ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΑΣ-ΟΑΣΑ



δασ

Αθήνα 22/12/2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ – ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
ΒΑΖΟΥΝ ΠΛΑΤΗ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΠΑΛΑΙΟ & ΝΕΟ-ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟΙ

Συνάδελφοι – σσες,
Την ώρα που η κυβέρνηση προετοιμάζει νέο μπαράζ μέτρων ενάντια στους εργαζόμενους (συνέχιση της φοροαφαίμαξης, νέο αντιασφαλιστικό νόμο, νέο μισθολόγιο, απαγόρευση της συνδικαλιστικής δράσης), η στάση αρκετών συνδικαλιστικών παρατάξεων στα σωματεία της αστικής συγκοινωνίας αποδεικνύει πως είναι το μακρύ χέρι της κυβέρνησης και των διοικήσεων για να περνάνε τα αντεργατικά μέτρα στη λογική μείωσης του κόστους.

Πρόσφατο επεισόδιο σε αυτό το έργο είναι η υπογραφή Σ.Σ.Ε. στη ΣΤΑθερή ΣΥγκοινωνία, πλήρους αποδοχής του ενιαίου μισθολογίου, χωρίς ούτε ένα ευρώ αύξηση.
Το αντάλλαγμα είναι η επέκταση ορισμένων θεσμικών δικαιωμάτων στο σύνολο του προσωπικού, καθώς και η θέσπιση κάποιων νέων με πιο χαρακτηριστικό τα κουπόνια σίτισης σε σουπερμάρκετ!!

ΝΑΙ στη μείωση μισθού ―«πάρτε κουπόνια φαγητού», αυτή είναι η φιλοσοφία που διαπερνάει κάθε σημείο αυτής της σύμβασης ντροπής που δεν μπορεί να καλύψει τις βασικές ανάγκες των εργαζομένων και που υπέγραψαν χωρίς καμμιά ντροπή συνδικαλιστές που πρόσκεινται, τόσο στη ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, όσο και στο ΣΥΡΙΖΑ! (Ένωση Εργαζομένων ΗΣΑΠ).

Φαίνεται λοιπόν πως παρά τις μεταξύ τους κόντρες στη κεντρική πολιτική σκηνή, μπορούν κάλλιστα να συνεργάζονται και να υπογράφουν από κοινού μειώσεις μισθών στα συνδικάτα, αφού κοινός τους παρονομαστής είναι οι ανάγκες της εργοδοσίας.

Αυτό επιβεβαιώνεται και από την πρωτοβουλία που φέρεται να έχει λάβει ο πρόεδρος του σωματείου Τεχνιτών Α. Ραυτόπουλος για έκπτωση 20% του προσωπικού της Ο.ΣΥ. στο supermarket Σκλαβενίτης μέσω μισθοδοσίας, όπου με αίτηση του εργαζόμενου για ένα συγκεκριμένο ποσό θα του δίνεται επιταγή με ενσωματωμένη την έκπτωση!

Η Δ.Α.Σ. από την πρώτη στιγμή κατήγγειλε την εξής συμφωνία ως απαράδεκτη και ανήθικη, γιατί έρχεται σε μια χρονική συγκυρία όπου πρέπει να αρχίσει εκ νέου διαπραγμάτευση για Σ.Σ.Ε. και υπάρχει το ενδεχόμενο να «παίξουν το χαρτί» ότι κέρδισαν κάποιο θεσμικό, εντάσσοντας τη συγκεκριμένη συμφωνία στη Σ.Σ.Ε., δεσμεύοντας ένα μέρος του μισθού να το παίρνουμε υποχρεωτικά σε επιταγές ―κάτι αντίστοιχο με τα κουπόνια σίτισης στη ΣΤΑ.ΣΥ.

Απαράδεκτη και ανήθικη είναι η προσπάθεια να παρακαμφθούν τα Δ.Σ. των υπολοίπων σωματείων κάτι που εκτός από τη δημιουργία τετελεσμένου φιλοτεχνεί και ένα ηγετικό προφίλ – εφαλτήριο προς την κεντρική πολιτική σκηνή. (Θυμίζουμε πως ο Α. Ραυτόπουλος είναι μέλος της κεντρικής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ και υποψήφιος ευρωβουλευτής).

Σε αυτή την κατεύθυνση σιγοντάρουν με τον τρόπο τους και άλλες συνδικαλιστικές πλευρές.

Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση της παράταξης «ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΣΥ – ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗ ΠΥΛΗ», που αποθεώνει τη σύμβαση της ΣΤΑ.ΣΥ. παρουσιάζοντας όλα τα θεσμικά σαν να υπογράφηκαν τώρα για πρώτη φορά. Πραγματικά, οι συνάδελφοι που τη διάβασαν «έχασαν το μέτρημα» των θαυμαστικών (!) που περιέχει και διαμορφώνει ένα θετικό κλίμα για μια τόσο αρνητική εξέλιξη που θα τη βρούμε μπροστά μας.

Έτσι κι αλλιώς, η συγκεκριμένη παράταξη συνεχώς πετάει τη μπάλα στην εξέδρα προσπαθώντας να αποπροσανατολίσει τον κλάδο, φτάνει να ισχυριστεί πως αν υπάρχουν λεφτά στο σωματείο, οφείλεται σε αυτούς και το ισχυρίζονται ανερυθρίαστα αυτοί που μάζευαν υπογραφές για συνέλευση με στόχο να «προεισπραχθεί». ΔΗΛΑΔΗ ΝΑ ΔΙΑΛΥΘΕΙ (!!!) την ώρα που απαιτούνταν γενική συνέλευση με θέμα καθορισμό πλαισίου διεκδίκησης για την Σ.Σ.Ε. που βρισκόταν τότε σε διαπραγμάτευση!!!

Η βοήθεια τους σε ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ να υπογράψουν Σ.Σ.Ε. κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του ενιαίου μισθολογίου υπήρξε καθοριστική, αφού παπαγάλιζαν …ΚΕΑ…ΚΕΑ την πιο κρίσιμη στιγμή που απαιτούνταν γενική συνέλευση με θέμα τη Σ.Σ.Ε., όπως είχε προτείνει η Δ.Α.Σ.…

Και η προσπάθεια να αποσπαστεί η προσοχή των συναδέλφων από την ανάγκη απόκρουσης νέων μέτρων συνεχίζεται με τον ισχυρισμό τους, πως οι δωροεπιταγές βγαίνουν από τα συνταξιοδοτικά μερίδια!!!
Δεν αναφέρουν όμως το όνομα ενός έστω συναδέλφου που έκανε χρήση της περσινής επιταγής και συνταξιοδοτήθηκε φέτος χωρίς να πάρει όλο το ποσό (1000 €), γιατί δεν υπάρχει κανείς που να του αφαιρέθηκε το ποσό της περσινής επιταγής από το ποσό του Κ.Ε.Α.!!!

Παριστάνουν, λοιπόν, τους ιεροκήρυκες κατά της διασπάθισης των χρημάτων μας με μεγάλο ζήλο, αλλά δε βρήκαν μια λέξη να πουν για τη διαφάνεια της πρωτοβουλίας Ραυτόπουλου που αφορά μάλιστα όλο το προσωπικό!!

• Ίσως γιατί εκεί δεν κατεβάζουν ψηφοδέλτιο…
• Ίσως γιατί αισθάνονται κατανόηση για τον «πλασιέ» των σουπερμάρκετ, αφού και οι ίδιοι λειτουργούν ως «πλασιέ» συγκεκριμένης ασφαλιστικής εταιρείας… (και ως γνωστόν «πλασιέ, μάτι πλασιέ δε βγάζει», ειδικά όταν αντιπροσωπεύουν διαφορετικά προιόντα)!!!

Το σίγουρο είναι πως ο κουρνιαχτός που σηκώνουν είναι «βούτυρο στο ψωμί» των αντεργατικών σχεδιασμών κυβέρνησης – κεφαλαίου γιατί λειτουργεί διαλυτικά προς την ίδια την υπόσταση του σωματείου.

Προσπαθούν να ακυρώσουν τη προσπάθεια της Δ.Α.Σ. και του ΠΑΜΕ να οργα-
νωθεί έγκαιρα γραμμή άμυνας των εργαζομένων.

