ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ Καλεί σε μαζική συμμετοχή στην 24ωρη απεργία στις 9 Δεκέμβρη



Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην 24ωρη απεργία στις 9 Δεκέμβρη απευθύνει η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Καθαριστών – Καθαριστριών Δημόσιων Σχολείων και Εργολαβικών Συνεργείων, προκειμένου να συνεχιστεί ο αγώνας για τη μονιμοποίηση όλων των καθαριστριών χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς κριτήρια αιθουσών.

Στην ανακοίνωσή της σημειώνει:

«Η απεργία στις 9 Δεκέμβρη έρχεται την ώρα που η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κατεδαφίζει τα όποια εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα μας έχουν απομείνει, μειώνει κατά 10% τις δαπάνες για την καθαριότητα των σχολείων, πράγμα που σημαίνει μείωση κατά 10% στους ήδη πενιχρούς μισθούς των 200-300 ευρώ το μήνα.

Η σχολική χρονιά έχει ξεκινήσει ενώ εξακολουθούν να οφείλονται δεδουλευμένα από την περσινή ακόμα σχολική χρονιά, με αποτέλεσμα να δουλεύουμε απλήρωτοι και να οφείλονται μισθοί έως και 4 μηνών.

Στις 9 του Δεκέμβρη κανένας να μην πάει στο σχολείο για δουλειά, δηλώνουμε στις σχολικές επιτροπές των δήμων απεργία, εμείς έχουμε τη δύναμη, μπορούμε να τους σταματήσουμε, από εμάς τους εργαζόμενους εξαρτώνται όλα.

Με την απεργία στις 9 Δεκέμβρη οι εργαζόμενοι στα δημόσια σχολεία δίνουν συνέχεια στους αγώνες τους για πλήρη και σταθερή εργασία με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, για ζωή με αξιοπρέπεια.

Οι αγώνες που έγιναν το προηγούμενο διάστημα με πρωτοβουλία τις Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των πρωτοβάθμιων σωματείων και συνδικαλιστών του κλάδου απέδειξαν ότι οι αγώνες των εργαζομένων μπορούν να φέρουν αποτελέσματα.

Επέβαλαν την ανανέωση των συμβάσεων όλων των εργαζομένων του κλάδου με τη γνωμοδότηση του ΣτΕ και της εγκυκλίου του υπουργείου Παιδείας που ζητούσε να συναφθούν συμβάσεις με τους μέχρι τώρα εργαζόμενους στην καθαριότητα των σχολείων. Αυτή η απόφαση ήταν πολύ σημαντική για να δουλέψουν όλοι οι εργαζόμενοι του κλάδου αφού αντίστοιχη απόφαση δεν υπήρξε τα τελευταία 4 χρόνια.

Η απεργία στις 15 Ιούνη έδωσε πνοή και προοπτική στον αγώνα και τις διεκδικήσεις των καθαριστριών του κλάδου που είχαν ξεχαστεί εδώ και χρόνια. Έθεσε ξεκάθαρα τη μόνη ρεαλιστική διεκδίκηση που απαντάει τόσο στις εργασιακές μας ανάγκες όσο και στο πρόβλημα της καθαριότητας των σχολείων που είναι:

  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς κριτήρια αιθουσών.

  • Πλήρη και σταθερή εργασία, με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Την ίδια ώρα η πλειοψηφία της ΟΙΥΕ «σνόμπαρε» για ακόμη μια φορά τις καθαρίστριες αρνούμενη να πάρει απόφαση για απεργία στις 15 Ιούνη, ενώ «κάποιοι άλλοι» συζητούσαν με την κυβέρνηση για τα «κριτήρια» της μονιμοποίησης, είτε μέσω ΑΣΕΠ, είτε με «αυξημένη» μοριοδότηση, μονιμοποίηση που αν ερχόταν, θα αφορούσε μόνο ένα τμήμα εργαζομένων και όχι το σύνολο των 8.500 συμβασιούχων στην καθαριότητα των σχολείων.

Ξέρουμε πολύ καλά πως κάθε φορά που οι κυβερνήσεις βάζουν κριτήρια και όρους για τη μονιμοποίηση εργαζομένων το κάνουν για να διαιωνίζεται το αίσχος αυτών των εργολαβικών συμβάσεων.

Ο αγώνας των καθαριστριών αφορά όλους τους εργαζόμενους, τους γονείς που έχουν τα παιδιά τους στα δημόσια σχολεία, τους εκπαιδευτικούς, τους συλλόγους – ενώσεις γονέων, τους εργαζόμενους στους δήμους.

Για να είναι καθαρά τα σχολεία, πρέπει να υπάρχουν καθαρίστριες που να δουλεύουν σε ανθρώπινες συνθήκες και να αμείβονται όπως τους αξίζει για τη δουλειά που κάνουν.

Όχι με ψίχουλα!

9 Δεκέμβρη απεργούμε

Βγαίνουμε στο δρόμο σε όλη την Ελλάδα και διεκδικούμε:

  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων ΤΩΡΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς κριτήρια αιθουσών, με πλήρη και σταθερή εργασία και πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

  • Καμία μείωση μισθού, αυξήσεις στους μισθούς που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες μας.

  • Καμία απόλυση εργαζόμενου. Κατάργηση της μερικής απασχόλησης.

  • Άμεση πληρωμή όλων των δεδουλευμένων που οφείλουν οι σχολικές επιτροπές.

  • Κανένας μεγαλοεργολάβος καθαρισμού ή συνεργείο μέσα στα σχολεία και σε κάθε δημόσιο κτίριο (νοσοκομεία, πανεπιστήμια κ.ά.), να προσληφθούν όλοι οι εργαζόμενοι από το κράτος με πλήρη και σταθερή εργασία.

  • Όχι στην εντατικοποίηση της δουλειάς, μαζικές προσλήψεις καθαριστών/στριών για καθαρά σχολεία.

  • Επαναφορά των Βαρέων και Ανθυγιεινών ενσήμων για όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο.

  • Καμία Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα».

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός