Χιλιάδες παιδιά και φέτος εκτός παιδικών σταθμών



Για «μία ευχάριστη μέρα» έκανε λόγο ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, κατά τη χτεσινή ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για τους δικαιούχους voucher του ΕΣΠΑ για τη δωρεάν φιλοξενία σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, παιδικούς σταθμούς, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ – ΑμεΑ τη σχολική χρονιά 2019-2020, επιχειρώντας να κρύψει το γεγονός ότι και φέτος είτε χιλιάδες παιδιά θα μείνουν εκτός παιδικών σταθμών, είτε οι οικογένειές τους θα αναγκαστούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για την πληρωμή τροφείων.

Ο υπουργός Εργασίας, μαζί με τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο και την υφυπουργό Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, διαφήμισαν το γεγονός ότι καλύφθηκαν με voucher 154.947 αιτήσεις παιδιών, «όλα τα παιδιά που πληρούσαν τα κριτήρια», όπως ανέφεραν, αριθμός αυξημένος κατά 27.313 (17,6%) σε σχέση με τα παιδιά που έλαβαν voucher πέρσι, ενώ την ικανοποίησή του εξέφρασε και ο Κυρ. Μητσοτάκης, με την κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι «συντελείται έτσι αμέσως το πρώτο βήμα για την υλοποίηση της προεκλογικής δέσμευσης της ΝΔ ώστε κανένα παιδί να μη μείνει εκτός παιδικού σταθμού».

Αυτό που δεν ανέφεραν ωστόσο είναι ότι ο αριθμός των παιδιών για τα οποία κατατέθηκαν αιτήσεις φέτος ήταν 172.197 (αύξηση 6,3% σε σχέση με πέρσι), επομένως 17.250 παιδιά έμειναν χωρίς voucher. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι αιτήσεις για τα παιδιά αυτά «κόπηκαν» λόγω υπέρβασης των εισοδηματικών ορίων που θέτει εξαρχής το πρόγραμμα (27.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα για μέχρι 2 παιδιά, 30.000 ευρώ για 3 παιδιά).

Ο πραγματικός αριθμός των «κομμένων» παιδιών βέβαια είναι κατά πολύ μεγαλύτερος, αφού εξαιτίας αυτών των εισοδηματικών κριτηρίων χιλιάδες οικογένειες δεν κάνουν καν αίτηση, γνωρίζοντας ότι θα απορριφθεί, ενώ από το εν λόγω πρόγραμμα του ΕΣΠΑ αποκλείονται εξαρχής όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι.

Οι κούφιες υποσχέσεις της ΝΔ διαδέχονται τις ανέξοδες διακηρύξεις του ΣΥΡΙΖΑ

Καταγγέλλοντας τον αποκλεισμό χιλιάδων παιδιών από τη δωρεάν Προσχολική Αγωγή, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) σημειώνει ότι «για μία ακόμα χρονιά, πολλοί από τους γονείς που απέκτησαν το περιβόητο «κουπόνι» (voucher) μάταια θα ψάχνουν για έναν παιδικό σταθμό στη γειτονιά τους που να έχει θέσεις, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες τους. Σε 161 δήμους δεν υπάρχουν καν βρεφικοί σταθμοί και σε 131 δήμους υπάρχει τουλάχιστον διπλάσια ζήτηση από τις θέσεις που διαθέτουν οι παιδικοί σταθμοί».

Η ΟΓΕ καλεί τις νέες μητέρες, τα νέα ζευγάρια, τις εργαζόμενες και τις άνεργες, τις αυτοαπασχολούμενες και τις αγρότισσες να διεκδικήσουν μαζί με τις βρεφονηπιοκόμους και τις νηπιαγωγούς αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν αγωγή και φροντίδα όλων των παιδιών προσχολικής ηλικίας. (Διαβάστε εδώ αναλυτικά)

902

Τελευταία άρθρα

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός