ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ: Στάση εργασίας για συμμετοχή στην κινητοποίηση στις 18 Σεπτέμβρη για τους παιδικούς σταθμούς



Φωτό αρχείου

Φωτό αρχείου


Με κεντρικά αιτήματα «Κανένα παιδί εκτός παιδικών σταθμών! Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων! Αποκλειστικά δημόσιοι και δωρεάν παιδικοί σταθμοί για όλα τα παιδιά με πλήρη κρατική χρηματοδότηση!», το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής «καλεί κάθε εργαζόμενο στους παιδικούς σταθμούς, κάθε γονέα στο υπουργείο Εσωτερικών (πλατεία Κλαυθμώνος) την Τρίτη 18 Σεπτέμβρη στις 9 το πρωί στην κινητοποίηση την οποία διοργανώνει μαζί με την Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), την Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων, Συλλόγους και Επιτροπές Γονέων Παιδικών Σταθμών. Για να διευκολύνει τη συμμετοχή προκηρύσσει στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 11 το πρωί για όλους τους εργαζόμενους στους παιδικούς σταθμούς».

Στην ανακοίνωσή του το κλαδικό Συνδικάτο αναφέρει τα εξής:

«Και αυτή η χρονιά ξεκινάει με δεκάδες χιλιάδες αποκλεισμένα παιδιά, υπεράριθμα τμήματα, ελλείψεις προσωπικού και υλικοτεχνικής υποδομής, εργαζόμενους στην ανασφάλεια των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Οι δημοτικές δομές παραμένουν συρρικνωμένες, ανεπαρκείς, σε ενοικιαζόμενα και ακατάλληλα πολλές φορές κτίρια για να υλοποιηθεί με ασφάλεια το παιδαγωγικό έργο. Σύμφωνα με το ίδιο το υπουργείο Εργασίας, περισσότερα παιδιά από πέρυσι έμειναν εκτός παιδικών σταθμών. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, ποσοστό μικρότερο του 10% των παιδιών έως 3 ετών και μικρότερο του 60% των παιδιών 3 έως 6 ετών καλύπτονται από «δομές προσχολικής φροντίδας» στην Ελλάδα.

Η ίδια τραγική κατάσταση ισχύει και με τους εργαζόμενους στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς. Η πλειοψηφία τους εργάζεται με ελαστικές μορφές εργασίας. Ζουν κάθε χρόνο με την αγωνία ότι δεν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις τους. Είναι δε τέτοια η έλλειψη προσωπικού που οι εργαζόμενοι όλων των σχέσεων εργασίας εναλλάσσονται στα τμήματα, ανάλογα με το πότε προσλαμβάνονται ή απολύονται. Έτσι ένα παιδί μπορεί να αλλάξει και 3 παιδαγωγούς μέσα στον ίδιο χρόνο με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την παιδαγωγική διαδικασία και τη φροντίδα του.

Λόγω της έλλειψης προσωπικού σε πολλούς παιδικούς σταθμούς, δεν τηρείται η προβλεπόμενη από τους ίδιους τους κανονισμούς λειτουργίας τους αναλογία παιδιών – παιδαγωγών και τα παιδιά στοιβάζονται σε υπεράριθμα τμήματα. Ειδικότητες όπως ψυχολόγοι, εργοθεραπευτές, ειδικοί παιδαγωγοί είναι άγνωστες λέξεις. Λόγω της έλλειψης κρατικής χρηματοδότησης παρατηρούνται προβλήματα και στη σίτιση των παιδιών, τόσο στην ποιότητα όσο και στην ποσότητα, αλλά και στην καθαριότητα με αποτέλεσμα σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των παιδιών. Ταυτόχρονα δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που παιδαγωγοί αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους για παιδαγωγικό υλικό (μαρκαδόροι, φωτοτυπίες, παιχνίδια κλπ.). Το ίδιο και οι γονείς για πολιτιστικές δραστηριότητες, ακόμα και υλικοτεχνική υποδομή.

Πρόκειται για συνειδητή πολιτική επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που ακολουθεί και εφαρμόζει την αντιδραστική πολιτική της ΕΕ ότι η αγωγή και φροντίδα του παιδιού δεν υφίσταται ως κοινωνική ανάγκη, ως δικαίωμα για όλα τα παιδιά, αλλά ως εμπόρευμα και η όποια παρέμβαση του κράτους παίρνει τη μορφή λοταρίας της φτώχειας, είναι ευκαιριακή και με ημερομηνία λήξης. Είναι η ίδια πολιτική που εφάρμοζαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ παρά το όψιμο προεκλογικό τους ενδιαφέρον. Άλλωστε οι δημοτικές αρχές αυτών των κομμάτων όχι μόνο δεν διεκδικούν αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τους παιδικούς σταθμούς, αλλά στη λογική της αυτοτέλειας των δήμων, τους λειτουργούν ως επιχειρήσεις, με υπέρογκα τροφεία. Έφτασαν μάλιστα στο σημείο να ζητήσουν να περάσουν στους δήμους και τα Νηπιαγωγεία για να ανοίξουν και εκεί το δρόμο για την επιχειρηματική τους λειτουργία, όπως επίσης και τη διεύρυνση του ιδιωτικού τομέα!

Μεγάλες είναι οι ευθύνες που έχει η πλειοψηφία της ΠΟΕ-ΟΤΑ, αλλά και ο ΠΑΣΥΒΝ. Αντί των πραγματικών προβλημάτων των παιδικών σταθμών, επιχείρησαν να σύρουν τον κλάδο σε απεργιακές κινητοποιήσεις με αίτημα να μην εφαρμοστεί η δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή γιατί «θα μας παίρναν τα 4άρια και θα έκλειναν οι σταθμοί». ΠΟΕ-ΟΤΑ και ΠΑΣΥΒΝ δημιούργησαν μέτωπο μαζί με την ΚΕΔΕ και την Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών, πίεσαν κατά της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής, απαλλάσσοντας την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και την πλειοψηφία των δημάρχων από τις ευθύνες τους για την κατάσταση των παιδικών σταθμών. Σήμερα που η δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή εφαρμόζεται κουτσουρεμένα και χωρίς την αναγκαία υλικοτεχνική υποδομή και το προσωπικό, σε 184 δήμους και κάποια προνήπια απορρίφθηκαν στα Νηπιαγωγεία, είναι χιλιάδες τα παιδιά που μένουν εκτός των παιδικών σταθμών αποδεικνύοντας στην πράξη ότι όχι μόνο δεν έχουμε απολύσεις και κλείσιμο παιδικών σταθμών, αλλά το αντίθετο βγήκε με ένταση η ανάγκη και για ίδρυση επιπλέον παιδικών σταθμών, αλλά και η ανάγκη μαζικών προσλήψεων προσωπικού. Τα χιλιάδες παιδιά μένουν εκτός παιδικών σταθμών γιατί δεν υπάρχουν οι αναγκαίες υποδομές και επαρκή χρηματοδότηση, όχι εξαιτίας της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής.

Και από την ίδια τη ζωντανή εξέλιξη φαίνεται ότι οι κινητοποιήσεις της προηγούμενης χρονιάς επιχείρησαν να στρατεύσουν το κίνημα με τα συμφέροντα της εργοδοσίας, ενάντια στα συμφέροντα γονέων και εργαζομένων, τους οποίους με ανοιχτές επιστολές τους καλούσαν να πουν «όχι» στη δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή, να πουν «όχι» δηλαδή στην υποχρέωση του κράτους να παρέχει δημόσια Προσχολική Αγωγή. Αυτό, συνάδελφοι, δεν πρέπει να το αφήσουμε ατιμώρητο.

Καλούμε κάθε Σωματείο να ενημερώσει τους συναδέλφους και τους γονείς για τις εξελίξεις, για τα αιτήματα των Συνδικάτων και των Ομοσπονδιών, να οργανώσει με μαζική παρουσία την κινητοποίηση την Τρίτη στις 18 του Σεπτέμβρη στις 9.00 το πρωί στο υπουργείο Εσωτερικών στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Η Προσχολική Αγωγή δεν μπορεί να είναι εμπόρευμα! Είναι δικαίωμα κάθε παιδιού. Η Προσχολική Αγωγή είναι αναγκαία για την ομαλή και ολόπλευρη ψυχοσωματική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών. Πρέπει να παρέχεται οργανωμένα, σχεδιασμένα και επιστημονικά, σε σύγχρονα, ασφαλή κτίρια, από επαρκές και καταρτισμένο προσωπικό με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα».

Τελευταία άρθρα

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός