ΥΕΜΕΝΗ: Χιλιάδες παιδιά πεθαίνουν από την πείνα λόγω της ιμπεριαλιστικής επέμβασης



Την τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή που έχει προκαλέσει στην Υεμένη η επέμβαση του ιμπεριαλιστικού συνασπισμού υπό τη Σαουδική Αραβία, αναδεικνύουν τα στοιχεία του ΟΗΕ, παρότι ο Οργανισμός αποφεύγει να αναδείξει τον υπαίτιο αυτής της τραγωδίας.

Σύμφωνα με τη UNICEF, ένα παιδί πεθαίνει κάθε 10 λεπτά στην Υεμένη εξαιτίας του υποσιτισμού, της διάρροιας ή λοιμώξεων του αναπνευστικού, ενώ η πείνα στον παιδικό πληθυσμό έχει αγγίξει το «υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών» καθώς περίπου 2,2 εκατομμύρια παιδιά χρειάζονται επειγόντως τροφή και φροντίδα. Τουλάχιστον 462.000 παιδιά πάσχουν από σοβαρό οξύ υποσιτισμό – είναι εξαιρετικά λιποβαρή για το ύψος τους – μια ραγδαία αύξηση κατά 200% από το 2014, σύμφωνα με το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά.

Στην επαρχία Σααντά στα βορειοδυτικά της χώρας καταγράφεται ο υψηλότερος δείκτης καθυστέρησης της ανάπτυξης των παιδιών: πλήττει τα 8 στα 10 παιδιά κατά τόπους.

Η καθυστέρηση ανάπτυξης είναι ένα ακόμη σημάδι του χρόνιου υποσιτισμού και έχει μη αναστρέψιμες συνέπειες για την σωματική υγεία και την γνωστική λειτουργία. Άλλες επαρχίες της χώρας – Χοντέιντα, Ταΐζ, Χατζάχ και Λαχέζ – έχουν επίσης επηρεαστεί τους 20 μήνες των πολεμικών συγκρούσεων που μαίνονται στην χώρα. «Ο υποσιτισμός στην Υεμένη βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών και αυξάνεται», τόνισε η Μεριτσέλ Ρελάνο, αντιπρόσωπος της UNICEF στην Υεμένη. «Η κατάσταση της υγείας των παιδιών στην φτωχότερη χώρα της Μέσης Ανατολής δεν ήταν ποτέ τόσο καταστροφική όσο είναι σήμερα», πρόσθεσε η ίδια σε ανακοίνωσή της.

Ιμπεριαλιστική επέμβαση

Η Υεμένη, η φτωχότερη χώρα της αραβικής χερσονήσου, βρίσκεται σε μόνιμη αναταραχή από το 2011, όταν διαδηλώσεις επηρεασμένες από τη λεγόμενη «Αραβική Άνοιξη» οδήγησαν στην ανατροπή του επί μακρόν προέδρου Αλ Σάλεχ και την ανάληψη της εξουσίας από τον Αμπντ Μανσούρ αλ Χαντί, τον οποίο έσπευσαν να αναγνωρίσουν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις ως «νόμιμο πρόεδρο».

Ωστόσο, πριν από 20 μήνες, η εξέγερση των σιιτικών ομάδων Χούτι οδήγησε στην έκδιωξη του Χάντι και την κατάληψη της πρωτεύουσας Σαναά και ενός μεγάλου μέρους της χώρας.

Αυτό προκάλεσε την στρατιωτική επίθεση του αραβικού συνασπισμού υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, που θεωρεί ότι οι Χούτι είναι φίλα προσκείμενοι στο Ιράν, βασικό ανταγωνιστή της σαουδαραβικής μοναρχίας στην περιοχή.

Από την ιμπεριαλιστική επέμβαση περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, ενώ ο πόλεμος έχει προκαλέσει ανθρωπιστική κρίση στην χώρα.

http://www.902.gr

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός