Η ακόρεστη δίψα για κέρδος έκλεισε το εργοστάσιο της «ΔΕΛΤΑ Τρόφιμα ΑΕ» στο Πλατύ Ημαθίας



Την απόφαση της εταιρείας «ΔΕΛΤΑ» να κλείσει το εργοστάσιο παραγωγής γάλακτος στο Πλατύ Ημαθίας και να μεταφέρει την παραγωγή στο εξωτερικό καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών.

Στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η συγκεκριμένη εταιρεία «δεν είναι το μοναδικό παράδειγμα. Δείχνει ότι οι επιχειρηματικοί όμιλοι δεν λογαριάζουν τίποτα μπροστά στην αύξηση των κερδών τους.

Η Ομοσπονδία Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών και το Κλαδικό Συνδικάτο Κεντρικής Μακεδονίας είχε προειδοποιήσει όλο το προηγούμενο διάστημα για τις αρνητικές συνέπειες που έχουν οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις στον υποκλάδο του γάλακτος για τους εργαζόμενους.

Μετά την ΦΑΓΕ που αποσύρθηκε από τη δραστηριότητα παραγωγής παστεριωμένου γάλακτος και έκλεισε την εγκατάσταση του Αμύνταιου πετώντας στο δρόμο 140 εργαζόμενους, αφού πρώτα εξυπηρετήθηκε από ευρωπαϊκά κονδύλια, φοροελαφρύνσεις και επιδοτήσεις για αποκέντρωση, ακολούθησε η «Froneri» που αποφάσισε να κλείσει το εργοστάσιό της στον Ταύρο στην Αθήνα, που ήταν το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής παγωτού στην Ελλάδα. Το εργοστάσιο είχε εξαγοράσει το 2006 η «Nestle Hellas» από τη «ΔΕΛΤΑ».

Στην κατεύθυνση αυτή συγκρουστήκαμε και με τις αυταπάτες που συνειδητά καλλιεργούσε η εργοδοσία της «ΔΕΛΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΑΕ», μετά την εργολαβοποίηση τμήματος της παραγωγής στο εργοστάσιο στο Πλατύ Ημαθίας από την «Savvy – Hellenic Metal Packaging ΑΕ», με συνέπεια τη μεταφορά εργαζομένων στον εργολάβο και μείωση των μισθών τους από και τα «παπαγαλάκια της», για «εξασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας».

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, εργαζόμενοι στην εταιρεία «ΔΕΛΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ» και στον όμιλο της «VIVARTIA»:

Η περιβόητη «ανάπτυξη» που κλείνουν σε όλους τους τόνους η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ σημαίνει για τους βιομήχανους και τα μονοπώλια ακόμα πιο φτηνή εργατική δύναμη, νέες φοροαπαλλαγές, νέα χρηματοδότηση με δισ. ευρώ, ενώ για τους εργάτες φέρνει φτώχεια, ανεργία και εξαθλίωση. Μην ξεχνάμε ότι το μονοπώλιο της «VIVARTIA» έχει επιδοτηθεί με τεράστια ποσά από το υστέρημα των εργαζομένων ως κρατική επιχορήγηση, με το όνομα «προγράμματα για ανάπτυξη των επενδύσεων».

Η εταιρεία λέει πως νοιάζεται για τους ανθρώπους της και για αυτό τους απολύει με «πλούσιες» αποζημιώσεις!!! Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις καλούμε όλους τους συναδέλφους να μείνουμε ενωμένοι και μαζί με το Κλαδικό Συνδικάτο και την Ομοσπονδία, να μη χάσουμε κανένα δικαίωμά μας, για να υπερασπιστούμε τη δουλειά μας, τη ζωή των οικογενειών μας».

Ψήφισμα καταδίκης
Σωματεία υπογράφουν το ψήφισμα καταδίκης το οποίο αναφέρει τα εξής:

«Μετά την ΦΑΓΕ που αποσύρθηκε από τη δραστηριότητα παραγωγής παστεριωμένου γάλακτος και έκλεισε την εγκατάσταση του Αμύνταιου πετώντας στο δρόμο 140 εργαζόμενους και την «FRONERI» που αποφάσισε να κλείσει το εργοστάσιό της στον Ταύρο, τώρα η «ΔΕΛΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ Α.Ε» σχεδιάζει να κλείσει το εργοστάσιο της στο Πλατύ Ημαθίας στέλνοντας στην ανεργία 80 συναδέλφους.

Η απόφαση της εργοδοσίας να κλείσει το εργοστάσιο και να μεταφέρει την παράγωγη στο εξωτερικό δείχνει ότι οι επιχειρηματικοί όμιλοι δε λογαριάζουν τίποτα μπροστά στην αύξηση των κερδών τους και δείχνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι τα εργοστάσια δεν τα κλείνουν οι αγώνες των εργαζομένων άλλα η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της αύξησης των κερδών συγκεκριμένων μονοπωλιακών ομίλων.

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις απευθύνουμε κάλεσμα σε όλα τα συνδικάτα και εργαζόμενους του κλάδου να καταδικάσουν τους σχεδιασμούς της εργοδοσίας καλούμε όλους τους συναδέλφους να μείνουν ενωμένοι και μαζί με το Κλαδικό Συνδικάτο και την Ομοσπονδία, να μην χαθεί κανένα δικαίωμά μας, για να υπερασπιστούμε την δουλειά μας, τη ζωή των οικογενειών μας».

Το ψήφισμα υπογράφουν:

Τα Συνδικάτα Εργαζομένων σε ΕΒΓΑ, ΦΑΓΕ, Tasty Foods.

Τα Συνδικάτα Γάλακτος – Τροφίμων – Ποτών Αττικής, Αργολίδας, Λάρισας, Ημαθίας Πέλλας, Τρικάλων, Ηρακλείου. Το Συνδικάτο Γάλακτος – Τροφίμων Εύβοιας – Βοιωτίας. Το Συνδικάτο Τροφίμων – Ποτών Αχαΐας. Το Συνδικάτο Παρασκευής και Συσκευασίας Τροφίμων Χανίων.

Τα Σωματεία Εργαζομένων στις Πτηνοτροφικές Επιχειρήσεις Επιχειρήσεις συμφερόντων Ζούρα, στην «Κελαϊδίτης», στην Coca Cola, στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία.

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός