Απόφαση για απεργία από το Εργατικό Κέντρο Αθήνας μετά την καθοριστική παρέμβαση της ΔΑΣ



Την προκήρυξη απεργίας αποφάσισε το Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ), μετά από την καθοριστική και αποφασιστική παρέμβαση της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΔΑΣ) στη συνεδρίαση του Διοικητικού του Συμβουλίου το απόγευμα της Παρασκευής, με την ημερομηνία της απεργίας να ορίζεται στις 14 Νοέμβρη.

Κόντρα στην ουσιαστική αντίθεση των ίδιων παρατάξεων που καταψήφισαν και στη ΓΣΕΕ την πρόταση για απεργία, δηλαδή των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΕΑΚ (ΣΥΡΙΖΑ – ΛΑΕ – Φωτόπουλος), «Ενότητα», κόντρα στην παρελκυστική τακτική που ακολούθησαν με μοιρασμένους ρόλους, προτείνοντας να αποφασίσει η ΓΣΕΕ αν και πότε θα γίνει απεργία, η ξεκάθαρη στάση της ΔΑΣ ήταν αυτή που διασφάλισε τη λήψη απεργιακής απόφασης από το ΕΚΑ, ενισχύοντας το απεργιακό μέτωπο που ήδη συγκροτούν Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και δεκάδες σωματεία σε όλη τη χώρα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην εισήγησή του ο πρόεδρος του ΕΚΑ και στέλεχος της ΕΑΚ έκανε λόγο για «πρόταση» του Εργατικού Κέντρου προς τη ΓΣΕΕ να αποφασίσει απεργία στις 14 Νοέμβρη, μέρα για την οποία έχει προκηρύξει απεργία η ΑΔΕΔΥ, ή σε άλλη «κοντινή» ημερομηνία. Χωρίς δηλαδή να προτείνει στην πραγματικότητα την προκήρυξη απεργίας από το ΕΚΑ, άφηνε ανοιχτές πόρτες για να μην υπάρξει τελικά καμία απόφαση, με δεδομένη τη στάση των παρατάξεων που πλειοψηφούν στη διοίκηση της ΓΣΕΕ. Πίσω από αυτήν τη θολή τοποθέτηση συντάχθηκε και ο επικεφαλής της «Ενότητας».

Οι συνδικαλιστές της ΔΑΣ έθεσαν την πρόταση για απεργία στις 8 Νοέμβρη, υπενθυμίζοντας τις αποφάσεις Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων αλλά και πολλών σωματείων που ανήκουν στη δύναμη του ΕΚΑ. Ανέδειξαν ότι αυτή ήταν ουσιαστικά η μόνη πρόταση για προκήρυξη απεργίας, αφού η στάση της πλειοψηφίας άφηνε την πραγματοποίηση της απεργίας στα χέρια της ΓΣΕΕ, που… την είχε ήδη απορρίψει στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής της Επιτροπής!

Κάτω από την πίεση που άσκησε η ΔΑΣ, ξεκαθαρίζοντας ότι το κύριο είναι να δοθεί απεργιακή απάντηση και γι’ αυτό θα στηρίξει την πρόταση για απεργία στις 14 Νοέμβρη αν διατυπωθεί ως πραγματική πρόταση για απεργιακή απόφαση από το ΕΚΑ και όχι ως… παρακάλια στη ΓΣΕΕ, στάση με την οποία συμφώνησαν επίσης οι συνδικαλιστές του ΕΜΕΙΣ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, οι συνδυασμοί της ΕΑΚ και της «Ενότητας» αποφάσισαν τελικά να ψηφίσουν την κήρυξη απεργίας του ΕΚΑ για τις 14 Νοέμβρη.

Την πρόταση για απεργία καταψήφισαν οι ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, επιχειρώντας μάταια να κρύψουν την αντίθεσή τους στην οργάνωση απεργιακής κινητοποίησης πίσω από επιχειρήματα – καρμπόν, πως δεν θέλουν να «δεσμεύσουν» το τριτοβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο με συγκεκριμένη ημερομηνία…

Κόντρα στις αποπροσανατολιστικές τοποθετήσεις, τα παιχνίδια με την ημερομηνία της απεργίας και τις προσχηματικές επικλήσεις στην «ενότητα», οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ αποκάλυψαν την επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας, στην οποία οι εργαζόμενοι πρέπει να δώσουν αποφασιστική απεργιακή απάντηση, κόντρα στα καλέσματα για «αναμονή» και την καλλιέργεια αυταπατών. Μετέφεραν τη φωνή και τη δράση συνδικάτων που καθημερινά οργανώνουν τη διεκδίκηση στους χώρους δουλειάς και τους κλάδους, διεκδικούν Συλλογικές Συμβάσεις, συζητούν και αποφασίζουν συμμετοχή στην απεργία.

Μετά και από αυτήν την εξέλιξη, στο μεγαλύτερο Εργατικό Κέντρο της χώρας, τις επόμενες μέρες, οι ταξικές δυνάμεις θα επιδιώξουν πανελλαδικά και σε όλους τους κλάδους τον συντονισμό του απεργιακού μετώπου σε μια ενιαία ημερομηνία, για να δοθεί συντονισμένη απεργιακή απάντηση στην αντιλαϊκή επίθεση, για να βγουν στο προσκήνιο οι ανάγκες των εργαζομένων.

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός