ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ Α/Σ ΤΡΟΛΛΕΫ : ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ



 skn anakoinosi

Συνάδελφε-ισσα ο στόχος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αλλά και των άλλων αστικών κομμάτων είναι η ανάκαμψη και η διασφάλιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Οι αστικές συγκοινωνίες είναι απαραίτητο εργαλείο στην προσπάθειά τους αυτή. Θέλουν τα οφέλη των αστικών συγκοινωνιών με το χαμηλότερο δυνατό κόστος, φορτώνοντάς το και αυτό στους εργαζόμενους.

 

Πίσω από τις μεγάλες ελλείψεις μέτρων προστασίας της υγιεινής και ασφάλειας κρύβεται ακριβώς αυτό που προαναφέραμε, η λογική κόστους – κέρδους, τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια δηλαδή.

Η έκθεση σε βλαπτικούς παράγοντες λόγω κακών συνθηκών υγιεινής (πόσιμο νερό, τουαλέτες, χώροι αναμονής) και σε επικίνδυνες καταστάσεις, λόγω ανεπαρκούς συντήρησης των οχημάτων, έλλειψης ανταλλακτικών, έλλειψης προσωπικού οδηγούν σε μείωση του συγκοινωνιακού έργου, στην εντατικοποίηση της εργασίας μας, στο στοίβαγμα του κόσμου και την αντιπαράθεση, αυξάνουν την πίεση και την πρόωρη φθορά της υγείας μας με την εμφάνιση επαγγελματικών ασθενειών που δεν καταγράφονται ως τέτοιες πια, με αποφάσεις των κυβερνήσεων. Σε όλα τα παραπάνω προστίθεται η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, άρα και η αύξηση της επικινδυνότητας εργατικών ατυχημάτων.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και ο διωγμός των εργαζομένων στον πρώην ΗΛΠΑΠ εδώ και αρκετά χρόνια, ο οποίος πέρασε από πολλές φάσεις (έλεγχος κατοίκον, απόρριψη αναρρωτικών από επιτροπές, εξαναγκασμός εργαζομένων να παρίστανται στα κατά τόπους ΕΟΠΥΥ για έγκριση των αναρρωτικών) και εξελλίσεται με σκοπό να εμποδίσει την ανάρρωσή τους, βάζοντας σε κίνδυνο και την ασφάλεια της μετακίνησης.

Στο κλίμα αυτό οι επιτροπές υγιεινής και ασφάλειας των εργοδοτικών σωματείων κάνουν “τα στραβά μάτια” για χάρη της διοίκησης και του “θεάρεστου” έργου της.

Η Γραμματεία Αστικών Συγκοινωνιών του Π.Α.ΜΕ με παρέμβαση κατήγγειλε την Ο.ΣΥ στην επιθεώρηση εργασίας για τις άθλιες συνθήκες υγιεινής σε τουαλέτες, ψύκτες και χώρους αναμονής. Ως δια μαγείας οι χώροι κατά τον έλεγχο του Σ.ΕΠ.Ε ήταν καθαροί.

Δεν έχουμε αυταπάτες ότι η διοίκηση θα ευαισθητοποιηθεί, τους στέλνουμε το μήνυμα όμως, ότι δεν θα ανεχτούμε να παίζει κανείς με την υγεία μας και για κανένα κόστος.

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι, σας καλούμε να ενημερώνετε την Επιτροπή για οποιοδήποτε θέμα ή αυθαιρεσία της διοίκησης αντιμετωπίζετε.

Δεν συμβιβαζόμαστε με αυτή την κατάσταση. Επιλέγουμε το δρόμο της σύγκρουσης με αυτή την πολιτική που θυσιάζει το σύνολο των δικαιωμάτων μας στο βωμό της μείωσης του κόστους. Βάζουμε στην άκρη τις ηγεσίες του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού που βάζουν πλάτη για την εφαρμογή της αντεργατικής πολιτικής. Βγαίνουμε στο προσκήνιο για την ικανοποίηση του συνόλου των αναγκών μας.

 

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός