ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ – ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ: Κινητοποιήσεις και συνελεύσεις με επίκεντρο τις Συλλογικές Συμβάσεις Από τις χτεσινές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στον όμιλο «Νηρέας»




Η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας έχει προκηρύξει πανελλαδική πανοικοδομική απεργία για τις 14 Μάρτη, καλώντας τους εργαζόμενους και τους ανέργους του κλάδου να πάρουν μαζικά μέρος, διεκδικώντας υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης, αυξήσεις σε μεροκάματα και μισθούς, μέτρα προστασίας των ανέργων και αναθέρμανσης της οικοδομικής δραστηριότητας με επίκεντρο τις λαϊκές ανάγκες, αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων. Προετοιμάζοντας την επιτυχία της απεργιακής κινητοποίησης του κλάδου, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας καλεί σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 4/3, στις 10 π.μ. στα γραφεία του (πλ. Κάνιγγος, Βερανζέρου 1, 2ος όροφος).

Δραστηριότητα με αιχμή τη διεκδίκηση ΣΣΕ, σχεδιάζει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Αττικής. Το ΣΕΤΗΠ ολοκληρώνει προσχέδιο κλαδικής Σύμβασης με βάση το οποίο θα προχωρήσει, το πρώτο δεκαήμερο του Μάρτη, σε συναντήσεις με όλα τα επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου. Παράλληλα, καλεί σε Γενική Συνέλευση την Τετάρτη 7/3, στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων.

Σε Γενική Συνέλευση καλεί ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας την Κυριακή 25/2, στις 10.30 π.μ., στα γραφεία του (Αγίας Φιλοθέης 5Β, πλατεία Μητροπόλεως). «Οι εμποροϋπάλληλοι δεν μπορούμε πλέον να εργαζόμαστε όπως και όσο θέλει η εργοδοσία, υπό το φόβο της απόλυσης, της αξιολόγησης και της επίπληξης. Παλεύουμε για υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας», τονίζει στο κάλεσμά του.

Επιπλέον, στην Αττική, Γενικές Συνελεύσεις προγραμματίζουν το Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων Αττικής στις 26/2, στις 6.30 μ.μ., στο ΕΚΑ (2ος όροφος) και το Παράρτημα Πειραιά της Ενωσης Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής στις 7/3.

Στην Αχαΐα έχουν προγραμματιστεί Γενικές Συνελεύσεις του Σωματείου Τροφίμων – Ποτών Αχαΐας στις 4/3 και του Σωματείου Οικοδόμων Πάτρας στις 7/3.

Στη Ζάκυνθο θα κάνουν Γενικές Συνελεύσεις τα Σωματεία Ξενοδοχοϋπαλλήλων στις 28/2 και Ιδιωτικών Υπαλλήλων στις 3/3.

Κινητοποιήσεις στον «Νηρέα»

Κινητοποιήσεις οργάνωσαν χτες οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «Νηρέας» σε Θεσπρωτία και Εύβοια, διεκδικώντας την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης με αυξήσεις μισθών και κατοχύρωση δικαιωμάτων, αλλά και την επαναπρόσληψη συναδέλφου τους που απολύθηκε πρόσφατα από τις εγκαταστάσεις της επιχείρησης στη Θεσπρωτία.

Συγκεκριμένα, το Σωματείο Εργαζομένων Ομίλου «Νηρεύς Ιχθυοκαλλιέργειες» Θεσπρωτίας προχώρησε σε 24ωρη απεργία. Από το πρωί, οι εργαζόμενοι βρέθηκαν στην πύλη των εγκαταστάσεων στη Σαγιάδα, περιφρουρώντας την απεργία τους. Στο πλευρό τους είχαν και το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας.

Παράλληλα, το Σωματείο Εργαζομένων στις ιχθυοκαλλιέργειες του Ομίλου «Νηρεύς» Εύβοιας οργάνωσε τρίωρη στάση εργασίας. Το Σωματείο καταγγέλλει πως η εργοδοσία «την ίδια στιγμή που ζητάει εργασιακή ειρήνη, εξαπέλυσε όργιο τρομοκρατίας, με τηλέφωνα, απειλές και παρουσία διευθυντών από την Αθήνα το πρωί στην πύλη, που εκβίαζαν τους εργαζόμενους να μπουν για δουλειά». Οπως εξηγεί, η στάση αυτή δεν είναι τυχαία: «Εχουν θορυβηθεί από τη δράση του σωματείου αλλά και από τη συνεχώς αυξανόμενη συσπείρωση των εργαζομένων σε αυτό», σημειώνει και προσθέτει πως η μάχη που δίνει για τη Σύμβαση συμβάλλει στην οργάνωση συνολικά στον όμιλο και στον κλάδο. Το Σωματείο σχεδιάζει κλιμάκωση των αγωνιστικών πρωτοβουλιών, στο πλαίσιο του προγράμματος δράσης της Ομοσπονδίας Γάλακτος – Τροφίμων – Ποτών για τις Συλλογικές Συμβάσεις.

Υπερασπίζονται το 5ήμερο – 8ωρο, παλεύουν για ΣΣΕ με κριτήριο τις ανάγκες τους

Στο μεταξύ, σε κινητοποίηση στα γραφεία της Πανελλήνιας Ενωσης Ξενοδόχων, τη Δευτέρα 5/3, στις 5 μ.μ., καλεί το Συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων Αττικής, με αφορμή τα σχέδια των ξενοδόχων και του εργοδοτικού συνδικαλισμού που πλειοψηφεί στη διοίκηση της Ομοσπονδίας να υπογράψουν κλαδική Σύμβαση με κατάργηση του σταθερού ημερήσιου και εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας για τους εποχικούς ξενοδοχοϋπαλλήλους, την δουλειά χωρίς ρεπό και ωράριο, με… «αντιστάθμισμα» την χορήγηση ρεπό στο τέλος της σεζόν.

Την απόσυρση της απαράδεκτης πρότασης έχουν ζητήσει 32 σωματεία του κλάδου, με επιστολή προς το Εκτελεστικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας.

Σε Γενικές Συνελεύσεις προχωρούν, παράλληλα, επιχειρησιακά σωματεία, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στα αντεργατικά σχέδια και οργανώνοντας την πάλη για υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με στόχο την κάλυψη των απωλειών όλων των προηγούμενων χρόνων. Το Σωματείο Εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Grand Resort», το οποίο είναι εποχικής λειτουργίας, καλεί σε Γενική Συνέλευση την Παρασκευή 2/3, στις 10.30 π.μ. Σε στάση εργασίας τη Δευτέρα 5/3 (1 μ.μ. – 4 μ.μ.) και Γενική Συνέλευση καλεί το Σωματείο Εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Royal Olympic». Την Τετάρτη 28/2, στις 7 μ.μ., η Σωματειακή Επιτροπή στις επιχειρήσεις «Goody’s» και «Everest» προχωρά σε σύσκεψη, στα γραφεία του Συνδικάτου.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της δραστηριότητάς του για τις Συλλογικές Συμβάσεις, το κλαδικό Συνδικάτο καλεί σε συνεδρίαση του Συντονιστικού των σωματείων του κλάδου στην Αττική, τη Δευτέρα 5/3, στις 2 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Royal Olympic». Εχει ακόμα αποφασίσει το διήμερο 2 και 3 Μάρτη να είναι διήμερο εξορμήσεων και συσκέψεων σε επισιτιστικά καταστήματα και ξενοδοχεία για τις ΣΣΕ.

 

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός