Γραμματεία Αστικών Συγκοινωνιών του ΠΑΜΕ

Κάρολος Ντίκενς, σφοδρός επικριτής των κοινωνικών ανισοτήτωνdickensΣαν σήμερα το 1812 γεννήθηκε ο Κάρολος Ντίκενς, Αγγλος μυθιστοριογράφος, σφοδρός επικριτής των κοινωνικών ανισοτήτων που επικρατούσαν στη Βικτωριανή Αγγλία την εποχή της βιομηχανικής επανάστασης.

Εζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στο Λονδίνο. Ηταν γιος δημόσιου υπαλλήλου που τα χρέη του οδήγησαν στη φυλακή τον ίδιο και ανάγκασαν το μικρό Κάρολο -10 χρόνων- να διακόψει το σχολείο και να πιάσει δουλειά σε εργοστάσιο βερνικιών για να συντηρήσει τον εαυτό του.

Μια απροσδόκητη κληρονομιά, απάλλαξε τον πατέρα του από τη φυλακή και τον ίδιο από το εργοστάσιο, οδηγώντας τον στη συνέχεια σε ένα δικηγορικό γραφείο και κατόπιν στη δημοσιογραφία, όπου εξελίχθηκε σε έναν από τους ικανότερους και ταχύτερους ανταποκριτές.

Ίδρυσε την εφημερίδα Ντέιλι Νιούς και με το ψευδώνυμο Boz, έγραψε σειρά μυθιστορημάτων («Όλιβερ Τουίστ», «Χριστουγεννιάτικες ιστορίες»)

Πέθανε το 1870, αλλά τα βιβλία του διαβάζονται μέχρι σήμερα με την ίδια αγάπη σε όλο τον κόσμο.

Στο σχολείο πήγε για δυόμισι με τρία χρόνια συνολικά. Ωστόσο, η ζωτικότητά του ήταν παροιμιώδης. Η ευφυία, το πρακτικό πνεύμα, ο ζήλος και η ανεξάντλητη ενεργητικότητα, δεν τον εγκατέλειψαν μέχρι το τέλος του.

Από τα καλύτερα του έργα, ίσως και της παγκόσμιας λογοτεχνίας τα «Δύσκολα χρόνια». Σε αυτό ο Ντίκενς επικεντρώνει στο σύστημα αγωγής που από παράδοση εφαρμόζεται στην Αγγλία και επιδιώκει να φτιάξει ανθρώπους ψυχρούς, υπολογιστές, σκληρούς απέναντι στον πόνο, χωρίς ανθρωπιά. Είναι γραμμένο το 1854, εποχή που στην Αγγλία αρχίζει να αναπτύσσεται το εργατικό κίνημα. Μιλά με πολλή συμπάθεια για τους εργάτες, δείχνει όλο του το μίσος για τους εργατοκάπηλους, εκθέτει στα μάτια του κόσμου τους εκμεταλλευτές και τελειώνει δίνοντας τη νίκη στον κόσμο της δουλειάς και της καλοσύνης.

ΠΗΓΗ: ΑΤΕΧΝΩΣ

Τελευταία άρθρα

Εργαζόμενοι σε Κίνηση

DAS_Efim

Χρήσιμα

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός

Πολυμέσα

Στατιστικά

  • 790704Συνολικές αναγνώσεις:
  • 24Αναγνώσεις σήμερα:
  • 364264Συνολικοί επισκέπτες:
  • 21Επισκέπτες σήμερα:
  • 0Επισκέπτες τώρα:

Web Radio του ΠΑΜΕΑκουστε live το Web Radio του ΠΑΜΕ