Αυτός είναι ο λόγος που έχουν εξαπολύσει μπαράζ συκοφάντησης προς τη Δ.Α.Σ.γιατί ξέρουν πως δεν θα περάσει εύκολα η δέσμευση των μισθών μας στους επιχειρηματικούς ομίλους (ασφαλιστικούς ή σουπερμάρκετ), όσο στις γραμμές της Δ.Α.Σ. και του ΠΑΜΕ επικρατεί σταθερότητα θέσεων, συνέχεια στη δράση, με τις επιτροπές μας στη πρώτη γραμμή.

Η Δ.Α.Σ. έχει δώσει τα διαπιστευτήρια της με τους αγώνες της στον κλάδο α-
πό την εποχή της ΑΣΠΑ ακόμα με τους αγώνες της Ε.Α.Σ. στη συνέχεια, που κορυφώθηκαν την περίοδο της απόλυσης το 1992, όπου ΔΑΣίτες πήγαν φυλακή γιατί αγωνίζονταν.

Αλλά και από το ’92 ως σήμερα η Δ.Α.Σ. ήταν μπροστά σε κάθε αγώνα, ειδικά
την περίοδο εκδήλωσης της κρίσης, όπου τα αντεργατικά μέτρα πήραν μορφή χιονοστιβάδας.

Συγκροτήσαμε το ΠΑΜΕ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ με επιτροπές στα Α/Σ
που αναπτύσσουν πρωτοπόρα δράση για τα προβλήματα του κλάδου από κοινού με άλλα σωματεία, λαϊκές επιτροπές, επιτροπές ανέργων σε μια προσπάθεια κοινής δράσης των εργατών.

Η προσπάθεια μας να αλλάξει ο συσχετισμός στο Δ.Σ. του συνδικάτου με ενίσχυση της Δ.Α.Σ. στρέφεται ενάντια στις κυβερνητικές-εργοδοτικές παρατάξεις, όχι ενάντια στην ύπαρξη του συνδικάτου!

Η παρουσία μας στο Δ.Σ. αποτελεί εγγύηση ενάντια σε κάθε προσπάθεια διάλυσης του συνδικάτου ή του ταμείου του.

Οι συνάδελφοι που διαβάζουν για προστάτες των χρημάτων τους και για κλείσιμο του ταμείου νύχτα, ας προβληματιστούν από τη στάση του συνδικαλιστή που εκλέχτηκε με σημαία τον «ανένδοτο» ενάντια στα λαμόγια και τελικά εγκατέλειψε τη χώρα με αεροπλάνο, μέρα μεσημέρι, και με τρίμηνη κανονική άδεια!!!

Εμείς καλούμε τους συναδέλφους να είναι σε ετοιμότητα για άμεση αντίδραση σε εφαρμογή νέων μέτρων από οποιαδήποτε κυβέρνηση.

Απαιτείται η άμεση σύγκλιση γενικής συνέλευσης προκειμένου να παρθούν απο-
φάσεις με πλαίσιο πάλης κόντρα στη κλιμάκωση της επίθεσης που μας ετοιμάζουν με αιχμή το ασφαλιστικό.

Να διεκδικήσουμε:
• ΕΝΙΑΙΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΦΟΡΕΑ ΣΤΙΣ ΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ -ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ – Επέκταση του δικτύου σε όλη την Αττική ―βάρδια ή γραμμή που κόβεται λόγω επέκτασης ΜΕΤΡΟ να αντικαθίσταται.

• ΕΚΤΑΚΤΗ ΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΣΤΟΛΟΥ (τρένα- τραμ-τρόλευ-λεωφορεία).

• ΝΑ ΕΠΑΝΕΛΘΟΥΝ ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΣΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΟΥ 2009.

• ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ 13ΟΥ 14ΟΥ ΜΙΣΘΟΥ.

• ΥΠΟΓΡΑΦΗ Σ.Σ.Ε. ΜΕ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ.

• ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ.

• ΜΕΙΩΣΗ 50% ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ ΤΟΥ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ.

Με αγωνιστικούς ταξικούς χαιρετισμούς
ΔΑΣ ΟΑΣΑ

Τελευταία άρθρα

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός