Κινητοποίηση των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία και τις δομές Πρόνοιας (VIDEO – ΦΩΤΟ)



Παναττική στάση εργασίας και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας πραγματοποίησαν, το μεσημέρι της Δευτέρας, εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία και τις δομές Πρόνοιας, αντιδρώντας στις απολύσεις προσωπικού που απασχολούνται με ελαστικές σχέσεις εργασίας.

Τη στάση εργασίας είχαν προκηρύξει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), ενώ η κινητοποίηση ήταν απόφαση που λήφθηκε ομόφωνα σε σύσκεψη υγειονομικών, με τη συμμετοχή εκπροσώπων 17 διοικητικών συμβουλίων από Σωματεία Εργαζομένων σε δημόσια νοσοκομεία και δομές Πρόνοιας.

Σε ανακοίνωσή της, η Πανελλαδική Γραμματεία Υγείας – Πρόνοιας του ΠΑΜΕ καλούσε στην κινητοποίηση και πρόβαλε τα αιτήματα: Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις (επικουρικοί, μέσω ΟΑΕΔ – ΚΕΕΛΠΝΟ, εργολαβικοί). Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, με άμεση καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων. Ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς και σε συντάξεις. Επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος και ένταξη στα ΒΑΕ όλων όσοι εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες. Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία – Πρόνοια, με πλήρη, επαρκή κρατική χρηματοδότηση.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης πραγματοποιήθηκε συνάντηση της ΟΕΝΓΕ και της ΕΙΝΑΠ με τον υπουργό Υγείας, Α. Ξανθό. Τέθηκε το ζήτημα των επικείμενων απολύσεων και συγκεκριμένα των 500 περίπου επικουρικών γιατρών που απολύονται στις 31 Δεκέμβρη και των 600 ακόμα γιατρών, μέσω ΕΣΠΑ, που απολύονται μέχρι 31 Γενάρη. Να σημειωθεί ότι ακόμα δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει οι διαδικασίες ούτε για την αντικατάσταση των τουλάχιστον 360 μόνιμων γιατρών του ΕΣΥ, οι οποίοι συνταξιοδοτούνται μέχρι τέλος του χρόνου, ενώ ακολουθούν 1.200 επικουρικοί εργαζόμενοι διαφόρων ειδικοτήτων, που, σύμφωνα με την πρόσφατη τροπολογία, η απόλυσή τους θα έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τις 31 Μάη 2019.

Όπως ενημέρωσε ο Γ. Γαλανοπουλος, μέλος της ΕΓ της ΟΕΝΓΕ, βγαίνοντας από τη συνάντηση, ο υπουργός Υγείας για τους επικουρικούς γιατρούς που απολύονται στις 31 Δεκέμβρη ουσιαστικά είπε ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι, παρά μόνο πως μπορούν να υποβάλουν τα χαρτιά τους μήπως και κάποιοι καταφέρουν να ξαναπροσληφθούν. Για τους επικουρικούς, που η θητεία τους λήγει 31 Γενάρη, ειπώθηκε πως υπάρχουν κάποια χρήματα με τα οποία θα τους δοθεί μια παράταση εννέα έως δέκα μηνών.

Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα του μισθολογικού, «δηλαδή το αν πρόκειται να εναρμονιστεί το υπουργείο με την απόφαση του ΣτΕ, που λέει ότι εδώ και μήνες έπρεπε οι μισθοί να είναι πριν τις περικοπές του 2012», ο υπουργός απάντησε πως «δεν υπάρχουν χρήματα, δεν πρόκειται να γίνει τέτοια συζήτηση σε αυτή τη φάση», χρησιμοποιώντας τη γνωστή επιχειρηματολογία πως υπάρχουν δυσκολίες, δημοσιονομικοί περιορισμοί και πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν θέλει, δήθεν, να υπάρχουν επικουρικοί.

Ο Η. Σιώρας, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» και αντιπρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, σημείωσε πως «αυτές οι κινητοποιήσεις και συσκέψεις από τα κάτω θα συνεχιστούν (…) Έχουμε στόχο και συνέχεια. Εννοείται ότι οι απαντήσεις δεν μας ικανοποιούν. Εμείς σαν σωματείο «Ευαγγελισμού», μαζί με τα άλλα σωματεία νοσοκομείων, θα συνεχίσουμε το συντονισμό και τον αγώνα από τα κάτω»». Ακόμα, στιγμάτισε κινήσεις εντυπωσιασμού που σε κάθε περίπτωση δεν αποκαλύπτουν την ουσία της κυβερνητικής πολιτικής, της ενίσχυσης, μεταξύ άλλων, της ιδιωτικής λειτουργίας και των δημόσιων νοσοκομείων, με αφορμή μια ακόμα κίνηση εντυπωσιασμού της ΠΟΕΔΗΝ. Λίγη ώρα νωρίτερα, είχε τοποθετήσει δύο κλούβες με κότες έξω από το υπουργείο, ενώ είναι αυτή που το προηγούμενο διάστημα χαιρέτιζε τις παρατάσεις των συμβάσεων αντί να προωθήσει και να στηρίξει στην πράξη το αίτημα για μονιμοποίηση των χιλιάδων συμβασιούχων.

 

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός