ΔΑΣ-ΟΑΣΘ: ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟ



                                                     ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 9-9-19      

Συνάδελφοι-σσες, Το σύνθημα της κυβέρνησης της ΝΔ στη ΔΕΘ «ανάπτυξη για όλους» σημαίνει ανάπτυξη για όλα τα αφεντικά, τις εταιρείες, τα μονοπώλια όλων των κλάδων, από το ξεζούμισμα όλων των εργατικών-λαϊκών στρωμάτων με την άγρια φόροληστεία.
Η κανονικότητα, η «δίκαιη ανάπτυξη» ή «ανάπτυξη για όλους», έχει ως προϋπόθεση τη διαρκή πρέσα στα εργατικά δικαιώματα και στις ανάγκες του εργαζόμενου λαού.

Αυτό έχει κατά νου η κυβέρνηση και προωθεί τις επόμενες μέρες -με βάση όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας- την ψήφιση διατάξεων για την ηλεκτρονική καταγραφή συνδικαλισμένων εργαζομένων και συνδικαλιστών, εισάγει την ηλεκτρονική ψηφοφορία για την λήψη απόφασης για απεργία, ακόμα και για τις αρχαιρεσίες σωματείων!

Η κυβέρνηση αυτοδιαψεύδεται καθώς πριν λίγες μόλις μέρες ο Υπουργός εργασίας για την κατάργηση του λόγου της απόλυσης εργαζόμενου επικαλέστηκε το ηλεκτρονικό φακέλωμα μέσω του συστήματος Εργάνη όπου δημοσιεύεται η απόλυση και ο λόγος που αυτή έγινε.
Τώρα το ηλεκτρονικό φακέλωμα των εργαζομένων μελών των συνδικάτων και των συνδικαλιστών από τις κρατικές υπηρεσίες όχι απλά δεν τον ενοχλεί αλλά το επικαλείται ως «Δημοκρατία» στη λήψη των αποφάσεων.
Μιλάνε για «Δημοκρατία» αυτοί, που ζητάνε από τα εργατικά σωματεία να παίρνουν αποφάσεις για απεργία με το 50+1 του συνόλου των μελών όταν οι ίδιοι, εκλέγονται ως κυβέρνηση με το 20%-25% του εκλογικού σώματος!

Οι ηλεκτρονικές ψηφοφορίες πέρα από το ότι είναι «ευαίσθητες» σε εξωτερικές παρεμβάσεις δεν υπάρχει τρόπος να ελεγχθεί η γνησιότητα τους -εκτός από πολύ εξειδικευμένο προσωπικό- και κατ’ επέκταση δεν μπορεί να γίνει κανένας έλεγχος του αποτελέσματος.
Από την άλλη πλευρά οι ηλεκτρονικές ψηφοφορίες μπορούν να γίνονται από οπουδήποτε ακόμα και από το γραφείο του εργοδότη ή του Γ. Διευθυντή !!
Καταργείται στην πράξη η ανταλλαγή των απόψεων, η συζήτηση επί των προτάσεων και τελικά οι
Γ. Συνελεύσεις των εργαζομένων και άρα και τα καταστατικά των σωματείων!!
Η κυβέρνηση θέλει να τελειώσει με οποιαδήποτε οργανωμένη φωνή αντίστασης στα σχέδια της εργοδοσίας.

Ήδη το 90% των απεργιών κρίνονται από τα δικαστήρια «παράνομες και καταχρηστικές».
Δεν τους αρκεί αυτό και θέλουν και το υπόλοιπο 10% των απεργιών να μην πραγματοποιείται και για αυτό βάζουν τέτοια εμπόδια.

Στην ουσία αυτά τα μέτρα είναι η ομολογία ότι η κυβέρνηση ετοιμάζετε το επόμενο διάστημα για μεγάλη επίθεση στα εργαστικά δικαιώματα και θέλει να θωρακίσει το νομικό της οπλοστάσιο ώστε να μην κουνιέται φύλο όταν θα ψηφίζει μέτρα εναντίον των εργαζομένων.

ΛΟΓΑΡΙΑΖΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΞΕΝΟΔΟΧΟ !!

Τα συνδικάτα έχουν καταστατικά και με βάση αυτά αποφασίζουν, παλεύουν, οργανώνουν τον αγώνα τους
Τα συνδικάτα δεν λογοδοτούν στις κυβερνήσεις και την εργοδοσία αλλά στα μέλη τους.
Η ΔΑΣ ΟΑΣΘ κατέθεσε έγγραφο στις 9-9-2019 προς το Δ.Σ. του Συνδικάτου μας με το οποίο ζητάει την άμεση σύγκληση του Δ.Σ. και λήψη απόφασης συμμετοχής σε συλλαλητήριο όταν η κυβέρνηση φέρει για συζήτηση στη βουλή τις διατάξεις αυτές και απεργιακής απόφασης όποτε η κυβέρνηση τις φέρει για ψήφιση.
Ολιγωρία και εφησυχασμός θα θεωρηθεί στήριξη στα σχέδια της κυβέρνησης.

Κάτω τα χέρια από τα σωματεία. Ενωτικός, μαζικός, ταξικός αγώνας για το δικαίωμα μας στην οργάνωση του αγώνα και την απεργία !!

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός