ΕΚ ΛΑΥΡΙΟΥ – ΑΝ. ΑΤΤΙΚΗΣ – ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΧΑΡΤΟΥ «Ο αγώνας των εργαζομένων στην «Αφοί Βλάχου» έφερε αποτέλεσμα»



Από την απεργία των εργαζομένων

Τον 10ήμερο απεργιακό αγώνα που έδωσαν οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «Αφοί Βλάχου», που «κυνηγήθηκε» με διώξεις και που στο τέλος ήταν νικηφόρος, χαιρετίζουν με ανακοίνωσή τους το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου – Ανατολικής Αττικής, η Ομοσπονδία και το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου. Έναν αγώνα, που όπως υπογραμμίζουν έφερε αποτέλεσμα καθώς έγινε πράξη το δίκαιο αίτημα των εργαζομένων να επιστρέψει στην εργασία του «ο συνάδελφος και πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Μέντης Δαμασκηνός, έστω και με 6μηνη σύμβαση» μετά τη σημερινή τριμερή συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας. 

Σημειώνουν επίσης πως «είναι βέβαιο ότι θα ξεσπάσουν και νέοι αγώνες και σε άλλους χώρους δουλειάς με ίδια ή άλλα αιτήματα» και υπογραμμίζουν ότι «οι συνάδελφοι στην «Αφοί Βλάχου» και γενικότερα χρειάζεται να συνεχίσουν τη διεκδίκηση ΣΣΕ με αυξήσεις για όλους, να πεταχτούν τα δουλεμπορικά έξω από τους χώρους εργασίας και οι εργαζόμενοι να απορροφηθούν με συμβάσεις αορίστου χρόνου, μέτρα υγείας και ασφάλειας στα εργοστάσια, ιδιαίτερα τώρα το καλοκαίρι, μισθοί και δικαιώματα με βάση τις δικές μας ανάγκες».

Αναλυτικά η ανακοίνωση: 

«Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου – Ανατολικής Αττικής, η Ομοσπονδία και το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου χαιρετίζουμε τον μεγαλειώδη 10ήμερο αγώνα που έδωσαν οι συνάδελφοι στο εργοστάσιο «Αφοί Βλάχου»  που είχε σαν αποτέλεσμα τελικά να δεχθεί η εργοδοσία στη τριμερή στο υπουργείο Εργασίας, που έγινε σήμερα, το δίκαιο αίτημα των εργαζομένων να επιστρέψει στην εργασία του ο συνάδελφος και πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Μέντης Δαμασκηνός, έστω και με 6μηνη σύμβαση. Μπορεί να μην καταφέραμε την απορρόφηση του συναδέλφου από την εταιρεία με αορίστου χρόνου, όπως συνεχίζει να είναι το πάγιο αίτημά μας για όλους τους εργολαβικούς εργάτες, αλλά μπορέσαμε να εμποδίσουμε την απόλυσή του.

Απέδειξαν ότι ο αγώνας τους ήταν αναγκαίος και δίκαιος, πάρα τις τέσσερις δικαστικές αποφάσεις που τον έκριναν παράνομο. Απέδειξαν ότι μόνο με τους αγώνες μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα, ότι δεν προσφέρει τίποτα στους εργαζόμενους η ατομική λύση, ότι η γραμμή του συμβιβασμού, της ηττοπάθειας και της μοιρολατρίας που σπέρνει ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός, πρέπει να ηττηθεί μέσα στα εργοστάσια, χρειάζεται να δυναμώσει ο δρόμος του αγώνα και της διεκδίκησης με προοπτική την ανατροπή του εκμεταλλευτικού συστήματος.  

Οι δέκα ημέρες απεργίας στην «Αφοί Βλάχου»  έδωσαν πλούσια πείρα στους εργαζόμενους του εργοστασίου που πιο δυνατοί, ενωμένοι και δικαιωμένοι επιστρέφουν μαζί με τον Μέντη  στην εργασία τους. Απέδειξαν ότι η αλληλεγγύη των εργατών, η συλλογική δράση και η συμμετοχή στην υπεράσπιση της ζωής μας είναι πολύτιμα εργαλεία και παρακαταθήκη για τους αυριανούς αγώνες. Απέναντί τους βρήκαν εκτός της εργοδοσίας, το κράτος και τη «δικαιοσύνη» που με εκβιασμούς, καταστολή και ποινικοποίηση προσπάθησαν να λυγίσουν τον αγώνα τους. Οι εργαζόμενοι  σε αυτή την επίθεση αντέταξαν την ταξική αλληλεγγύη, τη συμπαράσταση εκατοντάδων σωματείων και εργαζομένων που στήριξαν τον αγώνα με ηθική και υλική βοήθεια.

Αυτός ο αγώνας έχει ευρύτερες προεκτάσεις, δεν είναι υπόθεση μόνο των εργαζομένων του συγκεκριμένου εργοστασίου, γιατί η σύγκρουση με τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης, με το δουλεμπόριο, όπως και η υπεράσπιση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και η προστασία των πρωτοπόρων εργατών είναι αγώνας που συνεχίζεται και στην «Αφοί Βλάχου» και σε όλους τους χώρους εργασίας και συνεχώς πρέπει να δυναμώνει. 

Είναι βέβαιο ότι θα ξεσπάσουν και νέοι αγώνες και σε άλλους χώρους δουλειάς με ίδια ή άλλα αιτήματα.

Είναι ανάγκη αυτοί οι αγώνες να γίνουν υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων με κριτήριο τα σύγχρονα δικαιώματα και τις ανάγκες της τάξης μας, να στηριχτούν από όλα τα ταξικά σωματεία και τους πρωτοπόρους συνδικαλιστές και εργαζόμενους, όπως στηρίχτηκε και ο αγώνας στην «Αφοί Βλάχου» και ακόμα περισσότερο. Να βοηθήσουμε κάθε σπίθα αντίστασης να γίνεται μαζική, μαχητική εστία αγώνα για να δημιουργεί τις προϋποθέσεις μετάδοσης της απόφασης για αγώνα σε ολόκληρο τον κλάδο, σε όλη την εργατική τάξη.

Οι συνάδελφοι στην «Αφοί Βλάχου» και γενικότερα χρειάζεται να συνεχίσουν τη διεκδίκηση ΣΣΕ με αυξήσεις για όλους, να πεταχτούν τα δουλεμπορικά έξω από τους χώρους εργασίας και οι εργαζόμενοι να απορροφηθούν με συμβάσεις αορίστου χρόνου, μέτρα υγείας και ασφάλειας στα εργοστάσια, ιδιαίτερα τώρα το καλοκαίρι, μισθοί και δικαιώματα με βάση τις δικές μας ανάγκες».

Τελευταία άρθρα

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός