ. του λαού της Αττικής.

Οι τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, η έλλειψη χρηματοδότησης για την αγορά ανταλλακτικών και η πολυετής καθυστέρηση στην αγορά και ανανέωση του στόλου είναι οι δυσάρεστες συνέπειες της πολιτικής του κόστους – οφέλους που εφαρμόζεται από όλες τις κυβερνήσεις μέχρι σήμερα και αποτελεί την αιτία της αποπνικτικής κατάστασης που αντιμετωπίζουν επιβάτες και εργαζόμενοι στη ΣΤΑ.ΣΥ ιδιαίτερα σε περίοδο καύσωνα. Όμως, αυτές ακριβώς οι ελλείψεις είναι που χρησιμοποιούνται ως άλλοθι για την παραχώρηση της συντήρησης και επισκευής των κλιματιστικών σε εργολάβους, όπως έκαναν, άλλωστε, και για άλλους τομείς. Χρησιμοποιούν δηλαδή,με θράσος και εκβιαστικά την ταλαιπωρία εκατοντάδων χιλιάδων επιβατών για να δικαιολογήσουν την παραχώρηση του συγκεκριμένου έργου σε ιδιώτη.

Απαιτήσαμε, ακόμα να τεθεί, άμεσα, σε πλήρη λειτουργία το σύστημα εξαερισμού στις γραμμές 2 και 3 προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες για εργαζόμενους και επιβάτες.

Να σταλεί οδηγία προς όλες τις διευθύνσεις για να δοθούν οι προβλεπόμενες ειδικές άδειες για όσους εργαζόμενους είναι απαραίτητο να απουσιάζουν από την εργασία κατά τη διάρκεια του καύσωνα.

Εδώ και τώρα να ληφθούν μέτρα για τους εργολαβικούς εργαζόμενους ώστε να μην βρίσκονται εκτεθειμένοι σε επικίνδυνες συνθήκες για τη ζωή τους. Ήδη εκλεγμένοι συνδικαλιστές της ΔΑΣ ΣΤΑΣΥ απέτρεψαν την πραγματοποίηση εργασιών στο αμαξοστάσιο Σεπολίων και Ελληνικού (ΤΡΑΜ) και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε όσο η εταιρεία και οι εργολάβοι δεν παίρνουν μέτρα.

Να παρθούν τα απαραίτητα μέσα προστασίας από τον καύσωνα (π.χ. αντικατάσταση ή επισκευή των κλιματιστικών σε όλους τούς χώρους εργασίας όπως συρμοί, σταθμαρχεία, εκδοτήρια κλπ, παροχή κρύου καθαρού πόσιμου νερού σε όλους τούς χώρους της ΣΤΑ.ΣΥ.)

Άμεση παύση εργασιών όταν οι συνθήκες το απαιτούν, περιορισμός των εργασιών στο ελάχιστο δυνατό.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να ενημερώσουν άμεσα τα σωματεία τους και την ΕΥΑΕ όποτε διαπιστώνουν απουσία των απαραίτητων μέτρων για την αντιμετώπιση του καύσωνα.

Εδώ και τώρα να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για αγορά νέου, σύγχρονου στόλου που να ικανοποιεί τις σύγχρονες ανάγκες για ασφαλή, αξιόπιστη, αξιοπρεπή μετακίνηση.

Εδώ και τώρα να προχωρήσουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

ΟΙ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΠΙΒΑΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΡΔΗ
Είναι πάνω από τη λογική του κόστους – οφέλους που λειτουργεί η συγκοινωνία

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός