Αγώνας κόντρα στο ωράριο των πολυεθνικών και τον εργασιακό μεσαίωνα (VIDEO – ΦΩΤΟ)



Πανελλαδική απεργία πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στο Εμπόριο σήμερα, Κυριακή 15 Ιούλη, τη μία από τις οκτώ Κυριακές κατά τις οποίες προβλέπεται άνοιγμα των καταστημάτων σε όλη τη χώρα.

Ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα της Πανελλαδικής Γραμματείας Εμπορίου – Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ, κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία οργάνωσαν στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και σε πολλές άλλες πόλεις πολύμορφες εκδηλώσεις, με απεργιακές συγκεντρώσεις, πικετοφορίες και εξορμήσεις, με αιχμή το αίτημα νομοθετικής κατοχύρωσης της κυριακάτικης αργίας.

Στις κινητοποιήσεις συμμετείχαν επίσης Ομοσπονδίες, Ενώσεις και Σωματεία αυτοαπασχολούμενων που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΕΒΕ, καθώς και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας.

Στο Εκπτωτικό Χωριό στα Σπάτα

Συγκέντρωση πραγματοποίησαν στο Εκπτωτικό Χωριό στα Σπάτα ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου, το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Λαυρεωτικής και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λαυρίου, το παράρτημα βορειοανατολικών περιοχών του Συνδικάτου Οικοδόμων και Ομάδες Γυναικών Μεσογείων.

Τα συνθήματα που κυριάρχησαν ήταν «Την Κυριακή την έχουμε για εμάς και τα παιδιά μας, δε θα τη χαρίσουμε στα αφεντικά μας», «Ούτε 32 ούτε και οκτώ, κανένα μαγαζί την Κυριακή ανοικτό», «Η Κυριακή αργία ανήκει στους εργάτες και όχι στα παράσιτα τους κεφαλαιοκράτες» και «Ωράρια εξόντωσης, δουλειά τις Κυριακές, είμαστε εργαζόμενοι όχι μηχανές».

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Λεωνίδας Ανανιάδης, μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρο Λαυρίου, η Νατάσα Καπέλη, μέλος του ΔΣ της ΟΓΕ, ενώ ο Μάκης Τσεκούρας, πρόεδρος του Σωματείου «ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ» και μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, διαμήνυσε: «Δεν μπορούμε και δεν θα ανεχτούμε συνθήκες γαλέρας μέσα στους εργασιακούς χώρους. Λέμε «όχι» στο ωράριο των πολυεθνικών. Δεν είμαστε αναλώσιμοι, δεν θα τους χαρίσουμε καμία Κυριακή. Ήδη μετράμε αρκετές πληγές στα δικαιώματά μας, στους μισθούς, στο ωράριο, στην εντατικοποίηση της εργασίας. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την οργανωμένη δράση».

Στη συνέχεια έγινε εξόρμηση στα μαγαζιά του Εκπτωτικού Χωριού, όπου οι εργαζόμενοι κλήθηκαν να αντισταθούν στο χτύπημα του 5θήμερου και της σταθερής εργασίας, να οργανωθούν στο σωματείο τους, καθώς, όπου υπάρχει δράση, δημιουργούνται εμπόδια σε εργοδοτικές αξιώσεις και υπάρχουν κατακτήσεις.

Χαρακτηριστικό είναι ότι έγιναν με εργαζόμενους πλούσιες και ουσιαστικές συζητήσεις, οι οποίες, παρά το φόβο και την εργοδοτική τρομοκρατία, κατέληγαν στην ανάγκη οργάνωσης του αγώνα, ενώ δόθηκαν δεκάδες αιτήσεις εγγραφής στο σωματείο.

Στην Ελευσίνα

Παράσταση διαμαρτυρίας και εξόρμηση στις επιχειρήσεις «JUMBO» και «PRAKTIKER» Ελευσίνας και στα εμπορικά καταστήματα της Ελευσίνας, πραγματοποίησε το πρωί της Κυριακής το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής. Όπως επισημαίνει το Σωματείο, «απορίας άξιο ήταν η παρουσία αστυνομικών δυνάμεων (3 περιπολικών) που μας ακολούθησαν από το σημείο προσυγκέντρωσης μέχρι την επιχείρηση «JUMBO» και την παρουσία τους εκεί καθ’ όλη τη διάρκεια της διαμαρτυρίας».

Κινητοποιήσεις έγιναν επίσης στην Αθήνα, με πικετοφορία στο Κέντρο, στην Καλλιθέα, στο Περιστέρι, στη Νέα Ιωνία, στον Πειραιά.

Στο Εκπτωτικό Χωριό στα Σπάτα

Στην Αθήνα

Στον Πειραιά

Στην Καλλιθέα

Στο Περιστέρι

Στην Ελευσίνα

Ελευσίνα, η κινητοποίηση υπό την παρουσία περιπολικών της αστυνομίας
Στη Θεσσαλονίκη

Με πορεία που κατέληξε έξω από τα «Hondos Center» ολοκληρώθηκε η απεργιακή κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη. Η κινητοποίηση των Εμποροϋπαλλήλων ξεκίνησε από τη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Αριστοτέλους. Στη συνέχεια πραγματοποίησαν παρεμβάσεις έξω από το «Attica» και τα «Notos».

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν Ομοσπονδίες, Ενώσεις και Σωματεία Αυτοαπασχολούμενων που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΕΒΕ, καθώς και άλλα ταξικά σωματεία.

Σε άλλες πόλεις

Στο Ηράκλειο, η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου πραγματοποίησε δυναμική απεργιακή συγκέντρωση το πρωί στα Δικαστήρια με τη συμμετοχή Αυτοαπασχολουμένων από την ΠΑΣΕΒΕ, Συλλόγων Γυναικών της ΟΓΕ και εργαζομένων από άλλους κλάδους. Η κεντρική ομιλία έγινε από την Εύη Χατζημινά, πρόεδρο της Ένωσης, ενώ απευθύνθηκε κάλεσμα συμμετοχής στο 1ο Εργατικό Φεστιβάλ Σωματείων που θα γίνει στο Ηράκλειο στις 21 Ιούλη, στις 6.30 μ.μ., στο Πάρκο Γεωργιάδη με θέμα: «Παλεύουμε ενάντια στην εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο για την τελική νίκη των λαών».

Στο Αγρίνιο, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αγρινίου «Η Ένωση» και το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου πραγματοποίησαν απεργιακή συγκέντρωση το πρωί στον κεντρικό εμπορικό πεζόδρομο της Παπαστράτου, με αιχμή το αίτημα νομοθετικής κατοχύρωσης της κυριακάτικης αργίας. Στη συγκέντρωση συμμετείχε, έπειτα και από σύσκεψη που είχε προηγηθεί, ο Εμπορικός Σύλλογος Αγρινίου και η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών Νομού Αιτωλοακαρνανίας.  

Στη Λευκάδα, παρέμβαση έξω από το κατάστημα της αλυσίδας σούπερ μάρκετ «Market In» στο Νυδρί πραγματοποιήθηκε από το Εργατικό Κέντρο και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λευκάδας, ενώ όπως τονίστηκε το επόμενο διάστημα αναμένονται διάφορες πρωτοβουλίες σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ για την κυριακάτικη λειτουργία.  

Στη Λάρισα, δυναμική ήταν η κινητοποίηση ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί. Αρχικά έγινε συγκέντρωση κάτω από τα γραφεία του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας, όπου μίλησε η Αγγελική Δασκαλάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων – Εμποροϋπαλλήλων Ν. Λάρισας. Στη συνέχεια ακολούθησε πορεία σε κεντρικούς δρόμους τις πόλης, όπου οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως «Η Κυριακή αργία είναι για τους εργάτες και όχι για τα παράσιτα τους κεφαλαιοκράτες» και «Η ανάπτυξή τους τσακίζει τη ζωή μας. Αγώνας κι αντεπίθεση η επιλογή μας». Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν παραστάσεις διαμαρτυρίας έξω από πολυκαταστήματα και μαγαζιά, με μοίρασμα ανακοινώσεων και κάλεσμα συμμετοχής στην απεργία.  

Στην Καλαμάτα, το πρωί, δυνάμεις του Συνδικάτου Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα Νομού Μεσσηνίας έκαναν εξόρμηση σε κεντρικούς δρόμους της Καλαμάτας, καλώντας τους εμποροϋπαλλήλους να οργανωθούν στο σωματείο τους και να διεκδικήσουν νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας. Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό ο Βαγγέλης Λαμπρόπουλος, πρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου.

Στην Πρέβεζα, παράσταση διαμαρτυρίας και εξόρμηση στην επιχείρηση «JUMBO» πραγματοποίησε το πρωί της Κυριακής 15 Ιούλη το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Πρέβεζας, στο πλαίσιο της Πανελλαδικής απεργίας των εργαζομένων στο Εμπόριο, με αιχμή το αίτημα νομοθετικής κατοχύρωσης της κυριακάτικης αργίας. Τα μέλη του Σωματείου απηύθυναν κάλεσμα αντίστασης στο χτύπημα του 5ήμερου και της σταθερής εργασίας, να οργανωθούν στο σωματείο τους, καθώς, όπου υπάρχει δράση δημιουργούνται εμπόδια σε εργοδοτικές αξιώσεις και υπάρχουν κατακτήσεις. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν επίσης μέλη των ταξικών σωματείων της περιοχής καθώς και ο Εμπορικός Σύλλογος Πρέβεζας και ο Σύλλογος Γυναικών Πρέβεζας.

Επίσης κινητοποιήσεις έγιναν στην Αλεξανδρούπολη, στην Άρτα, στα Γιάννενα, στη Δράμα, στην Κέρκυρα, στην Κόρινθο, στη Λαμία, στη Μυτιλήνη, στην Ξάνθη, στην Πάτρα, στο Ρέθυμνο, στη Ρόδο, στη Χαλκίδα και στα Χανιά.

Στην Αλεξανδρούπολη

Ηράκλειο

Αγρίνιο

Λευκάδα

Λάρισα

Πρέβεζα

 

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός