Ανακοίνωση-Καταγγελία της Γραμματείας Αστικών Συγκοινωνιών με αφορμή πρόσφατες επιθέσεις σε συναδέλφους



 

 

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ1 logo

 

 

 

 

                                                                                                       23 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2016

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Οι φραστικές επιθέσεις και οι χειροδικίες στους εργαζόμενους των αστικών συγκοινωνιών τείνει να γίνει καθημερινό φαινόμενο. Με αφορμή τα δύο τραγικά περιστατικά, της συναδέλφου στα τρόλλεϋ και του συναδέλφου στα λεωφορεία:

Καταγγέλλουμε τις διοικήσεις των Ο.ΣΥ, Ο.Α.Σ.Α  και το υπουργείο μεταφορών και δικτύων, ως υπεύθυνους για τις μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας που έχουν επιβάλει στους εργαζόμενους των αστικών συγκοινωνιών, αλλά και την ατέλειωτη ταλαιπωρία που επιβάλουν καθημερινά στον εργαζόμενο λαό της Αττικής.

Οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες και οι εργαζόμενοι που μετακινούνται με αυτές, βιώνουμε την επίθεση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, σε συνέχεια των προηγούμενων Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ, σε όλο το εύρος της ζωής μας. Η επίθεση αυτή μεταφράζεται, και για τους εργαζόμενους στις αστικές συγκοινωνίες σε μείωση των μισθών κατά 50%, τσάκισμα εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, μεταφράζεται σε αποκλεισμό των παιδιών από τους παιδικούς σταθμούς, πληρώνουν τις συνέπειες των ελλείψεων σε σχολειά και νοσοκομεία, είναι αντιμέτωποι με την αβεβαιότητα, είναι αντιμέτωποι με την επίθεση του κεφαλαίου και των κυβερνήσεων του.

Οι πολιτικές επιλογές των προηγούμενων κυβερνήσεων Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ και της τωρινής ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να μειωθεί η χρηματοδότηση στις αστικές συγκοινωνίες ώστε να περισσέψει χρήμα για τα μονοπώλια, έχει ως αποτέλεσμα η μετακίνηση του επιβατικού κοινού να γίνεται με τα μισά οχήματα (στόλος 2.100 περίπου κυκλοφορούν 1000 )και με το μισό προσωπικό που υπήρχε το 2009 κατά συνέπεια αυτό συνεπάγεται απίστευτη ταλαιπωρία, οργή και θυμό για τον επιβάτη και τον εργαζόμενο (οδηγό και τεχνικό).

Στον αντίποδα των Κυβερνήσεων και των Διοικήσεων, το προσωπικό με αυταπάρνηση προσπαθεί να ανταπεξέλθει στην καθημερινή μετακίνηση του λαού στην Αττική, αναλαμβάνοντας συχνά ευθύνες που δεν του αναλογούν, ρισκάροντας να βρεθεί αντιμέτωπο με το νόμο.          

Σ’ αυτήν την τραγική εικόνα της καθημερινότητας οι διοικήσεις επιχειρούν να εντατικοποιήσουν κι άλλο την εργασία μας, προσπαθούν να μας επιβάλλουν την πώληση εισιτηρίων, να εντείνουν τις αντιπαραθέσεις μεταξύ επιβατών και προσωπικού.

Οι ανακοινώσεις που συντάχθηκαν από τις πλειοψηφίες των Συνδικάτων στις αστικές συγκοινωνίες (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΜΕΤΑ) για τη στάση εργασίας που υποτίθεται θα αναδείκνυε το ζήτημα, ήταν αποπροσανατολιστικές και αποκομμένες από την πραγματικότητα.

Βγάζουν λάδι την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αλλά και τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ, που με τις πολιτικές επιλογές τους  μείωσαν δραστικά την χρηματοδότηση του οργανισμού. Βγάζουν λάδι αυτούς στους οποίους δίνεται το χρήμα που προοριζόταν για τις αστικές συγκοινωνίες. Στα μονοπώλια και το κεφάλαιο για την «δίκαιη» ανάπτυξη που ευαγγελίζονται, και που θέλουν να τη χτίσουν πάνω στα συντρίμμια μας.

Βγαίνουν λάδι οι ίδιοι που έβαλαν πλάτη στο ξήλωμα των αστικών συγκοινωνιών τα προηγούμενα χρόνια, και στις συνθήκες γαλέρας που διαμορφώθηκαν.

Είναι τουλάχιστον υποκριτικό να βγάζουν τέτοιες ανακοινώσεις, την ίδια ώρα που στα Δ.Σ υποστηρίζουν ότι η μετακίνηση των ανέργων είναι η αιτία της κατάστασης των αστικών συγκοινωνιών!! Είναι υποκριτικό γιατί έχουν ενσωματωθεί και οι ίδιοι σ’αυτήν τη λογική των διοικήσεων, των σχέσεων κόστους-κέρδους.

Δεν είναι δυνατόν τα λαϊκά στρώματα να πληρώνουν άμεσα και έμμεσα τις αστικές συγκοινωνίες (εισιτήριο, φορολογία) και να μην έχουν ουσιαστικά συγκοινωνίες, την ίδια στιγμή που έκθεση του ΟΑΣΑ του 2012 ανέφερε ότι οι συγκοινωνίες παράγουν κέρδη στο ΑΕΠ 3.5% ή 7 δις ευρώ.

Καλούμε τις διοικήσεις της ΟΣΥ και Ο.Α.Σ.Α και το Υπουργείο Μεταφορών να σταματήσει να παίζει επικίνδυνα παιχνίδια με τους εργαζόμενους που μετακινούνται και δουλεύουν στις αστικές συγκοινωνίες.

Καλούμε τα συνδικάτα να πάρουν θέση απέναντι σ’αυτά τα τραγικά περιστατικά επιθέσεων στους συναδέλφους.

Καλούμε τους εργαζόμενους που μετακινούνται με τις αστικές συγκοινωνίες και τους συναδέλφους οδηγούς και τεχνικούς να στοχεύσουν τους πραγματικούς εχθρούς, τις κυβερνήσεις και αυτούς τους οποίους υπηρετούν αυτές. Να  μετατρέψουν τον θυμό και την οργή σε οργάνωση, αγώνα και διεκδίκηση για καλύτερες συγκοινωνίες, καλύτερη ζωή.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

  • Αστικές συγκοινωνίες κρατικές, χρηματοδοτούμενες 100% από τον προϋπολογισμό.
  • Προσλήψεις οδηγών και τεχνικών με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, για την κάλυψη του συγκοινωνιακού έργου.
  • Έκτακτη κρατική χρηματοδότηση για την επισκευή και την αντικατάσταση του στόλου.
  • Επέκταση του δικτύου σε όλο την Περιφέρεια Αττικής με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς που θα λειτουργούν συμπληρωματικά μεταξύ τους.
  • Μείωση της τιμής του εισιτήριου κατά 50%, ώστε να ανακουφιστεί η πλειοψηφία των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.
  • Δωρεάν μετακίνηση των ανέργων, των ΑΜΕΑ, ή άλλων εργαζομένων (π.χ. απλήρωτοι) που έχουν ανάγκη, των μαθητών και φοιτητών.

 

 ΜΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

 

 

 

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός