ΔΑΣ ΣΤΟ ΕΚΑ: Κάλεσμα για ενωτικό, μαζικό, ταξικό αγώνα για σύγχρονους όρους δουλειάς και ζωή με αξιοπρέπεια



Κάλεσμα για ενωτικό, μαζικό, ταξικό αγώνα για σύγχρονους όρους δουλειάς και ζωή με αξιοπρέπεια απευθύνει η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία (ΔΑΣ) στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

Όπως αναφέρει στο κάλεσμά της, «Η ΔΑΣ -το ψηφοδέλτιο των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ και άλλων πρωτοπόρων αγωνιστών- είναι η δύναμη εκείνη που εγγυάται ότι δεν θα γίνει συνέδριο εκφυλισμού αλλά γνήσιο εργατικό συνέδριο με αποφάσεις για την αναζωογόνηση του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Χτες, ήταν η πρώτη συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΚΑ για το 31ο Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στις 8 και 9 Φλεβάρη. Και ενώ υπήρχε ομόφωνη απόφαση στην Εκτελεστική Επιτροπή ως προς το Πρόγραμμα του Συνεδρίου και την εκλογή της εφορευτικής επιτροπής τη 2η ημέρα των εργασιών για να διασφαλιστεί η συζήτηση στο σώμα των αντιπροσώπων, οι παρατάξεις των ΕΑΚ (ΣΥΡΙΖΑ/ομάδα Βασιλόπουλου), ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ συμφώνησαν σε μια εκφυλιστική διαδικασία με στόχο να μετατρέψουν το Συνέδριο αποκλειστικά σε εκλογικό μηχανισμό.

Πρότειναν η μοιρασιά των καρτών να γίνει στους πάνω από 1.200 αντιπροσώπους, δυο ώρες την Παρασκευή το απόγευμα και μιάμιση ώρα το πρωί του Σαββάτου στις 8 Φλεβάρη, κάποια στιγμή να ξεκινήσει η διαδικασία της νομιμοποίησης και αμέσως μετά η εκλογή της εφορευτικής επιτροπής. Δηλαδή ένα συνέδριο fast track, με τους συνέδρους πάνω από τις γραμματείες και τις κάλπες, μόνο και μόνο για να μετρηθούν τα κουκιά στην εφορευτική επιτροπή. Στην ερώτηση «τι διευκολύνει για να γίνουν οι ψηφοφορίες την πρώτη ημέρα, πώς αυτό διευκολύνει τη συζήτηση;» οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ και της ΕΑΚ/ΣΥΡΙΖΑ κοίταζαν με τα μάτια γουρλωμένα και χωρίς απάντηση.

Είναι προφανές ότι στις συνθήκες όπου η κυβέρνηση προωθεί μια νέα μεγάλη επίθεση στην κοινωνική ασφάλιση, όπου οι ΣΣΕ -ειδικά οι κλαδικές- υπονομεύονται εβδομάδα την εβδομάδα, όπου οι πλειστηριασμοί της περιουσίας των φτωχών οικογενειών φουντώνουν, όπου δυναμώνει η εργοδοτική τρομοκρατία και η καταστολή με νέο σχέδιο νόμου ενάντια στις διαδηλώσεις, όπου η χώρα μας εμπλέκεται όλο και πιο βαθιά στους ιμπεριαλιστικού σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ με τραγικές συνέπειες για το λαό μας και τους λαούς της περιοχής, οι συνδικαλιστικές δυνάμεις των ΕΑΚ/ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ σφυρίζουν κλέφτικα. Δεν θέλουν να γίνει ουσιαστική συζήτηση στο Συνέδριο και διαπάλη, δε θέλουν οι θέσεις των παρατάξεων να αξιολογηθούν από τους αντιπροσώπους, το ίδιο το συνέδριο να πάρει αγωνιστικές αποφάσεις που κοντράρονται με την αντιλαϊκή πολιτική των επιχειρηματικών ομίλων και της κυβέρνησης διεκδικώντας την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών.

Αυτό άλλωστε επιβεβαιώθηκε και στη συζήτηση που ακολούθησε για το Ασφαλιστικό με την ΠΑΣΚΕ να τοποθετείται «υπέρ του διαλόγου, ότι πρέπει να δούμε τι θα φέρει η κυβέρνηση, να μπει το σχέδιο νόμου σε διαβούλευση» καλλιεργώντας τον εφησυχασμό, την αναμονή και τις αυταπάτες ότι και κάτι θετικό μπορεί να βγει, ενώ η ΔΑΚΕ μετά από ένα μικρό ευχολόγιο, αποχώρησε πριν από την ψηφοφορία. Φυσικά για ουσιαστικά ζητήματα όπως τα επαγγελματικά ταμεία που ανοίγουν διάπλατα το δρόμο στην ιδιωτική ασφάλιση ούτε λόγος να γίνεται από καμιά από τις παρατάξεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού αφού τα στηρίζουν απλόχερα σε μια σειρά κλάδους με πρώτα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ΔΑΣ καλεί τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα της Αθήνας στην οργάνωση του αγώνα για την υπεράσπιση της δημόσιας και κοινωνικής ασφάλισης, για την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου που θωρακίζει ο νέος νόμος Βρούτση. Τα σωματεία να αξιοποιήσουν την απόφαση για απεργία που πήρε το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και πολλές Ομοσπονδίες για να προετοιμάσουν καλά την επιτυχία της. Παράλληλα καλούμε τους εργαζόμενους της Αθήνας και ιδιαίτερα τους αντιπροσώπους στο 31ο Συνέδριο του ΕΚΑ να βάλουμε φρένο στα σχέδια εκφυλισμού του Συνεδρίου επιδιώκοντας να γίνει ουσιαστική συζήτηση για τα προβλήματα των εργαζομένων και την οργάνωση του αγώνα μας».

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός