ΠΑΜΕ: Προκλητικές οι δηλώσεις Μίχαλου για το Ασφαλιστικό



Logo PAME2Ο κ. Μίχαλος, στέλεχος της ΝΔ και πρόεδρος του ΕΒΕΑ και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, σε πρόσφατη συνέντευξή του δηλώνει ότι “απαραίτητη είναι η σταδιακή μείωση των κύριων ασφαλιστικών εισφορών, με ρυθμό της τάξης του 2% κατ’ έτος, ώστε να φθάσουν στα επίπεδα του 10%”.

Ανάλογες δηλώσεις υπήρξαν πρόσφατα από τον πρώην διοικητή του ΙΚΑ Μ. Νεκτάριο, στέλεχος των επιχειρηματικών ομίλων στην ιδιωτική ασφάλιση, για εισφορές 10%. Ίδιες απαιτήσεις έχει και ο ΣΕΒ.

Προτείνει το ιδιωτικοποιημένο “σύστημα των τριών πυλώνων ανεξάρτητα από το αν αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση”, με το επιχείρημα ότι η μείωση των εισφορών θα …οδηγήσει σε αύξηση της καταγεγραμμένης απασχόλησης.

Σημειώνουμε ότι τα τελευταία χρόνια, 2012-2014, ενώ οι κυβερνήσεις έχουν απαλλάξει τους εργοδότες από εισφορές (5 μονάδες κάτω, που αντιστοιχούν στο 18% των συνολικών εισφορών), που μειώνουν τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων με το ποσό των 1,3 δισ. ευρώ ετησίως, παρ’ όλα αυτά δεν αυξήθηκε η απασχόληση, αλλά εκτινάχθηκε η ανεργία, ενώ ταυτόχρονα γενικεύονται οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, με μισθούς 200-300 ευρώ.

Σταθερές επιδιώξεις του κεφαλαίου είναι η σταδιακή απαλλαγή του κεφαλαίου από τη συμμετοχή του στην ασφάλιση και η κατάργηση κάθε προστασίας -ακόμα και τυπικής- για τους εργαζόμενους.

Στη συνέχεια επικαλούνται …τα ελλείμματα για να πετσοκόψουν παροχές στην Υγεία και στις συντάξεις. Η μείωση του «μη μισθολογικού κόστους» αποτελεί για το κεφάλαιο ένα κρίσιμο πεδίο δημιουργίας νέων «ευέλικτων» θέσεων εργασίας για την αύξηση των κερδών των επιχειρήσεων. Η μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, η κατάργηση του κατώτερου μισθού, των ΣΣΕ, η γενίκευση των ελαστικών μορφών είναι οι επιλογές του κεφαλαίου για να αυξήσουν τα κέρδη τους.

Ο κ. Μίχαλος συνεχίζει να προκαλεί αναφέροντας ότι το ασφαλιστικό σύστημα, δηλαδή οι συντάξεις, υπονομεύουν την ανάπτυξη, δηλαδή ομολογεί ότι ακόμη και οι σημερινές συντάξεις και παροχές στους ασφαλισμένους είναι πολυτέλεια για την ανάπτυξη που προωθεί το κεφάλαιο με τους πολιτικούς και συνδικαλιστικούς υπηρέτες.

Οι «προωθημένες» δηλώσεις αυτές δεν είναι τυχαίο ότι έγιναν την ίδια μέρα που ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε τη δέσμευσή του ότι ως κυβέρνηση θα μειώσει τις εργοδοτικές εισφορές.

Επίσης τόνισε ακόμη ότι η «εθνική σύνταξη», στο μεγαλύτερο μέρος της θα είναι με «ανταποδοτικά χαρακτηριστικά», συνδεδεμένη στο υπόλοιπο μέρος της με «ρήτρα ανάπτυξης», η εγγύηση του κράτους δεν θα υπάρχει ούτε για τα 345 ευρώ για τα 15 χρόνια δουλειάς, αλλά επιδόματα αλληλεγγύης σε ακόμη πιο χαμηλά επίπεδα αντί για σύνταξη όπως μάλλον προωθεί και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Δίνουν αγώνα δρόμου με πράξεις, νόμους και υποσχέσεις για μεγαλύτερα προνόμια στο κεφάλαιο.

Ανταγωνίζεται ο ένας τον άλλον για το ποιος καλύτερα θα ικανοποιήσει τις ανάγκες του κεφαλαίου.

Οι εργαζόμενοι με τα συνδικάτα τους και τα λαϊκά στρώματα να μη διαλέξουν ανάμεσα στη Σκύλλα και στη Χάρυβδη.

Όλοι στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ την Πέμπτη 9 Νοέμβρη

Τελευταία άρθρα

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός