ΣΕΒ – ΣΕΤΕ – ΕΣΕΕ: Ζητούν μείωση φόρων και εισφορών σαν αντιστάθμισμα στον κατώτατο μισθό



Μείωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών, όπως επίσης και αποσύνδεση του κατώτατου μισθού από το μέσο μισθό ζητούν σαν ανταλλάγματα ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν για την εξαγγελία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Υποστηρίζουν ότι για να μην υπάρξουν «επιπτώσεις στην ανάκαμψη της οικονομίας και της απασχόλησης» από τη βελτίωση του κατωτάτου μισθού απαιτούν «να μειωθεί η φορολογία της εργασίας, να συγκρατηθεί το μη μισθολογικό κόστος με τη μείωση των εισφορών, να αποσυνδεθεί η αύξηση του κατώτατου μισθού από το μέσο μισθό, με τον εξορθολογισμό της υποχρεωτικής διαιτησίας».

Επιπλέον ζητούν να λαμβάνεται υπόψη η ανάγκη για περισσότερα κέρδη των επιχειρήσεων αναφέροντας πως «το ύψος των μισθών, και μεταξύ αυτών το ύψος των κατώτατων μισθών, που μπορεί να αντέξει η οικονομία, συνδέεται με την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητά της, το μέγεθος της ανεργίας και της αδήλωτης εργασίας».

Σταδιακή αύξηση του κατωτάτου μισθού και μείωση των εισφορών ζητά η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ). Σε δήλωσή του ο πρόεδρός της Γιώργος Καρανίκας αναφέρει πως «η ΕΣΕΕ πάντοτε αποτιμούσε με θετικό τρόπο και δεν είδε ποτέ φοβικά την αύξηση του κατώτατου μισθού, υπό δύο όμως προϋποθέσεις: η αύξηση να είναι σταδιακή -μέχρι το 2022- και να ανταποκρίνεται στις πραγματικές δυνατότητες της οικονομίας και της αγοράς και να είναι σε θέση οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να την αντιμετωπίσουν με μία αντίστοιχη ουσιαστική μείωση στο μη μισθολογικό κόστος, κάτι το οποίο κατ’ επανάληψη έχουμε επισημάνει».

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός