ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ο ένας κόβει και ο άλλος ράβει για το χτύπημα της απεργίας



Το γεγονός ότι η κυβέρνηση και όλα τα αστικά κόμματα δουλεύουν συντονισμένα και με καταμερισμένους ρόλους με στόχο το συνολικό ξήλωμα του απεργιακού δικαιώματος, όπως είναι η πάγια απαίτηση του κεφαλαίου, ήρθε να επιβεβαιώσει η χτεσινή επίσημη τοποθέτηση της ΝΔ και η διάταξη που προτείνει για το χτύπημα της απεργίας.

Πατώντας πάνω στην αντεργατική διάταξη που κατέθεσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για την κήρυξη απεργίας από τα πρωτοβάθμια σωματεία, αλλά και στο γεγονός ότι η κυβέρνηση την κατέθεσε με τέτοιο τρόπο που όχι μόνο χτυπάει τα επιχειρησιακά και τα κλαδικά πρωτοβάθμια σωματεία, αλλά και ανοίγει τεράστια «παράθυρα» για χτύπημα και των σωματείων πανελλαδικής και περιφερειακής εμβέλειας, η ΝΔ πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα.

Συγκεκριμένα, εκεί που η απεργοκτόνα διάταξη της κυβέρνησης υπερδιπλασιάζει τον αριθμό των εργαζομένων που απαιτούνται από την αστική νομοθεσία για να μπορεί η Γενική Συνέλευση ενός πρωτοβάθμιου σωματείου να πάρει απόφαση για απεργία (από το 1/3 έως 1/5 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών που ισχύει σήμερα, η απαρτία πηγαίνει στο 1/2), η ΝΔ «υπερθεματίζει», απαιτώντας για την κήρυξη απεργίας να είναι απαραίτητη «η σύμφωνη γνώμη από το 50%+1 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών» (δηλαδή, όχι μόνο η παρουσία του 1/2 των μελών στη συνέλευση, αλλά και η υπερψήφιση της απεργίας από το 1/2 του συνόλου των μελών).

Επιπλέον, αφού χαρακτηρίζει την κυβερνητική διάταξη «κακότεχνη, αόριστη και αντιφατική», εντοπίζοντας ότι η «αοριστία» αυτή ανοίγει δρόμο για «νέες δικαστικές διενέξεις» σε ό,τι αφορά τον τρόπο κήρυξης της απεργίας από πρωτοβάθμια σωματεία πανελλαδικής και περιφερειακής εμβέλειας, η ΝΔ προτείνει… να λυθεί το θέμα με ξεκάθαρη υπαγωγή των εν λόγω σωματείων στον ίδιο αντιαπεργιακό περιορισμό (μέχρι σήμερα για τα σωματεία αυτά προβλέπεται η δυνατότητα κήρυξης απεργίας με απόφαση Διοικητικού Συμβουλίου).

Στο πλαίσιο μάλιστα του ασφυκτικού ελέγχου και του πλήρους «φακελώματος» του συνδικαλιστικού κινήματος και των εργαζομένων από το αστικό κράτος και την εργοδοσία, τα οποία προωθεί και η κυβέρνηση, η ΝΔ προτείνει τη διεξαγωγή ηλεκτρονικών ψηφοφοριών, καθώς και «η συμμετοχή των εργαζομένων στις σωματειακές διαδικασίες λήψης απόφασης να γίνεται με βάση τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) ενός εκάστου από αυτούς, σύμφωνα με τις διατυπώσεις που Υπουργική Απόφαση του υπουργού Εργασίας θα καθορίσει».

Το γνωστό στημένο «παιχνίδι»…

Οπως ήταν αναμενόμενο, την πάσα πήρε κατευθείαν η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να «ξεπλυθεί» από το χτύπημα της απεργίας που προωθεί η ίδια με το πολυνομοσχέδιο. Ετσι, σε ανακοίνωσή του για την πρόταση της ΝΔ, το υπουργείο Εργασίας αναφέρει ότι «οι μάσκες έπεσαν» και ότι «η ΝΔ δεν μπορεί να κρύψει την ταύτισή της με τις πιο ακραίες θέσεις του ΔΝΤ», ενώ, όπως ισχυρίζεται, «η κυβέρνηση απέκρουσε αυτές και άλλες απαιτήσεις στη διαπραγμάτευση».

Πρόκειται βέβαια για το χιλιοπαιγμένο στημένο «παιχνίδι» όλων των τελευταίων χρόνων: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ φέρνει και ψηφίζει τα αντιλαϊκά μέτρα, η ΝΔ και άλλα αστικά κόμματα ψηφίζουν μαζί της τα πιο κομβικά από αυτά ή ασκούν κριτική «υπερθεματίζοντας», διευκολύνοντας έτσι και την κυβέρνηση να παρουσιάζει τα αντεργατικά μέτρα ως «το μικρότερο κακό», αλλά και προετοιμάζοντας το έδαφος για τα επόμενα αντεργατικά χτυπήματα…

Με βάση και αυτήν την πείρα, δεν πρέπει να ξεγελάει κανέναν εργαζόμενο ο κάλπικος καβγάς για το ποιος χτυπάει περισσότερο την απεργία: Αυτό που γίνεται φως – φανάρι είναι η στράτευση τόσο της κυβέρνησης όσο και της ΝΔ στη στρατηγική του κεφαλαίου, η οποία και απαιτεί ξήλωμα της απεργίας, συνολικά των εργατικών – λαϊκών δικαιωμάτων.

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός